מה ה-IFR של חצבת והאם הוא גבוה יותר משל שפעת?

דיון מתוך פורום  חיסונים לילדים

20/02/2020 | 16:34 | מאת: רמי

בדו"ח האחרון של WHO ביחס לקורונה מוצגת ההבחנה בין CFR, מדד שמתייחס רק למקרים שאובחנו באופן רשמי, לבין ה-IFR שהוא מדד שמתייחס לאומדן כלל המקרים באוכלוסייה, שההנחה היא שרובם לא אובחנו באופן רשמי. ה-CFR של הקורונה מוצג כ-2.3% בעוד שאומדני ה-IFR הם 0.3%-1%. לאור זאת, נשאלת השאלה האם יש לך מושג מה ה-IFR של חצבת? לכאורה זוהי מחלה שגם בה אמור להיות פער גדול בין CFR ל-IFR עקב האופי הקל של המחלה (והדמיון הקליני שלה לתחלואה דמוית שפעת) בקרב רובם המוחלט של החולים ורמת ההדבקה הגבוהה שלה. אם אכן ישנו פער גדול בין ה-CFR ל-IFR של חצבת, אז יכול להיות שה-IFR של חצבת דומה לשפעת, או אפילו נמוך יותר? האם בשנות ה-50, כשלא היו חיסוני חצבת וגם לא חיסוני שפעת, נפטרו כל שנה יותר אנשים מחצבת מאשר משפעת? האם יכול להיות שכאשר בשנתיים האחרונות משרד הבריאות ניהל קמפיין התחסנות שהתבסס על נתוני ה-CFR, הוא למעשה הטעה את הציבור?

רמי שלום הנתונים הסטטיסטיים המדוייקים נמצאים באתרי ה-CDC וה-WHO. וכן, אנשים רבים יותר מתו מחצבת מאשר משפעת בזמנים שאינם מגיפה. לשאלתך: IFR הוא ערך מוערך, ואין באמת דרך לדעת את היקפו. לאור זאת משתמשים ב-CFR. גם אם הפער באמת גדול, אינני רואה הבדל בין קמפיין המסתמך על 30% סיבוכים או 20% או 15% סיבוכים. כולם גבוהים. המחלה מדבקת מאד (ואם הפער באמת גדול המוערך, אז עוד יותר ממה שחשבנו), ואחוז הסיבוכים גבוה. מעבר לכך, דעתי, אין משמעות לנתונים הסטטיסטיים היבשים. בברכה,

23/02/2020 | 17:16 | מאת: רמי

http://jpress.org.il/olive/apa/nli_heb/SharedView.Article.aspx?href=HZH/1964/03/02&id=Ar00418 לפי ההודעה, כל שנתיים-שלוש הייתה "שנת שיא" שבה ההערכה היא שנדבקו כ-80,000 איש במחלה ונפטרו כ-40, כלומר 1 ל-2000 או IFR של 0.05%. יש להעיר פה שעפ"י ויקיפדיה באותן שנים נולדו בישראל כל שנה כ-60,000 תינוקות, מה שאומר שאם ההנחה היא ששיעור ההידבקות בחצבת היה קרוב ל-100% אז זה אומר שכל 2-3 שנים היו עוד כ-150,000 חולים וזה כבר נותן IFR של כ-0.025%. לשם השוואה, ה-CDC מעריך שה-IFR של מגיפת השפעת מ-1968 היה עד 0.05% ושה-IFR של מגיפת השפעת מ-1957 היה בין 0.1% ל-0.3%: https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/19/1/12-0124-techapp1.pdf

בעיני החישוב שעשית אינו משמעותי (ואף אינו רלבנטי) ואסביר למה: תמותת התינוקות מחצבת בשנה ספציפית אינה התמונה כולה. אחוזי הסיבוכים הקשים, שאינם גורמים תמותה מיידית (או בכלל) אינם נכללים כאן. כמו כן, זן הוירוס הנוכחי, לפי הנתונים המתקבלים מאירופה שהקדימה אותנו ביותר משנתיים, אלים יותר בתוצאותיו ממה שהיה בשנות ה-60. ובכלל, כל שיטת חישוב כזו מסתמכת על יכולת הזיהוי של המחלה. אז לא ידעו לעשות זיהוי חצבת ו TYPING באותה שיטה כמו שידועה היום. סביר, שמאחר והזיהוי אז היה קליני ברובו, ולכן פחות מדוייק, הרבה מאד מקרים של תחלואה שגרמה לתמותה וגם שלא גרמה לתמותה פוספסו. הכלים לזיהוי תחלואה וסיבת תמותה שונים היום מבשנות ה-60, בצורה משמעותית, ולכן למידע שהבאת אין בעיני כל ערך קליני. בברכה,

מנהל פורום חיסונים לילדים