חיתול

דיון מתוך פורום  גריאטריה

24/03/2010 | 08:11 | מאת: ורדה

שלום רב, אבי בן 75 לאחר ניתוח שהסתבך ודלקת ריאות קשה. בבית החולים המליצו על המשך אשפוז במחלקת שיקום של מוסד רפואי אחר לצורך מעקב ופיזיוטרפיה. ביום הראשון גילינו ששמו לו חיתול. אמנם אבי חלש מאד וזקוק לסיוע בהליכה לשירותים (הצמודים לחדרו) אולם הוא לא השתמש מעולם בחיתול והוא שולט בסוגרים. ביקשנו להסיר את החיתול אולם קיבלנו הסבירם שונים ומשונים מכל מני גורמים בבית החולים החל ממחסור בכח אדם ועד לכך ששמו בכוונה כדי שינוח ויחלים לאט לאט. אני חוששת מאד שאבי יתחיל להסתגל לחיתול ולאווירה הגריאטרית הקשה במקום ויאמין שמצבו דומה למצם של אחרים. השאלה שלי היא: האם נהוג לשים חיתול לכל חולה שמתקשה בהליכה גם אם הוא לא באמת צריך את החיתול? האם אדם יכול להתרגל לחיתול? האם אדם יחסית עצמאי וצלול במוחו עלול "להידבק" מהאווירה במקום גריאטרי קשה?

24/03/2010 | 20:45 | מאת: אילן שפר

ורדה שלום 1. בעקרון אין סיבה לחתל כל חולה שמתקשה בהליכה אלא אם כן הוא לא שולט על סוגרים:שתן או צואה, מנסיוני, במרבית המקרים הסיבה היא אכן חוסר כוח אדם, היות שלא תמיד יכולים להענות לבקשת החולים להגיע לשרותים בזמן, "מעדיפים" לפעמים לחתל גם את אלה ששולטים בסוגרים משום שאחרת הם פשוט עלולים להרטיב את עצמם, גם לחולה עצמו זו הרגשה מאוד לא נעימה שלא לדבר על כך שהרטיבות עלולה לגרום לפגיעה בעור, נפילות בגלל החלקה ועוד. מציאות לא קלה אבל זה מה שלעיתים קורה. אני לפחות לא רואה שום קשר בין חיתול להחלמה. מבחינתכם מה שאתם יכולים לעשות זה לדאוג שמישהו יהיה עם אביך עד כמה זמן ביממה שניתן-בני משפחה או מטפלים שיכולים לסייע לו בין היתר בהליכה לשרותים, אפשר לדוגמא לנסות להגיע למצב שהוא יהיה עם חיתול רק בלילה ובמשך היום תלוו אותו אתם לשרותים. 2. הבשורה הרעה היא שהחולה עלול להתרגל לחיתול, זה לא חייב להיות בלתי הפיך אבל יש בהחלט חולים שבמשך הזמן מתרגלים לחיתול וכבר אינם מבקשים להגיע לשירותים. ככל שהתקופה ארוכה יותר, הסיכוי גדול יותר. אני שוב מדגיש שזה יכול להיות הפיך אבל דורש גמילה בהמשך כאשר החולה חוזר לביתו. 3. גם אדם שהוא עצמאי צלול עלול "להידבק" כפי שאת קוראת לזה מהאווירה במקום גריאטרי קשה, הכוונה היא בעיקר למצב רוח ירוד, חשוב לזכור שזו אינה הסביבה הטבעית שלו והמראות מסביבו עלולים להיות מדכאים עבורו, יחד עם זאת אדם צלול לא יאבד את צלילותו גם במחלקה "קשה". ההמלצה העיקרית שלי, לצמצם את השיקום במחלקה למינימום הנדרש וברגע שמצבו הרפואי יאפשר זאת ניתן לחזור הביתה ולהמשיך את השיקום בבית בסיוע קופת החולים שלו. חייבים לדאוג לטיפול סיעודי / אישי מתאים בעזרת עובד זר או מטפל מטעם ביטוח לאומי. שיקום הוא גם הרבה תרגול עצמי ואת זה ניתן לעשות בבית. בהצלחה הרבה בריאות וחג שמח אילן שפר פתרונות מעשיים לטיפול בקשיש בביתו www.ilanshefer.co.il

מנהל פורום גריאטריה