אכילה דרך צינור פיק לבטן

דיון מתוך פורום  גריאטריה

18/02/2009 | 11:00 | מאת: מסגנו

שלום אילן, לאבא שלי יש בעייה בגרון בעקות אירוע מוחי שעבר, הבליעה שלו נפגעה. עכשיו רוצים לתת לאכול דרך לעשות ניתוח בבטן ולהשחיל צינור פיק לבטן ( במקום זונדה ) רציתי לשאול מה התופעות ? האם הניתוח מסוכן ? האם זה קבוע? תודה לך

לקריאה נוספת והעמקה
19/02/2009 | 02:04 | מאת: אילן שפר

מסגנו שלום קשה להתייחס להכנסת צינור פג(peg) כאל "ניתוח בטן"(כפי שאכן היתה עד שנת1980), מדובר בפעולה כירורגית פשוטה יחסית -יצירת חתך קטן בדופן הבטן והקיבה, דרך הנקב שנוצר מוחדר צינור (גסטרוסטום) לקיבה שם הוא מקובע באמצעות בלונית מנופחת, הפעולה מבוצעת בהרדמה מקומית בלבד, עם זאת, זו עדיין פעולה פולשנית שיש בצידה סיכונים כמו דימום, זיהום מקומי/ פנימי או נזילה, אחוז הסיבוכים נמוך אבל קיים, בנוסף קיימים סיבוכים לטווח הארוך יותר שהשכיח בהם הוא שאיפת מזון לריאות- אספירציה. הכנסת גסטרוסטום היא היום פעולה שכיחה למדי כאשר יש צורך בהזנה שלא דרך הפה, האפשרות האחרת היא הכנסה של צינור זונדה (דרך האף). בהשוואה לגסטרוסטום זוהי דרך האכלה שגורמת אי נוחות רבה מאוד לחולה וגם בצידה סיבוכים - קשה לקבע זונדה, היא עלולה לזוז ממקומה וגם כאן הסיבוך העיקרי הוא דלקת ריאות עקב אספירציה של המזון. חשוב לזכור שהזנה באמצעות פג או זונדה צריכה להעשות כאשר אין שום ברירה אחרת וכשברור מעל לכל ספק שהמטופל אינו מסוגל לאכול ו/או לשתות בכלל או לא בצורה מספקת. ישנם מצבים בהם למרות שיש גסטרוסטום ניתן להמשיך ולהאכיל את המטופל, גם אם זה בכמויות קטנות מאוד, במקרים בהם אפשר יהיה במשך הזמן להגיע להאכלה מלאה אין צורך להשתמש בצינור ולפעמים אף להוציא אותו, מאוד תלוי במידת הפגיעה ובמצבו הכללי של המטופל. המזון שניתן דרך הגסטרוסטום הוא מזון נוזלי מוכן, קיימים מספר סוגים של מזון כזה בעיקר בהתאם למחלות רקע אם ישנן (סוכרת לדוגמא). הרבה בריאות ובהצלחה, אם יש שאלות נוספות אשמח לענות עליהן.

19/02/2009 | 13:15 | מאת: מסגנו

אני רוצה להודות לך על המידע. תודה רבה מקרב לב. מסגנו

19/02/2009 | 22:11 | מאת: המתלבטת

בהמשך לנושא ה-peg - אמי בת 88 סעודית על כסא גלגלים ודימנטית, לא מתקשרת עם הסביבה לא משתפת פעולה וכו', סוכרתית שמטופלת בכדורים ולא בזריקות, אנמית - מזה כחודשיים היא שינתה את הרגלי האכילה שלה מאכילה מלאה לחלקית שהיא לעיתים מסרבת לפתוח פיה ולעיתים לא בולעת את המזון שבפיה. בתקופה הנדונה היא איבדה חצי ק"ג.בבית האבות הסיעודי מבקשים שאאשר התקנת PEG - ואני נורא מתלבטת. אני לא רוצה התערבות פולשנית מצד אחד ולא רוצה להאריך חיים כאלה אך מצד שני אני לא יודעת מה המשמעות של מניעת ה-PEG ובטח לא רוצה לגרום לה סבל. האם תוכל להסביר מה צפוי לה ללא התקנת הצינור? וגם - האם יש דרכים חלופיות להזין אותה ללא צנור לבטן וללא זונדה?

מנהל פורום גריאטריה