מחלת אלצהיימר

דיון מתוך פורום  גריאטריה

09/09/2011 | 17:38 | מאת: רינה קרדי

מעוניית לדעת כיצד מטפלים בצעקות לאורך רוב היום והלילה של חולת אלצהיימר בשלב מתקדםץ

11/09/2011 | 15:51 | מאת: אילן שפר

רינה שלום אי שקט המתבטא בצעקות או התנהגות אלימה הם בחלק מהמקרים ביטוי של מחלת האלצהיימר או דמנציה בכלל, יחד עם זאת בשלב ראשון ולפני שפונים לטיפול תרופתי להרגעה, צריך תמיד לשלול גורמים אחרים לאי שקט כמו תרופות לדוגמא, לעיתים אפילו התרופות הניתנות למחלה עצמה!!, בעיקר אם אי השקט הופיע סמוך לשינוי במינון תרופה או להתחלה של תרופה חדשה. אי שקט עלול להיות גם ביטוי למצבים רפואיים כמו תפקוד לקוי של בלוטת התריס, ביטוי לכאבים, עצירות, או אי נוחות פיזית אחרת. הסיבה יכולה להיות גם קשורה לסביבת החולה אם היא לדוגמא רועשת מדי. אם נשללו סיבות אפשריות אחרות מלבד המחלה, הטיפול הוא בהרבה מקרים תרופתי מהסוג שנקרא אנטיפסיכוטי, ישנו מספר תרופות כאלה שרופא יכול לרשום ליום, ללילה או לשניהם, ייתכן לדוגמא שטיפול ללילה יאפשר למטופל לישון טוב יותר ואז הוא יהיה שקט יותר במשך היום, בכל מקרה מקובל להתחיל טיפול כזה בהדרגה כדי לבדוק את ההשפעה ואת תופעות הלוואי האפשריות. במשך היום אפשר לנסות אמצעים אחרים: הפחתת גרויים מהסביבה, איזושהי תעסוקת פנאי (משחקים מאוד פשוטים), הסחת דעתו של החולה (תלוי ברמת התקשורת איתו), מגע פיזי עשוי מאוד להרגיע. אמצעי אחר יכול להיות שימוש בבובות (כן, בובות) בדיוק כמו אלה שילדים משחקים איתם, אלה יכולות להיות גם חיות צעצוע או אם מתאפשר נוכחות של חיות מחמד כמו כלבים, חתולים או ציפורים.

מנהל פורום גריאטריה