תבחין TRH לאבחנה מבדלת בין תת פעילות שניונית או שלישונית

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

24/07/2023 | 03:16 | מאת: גלית

בני בן 18, ערכי TSH נמוכים יחד עם ערכי T4 וT3 נמוכים. אנדוקרינולוגית ילדים המליצה לנו לעבור תבחין TRH על מנת לבדוק אם מדובר בתת פעילות מרכזית שמגיעה מההיפותלמוס (שלישונית) או מההיפופיזה (שניונית). היא רשמה בהפניה שצריך להזריק לו TRH 500 מק״ג. האם זה מינון מקובל לתבחין TRH? ומה לגבי תוצאות? כמה אמורות להיות התוצאות לאחר 30 ו60 דקות אחרי ההזרקה על מנת להבדיל בין סוגי תת הפעילות? ממש תודה על העזרה.. אני פשוט ממש לא רגועה וזקוקה לעזרתך אשמח לתשובה מפורטת ממך תודה פרופ צדיק

TRH טסט הוא מקובל למטרה זו. מינון ה TRH תלוי במשקל המטופל ובנוהג של המרפאה. למשל יש מרפאות שממשיכים את הטסט במשך שעתיים ויש שרק 60 דקות. במידה והבעיה היא מההיפותלמוס ה TSH עולה מאוחר. בטסט של שעה הערך ב 60 דקות יהיה יותר גבוה מהערך ב 30 דקות. אם הכעיה היא מההיפופיזה ערך ה 30 דקות יותר גבוה. הערכים המספריים תלויים במעבדה ובצורת הדיווח של היחידות

04/08/2023 | 18:00 | מאת: מידע נוסף

הבדיקה משמשת לאבחנה מבדלת של תת פעילות של בלוטת התריס שניונית ושלישונית. ראשית, נשאב דם ונמדדת רמת TSH בסיסית. לאחר מכן, TRH מוזרק דרך וריד. לאחר 30 דקות נשאב שוב דם ומודדים את רמות ה-TSH ומשווים לקו הבסיס. בילדים יש צורך בדגימת דם מאוחרת ב-60 עד 120 דקות. עלייה ברמת ה-TSH בסרום בעקבות מתן TRH פירושה שהגורם להיפותירואידיזם הוא בהיפותלמוס (היפותלמוס שלישוני), כלומר ההיפותלמוס אינו מייצר TRH. לכן, כאשר TRH ניתן באופן אקסוגני, רמות ה-TSH עולות. אם העלייה ברמת ה-TSH בסרום בעקבות מתן TRH נעדרת או קלה מאוד, אזי הסיבה להיפותירואידיזם היא בבלוטת יותרת המוח הקדמית, כלומר יותרת המוח אינה מפרישה TSH. לכן, גם כאשר TRH ניתן באופן אקסוגני, רמות ה-TSH אינן עולות מכיוון שההיפופיזה חולה. תגובה נורמלית היא שיא TSH של 10-30 ב-30 דקות, אשר יקטן ב-60 דקות. תגובה מוגזמת נראית לעתים קרובות אם ה-TSH הבסיסי מוגבר (אבל יש להשתמש בבדיקה בלבד לחקירת תת פעילות משנית של בלוטת התריס). במחלת יותרת המוח, תגובת TSH ירודה. תגובה היפותלמומית מסומנת על ידי שיא ב-30 דקות שנשאר מוגבר ב-60 דקות. תוצאת TSH בין 8.5 ל-20.0 mU/ml עולה בקנה אחד עם תפקוד תקין של בלוטת התריס. תוצאה מתחת ל-8.5 mU/ml עולה בקנה אחד עם תת פעילות בלוטת יותרת התריס ממקור היפופיזרי מינון הTRH תלוי במשקל המטופל ובנוהג של המרפאה. למשל יש מרפאות שממשיכים את הטסט במשך שעתיים ויש שרק 60 דקות. במידה והבעיה היא מההיפותלמוס הTSH עולה מאוחר (בטסט של שעה הערך ב60 דקות יהיה יותר גבוה מהערך ב30 דקות). אם הבעיה היא מההיפופיזה ערך ה30 דקות יותר גבוה. הערכים המספריים תלויים במעבדה ובצורת הדיווח של היחידות

יש מקומות שנותנים 500 מיקרוגרם ויש מקומות שנותנים 200 מיקרוגרם. גם ראיתי מקום שנותן 300 מיקרוגרם. כל מקום והנוהג שלו. הערכים תלויים במעבדה ובשיטת הבדיקה של ההורמונים. את אופן התגובה תארתי בתשובות הקודמות. את ה TRH טסט אני מכיר כבר מ 1972 . הוא טסט המוכר בעולם

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים