ניתוח להסרת אדנואיד שקד שלישי

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון ילדים

10/08/2021 | 22:05 | מאת: יעל

שלום רב! בהכנה לניתוח להסרת אדנואיד ("שקד שלישי") בילד בן כ-2.5 שנים הומלץ לבצע גם כריתה של השקדים. לדברי הרופא המטפל לאחר הסרת האדנואיד בילדים יש נטיה לשקדים לגדול "ולתפוס את מקומו" של השקד השלישי ולכן מומלץ לבצע גם כריתה של השקדים בכדי להימנע מניתוח נוסף בעתיד. 1. האם אכן כך הדבר ? 2. במידה ואכן יש נטייה כזו, האם יש דרכים להסרת השקד השלישי בהן התופעה של גדילת השקדים לאחר הניתוח פחות נפוצה ? 3. האם נהוג לנתח יחד ? בכבוד רב ובתודה מראש יעל

שלום רב 1. תופעה כזאת יכולה לקרות אך כמובן זה לא קורה לכל הילדים אלה לחלק מסויים. בכלל אין זה מקובל לעשות ניתוח עכשיו כדי אולי להמנע מניתוח בעתיד. התחלואה של ניתוח שקדים משמעותית יותר ורמת הסיבוכים בו גבוה יותר והוא מומלץ רק כאשר יש תסמינים של דום נשימה והשקדים מוגדלים בצורה ניכרת. 2. יש לעשות כריתה מיטבית של השקד השלישי תוך שימוש במראה או אנדוסקופ בכדי לא להשאיר רקמה שיכולה לתרום לקושי נשימתי. אחת טענות שיכולה להיות צמיחה מחודשת של השקד השלישי לאחר הניתוח. אך במציאות ברוב המקרים אין מדובר בצמיחה מחודשת אלה בשארית שלא הורדה בניתוח הקודם . 3. בהחלט נהוג לשלב את הניתוחים יחדיו. זה כמובן יכול לחסוך שתי הרדמות ושתי החלמות. אך ההחלטה לניתוח שכולל את השקדים נ נעשית קודם כל על סמך התסמינים מהם סובל הילד ובהמשך מהנתון האם השקדים מוגדלים או לא . כאמור הניתוח לא נעשה כמניעה לעתיד . יש גם רקמת לימפתית בבסיס הלשון שנוטה לעיתים לגדול לאחר ניתוח שקדים ושקד שלישי ובאותו הגיון אפשר לעשות גם ניתוח מניעתי לאזור הלשון. לא זאת הדרך המקובלת לטפל בילדים אין זה אומר שניתוח של השקדים הוא רע או בעייתי . הוא בהחלט ניתוח ראוי ונותן תוצאות מצוינות אך הוא נעשה לא כטיפול מנע או לבעיה קיימת

מנהל פורום אף אוזן גרון ילדים