מה הסימנים להתבגרות מוקדמת

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

04/02/2021 | 16:13 | מאת: ריקי

ביתי בת 7 שנים. איך יודעים אם יש לה התבגרות מוקדמת, מה בודקים ומה הטיפול?

1) הופעת התבגרות בבת היא הופעת ניצני שדיים. בהתבגרות השחלות גדלות ומתחילות לייצר את ההורמון הנשי אסטרוגן שהוא הגורם לגדילת השדיים. 2) הופעת שעור מיני אינה ההתבגרות. השעור הוא בעיקר הורמונים המופרשים ממערכת אחרת, בלוטה קטנה היושבת מעל הכליות והיא יותרת הכיליה. בדרך כלל שני התהליכים מתחילים ביחד, אבל לא תמיד. אם שעור מיני מתחיל מוקדם, אנחנו בוקים פגם בבלוטת יותרת הכילה והטיפול לשם כך, אינו עיכוב ההתבגרות, אלא טיפול אחר לגמרי. תחילןת הופעת התבגרות תקינה היא בין גיל 8 לגיל 12.5. הופעת התבגרות מוקדמת תיתכן בגלל נטיה משפחתית לכך, בחלק מהמשפחות. האפשרויות הגורמות לכך: א) התבגרות מוקדמת אמיתית: מופרשים הורמוני LH ו-FSH מיותרת המוח שגורמים ליצור ההורמון הנשי אסטרוגן הגורם לגדילת השדיים ככל שהגיל מוקדם יותר, חיוני לבצע MRI מוח כדי לברר האם יש גורם ברקמת המוח הגורם לכך ב) אם רק האסטרוגן עולה ולא ה LH ו ה FSH צריך לברר מה גורם ליצור האסטרוגן ומה מקורו ברוב הגדול של מקרי ההתבגרות המוקדמת, בנוסף להופעת השדיים, הגדילה מהירה-עולים באחוזון הגובה. גם גיל העצמות מתקדם. ותיתכן פגיעה בגובה הסופי. הטיפול הוא מתן תרופה (דקאפפטיל) המעכבת את ההתבגרות. ממשיכים אותה עד גיל 10.5 ואז דנים האם להפסיק את התרופה, או שהילדה עדיין אינה בשלה לקבלת מחזור

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים