פצעי לחץ -והסנה מלכותית

דיון מתוך פורום  גריאטריה

15/08/2010 | 16:31 | מאת: קרן

050050265שור)ישלום לך, סבתי היקרה בת 87, עד לפני כחצי שנה היתה עצמאית עם סימנים קלים של דימנציה, שאגב התחילו לבלוט מיד אחרי מות סבי (לפני כשנה וחצי).נפילה שגרמה לשבירת הירך וניתוח לקיבועו הביאו להחמרה אקוטית בדימנציה ומאז היא סיעודית ומרותקת לכסא גלגלים, מתגוררת בבית אבות סיעודי של משרד הבריאות. לאחרונה יש ירידה דרסטית בתאבון, ופצע לחץ בישבן שלא מגליד (שהתפתח מאז הנפילה). בבית האבות ממליצים מאוד לחברה להזנה מסוג פג שבה מחברים זונדה לצד הגוף בתהליך ניתוחי עם הרדמה מלאה. חשוב לציין שהיא מסכימה לאכול כולל תוספים (אינשור) בכמות מעטה כל פעם. כמו כן יש ירידה ברמת החלבונים בדם. בבית האבות מסרבים לבצע פיסיוטרפיה בטענה שקודם כל צריך לטפל בפצע לחץ ובבעית התזונה הירודה. אשמח לקבל חוות דעת אובייקטיבית ובלתי תלויה בגורמים אינטרסטיים. תודה.

15/08/2010 | 22:56 | מאת: אילן שפר

קרן שלום ההחלטה בענין תזונה אכן לא תמיד פשוטה ואת כנראה תקבלי חוות דעת שונות בענין.כדי לקבל החלטה האם סבתך זקוקה להזנה באמצעות פג צריך קודם כל לדעת מה הכמות היומית הכוללת של נוזלים ומזון שסבתך מקבלת - כמות + ערך קלורי, במידה שמדובר בכמות שאינה עונה על צרכיה הרי שאפשר לחשוב על הזנה שלא דרך הפה, אם אינכם מעוניינים בפג, קיימת אפשרות של הזנה באמצעות זונדה דרף האף ובהמשך להחליט כן או לא פג (אין יתרון מוכח לאף אחת מהשיטות). בכל מקרה הסיכויים לרפא פצע לחץ במצב של תת חלבון (כמה??) ובמצב גופני ירוד הם נמוכים מאוד במיוחד פצעים בישבן (מה דרגת הפצע??)כאמור אין תשובה אחת נכונה וחד משמעית. לגבי הפיזיותרפיה לא ברור לי הקשר לפצע, לפי מה שאני מבין מהתאור שלך, כנראה מדובר בפיזיותרפיה פסיבית ולא ממש בהפעלה של סבתך. צריך לקחת בחשבון שאם פצע הלחץ הוא בישבן מומלץ בדרך כלל להמנע מישיבה ממושכת.

17/08/2010 | 16:17 | מאת: קרן

אילן שלום, לשאלתך, רמת החלבון בדם בירידה וכרגע עומדת על 2.7 , פצע הלחץ עמוק (עדיין לא הגיע לעצב) ויש כנראה התחלה של פצע חדש. כמו כן,היא שוכבת רוב שעות היום פרט לזמני הארוחות שבהן מעבירים אותה לכסא גלגלים. היום הוחלט לחבר אותה להזנה דרך זונדה באף. מה שעדיין לא נסגר הוא נושא הפיסיוטרפיה ופה אשמח לקבל חוות דעתך, כמה חשובה הפיסיוטרפיה במניעה ושיפור פיצעי הלחץ, האם אפשר לעשות פיסיוטרפיה פסיבית למרות שלסבתי אין כרגע תחושת כאב, בעקבות הדמנציה? תודה.

25/09/2010 | 13:38 | מאת: ד"ר רמי עזר

לאישתי בגיל 74 היה מצב דומה - עם טיפול יקר מאד בחו"ל זה עזר... תודה, ד"ר רמי עזר "רמי עזר"

מנהל פורום גריאטריה