טיפול שורש בשן שנעקרה ממקומה בטעות

דיון מתוך פורום  טיפולי שורש

04/04/2014 | 21:51 | מאת: אייל

שלום. לפני כשלושה שבועות, נעקרו לי שיני הבינה הכלואות בלסת התחתונה אצל רופא מומחה להשתלות ומחלות חניכיים (אני סובל מנסיגת חניכיים גנטית בכל הפה). כשנעקרה שן הבינה השמאלית, יצאה ממקומה גם השן הטוחנת שלצידה (בטעות). הרופא החזיר אותה כעבור דקות ספורות, קיבע אותה באמצעות סתימה לשן הטוחנת הראשונה והיא נקלטה מחדש. עם זאת, לאחר מספר ימים, החלה רגישות חזקה בעת שתייה ולעיסה של משקאות קרים. שלושה ימים לאחר מכן, כששבתי אל הרופא, הוא אמר שהוא יחל בטיפול שורש, כי הוא חשש שהדבר יקרה. עתה, שבועיים וחצי לאחר טיפול השורש הראשוני, שבסופו הונחה סתימה בחומר לבן (אני משער שזוהי סתימה זמנית), השן עדיין רגישה (לא לקור וחום) ומעלה כאב כשאני לועס בה דברים לאורך זמן, ובמיוחד בעת לעיסת דברים קשים. התור הבא לסיום טיפול השורש הינו בעוד חודש, כלומר כחודש וחצי מהטיפול הראשוני. הרופא ציין שייתכן כי יפנה אותי אל מומחה לטיפולי שורש, כי ישנם הרבה תעלות בתוכה. שאלתי היא קודם כל, מהי חוות דעתך בנושא, כלומר טיפול שורש מיידי בשן שנעקרה ממקומה והוחזרה לחלל הפה. שנית, מהו הטיפול שעליי לעשות מעכשיו, על מנת ששן זאת תשתקם במלואה. אציין, שבשן הטוחנת העליונה שממולה, עברתי גם כן טיפול שורש, שנכשל (כנראה כי אין לי כמעט עצם ועצב בכלל השיניים בגלל ספיגה גדולה בכלל חלל הפה), אך בסופו של הטיפול שמו לי חומר בשם MIT + סתימת קומפוזיט. כרגע השן בסדר ואין בה בעיות מיוחדות. מעבר לכך, בצד השני, היכן שנעקרה שן הבינה הימנית, גם כן ישנה רגישות קלה (יותר עמומה), אך הרופא טוען שהדבר קורה עקב כיווץ החניכיים לאחר העקירה, אשר חושף את השיניים, שגם ככה חשופות בגלל המחלת חניכיים, ולרוב הדבר קשור לצחצוח מאסיבי בין השיניים (אני משתמש גם במברשת בין שינית). אשמח לשמוע את חוות דעתך. תודה.

שלום אייל אכן מצב מורכב . לגבי השן הימנית הרגישות באמת יכולה להיות תולדה של נסיגת חניכיים, שקיימת ממילא, ומוגברת בגלל עקירת השן. הייתי נותנת לזה זמן במידה והכאב לא יחלוף צריך יהיה לשקול טיפול שורש. לגבי השן השמאלית . הרגישות בלעיסה בשלב זה קשורה כנראה לכך שהשן יצאה ממקומה והרקמות בסביבה עדיין מאוד פגיעות, הייתי שוקלת להוריד מגובה השן כך שלא תלעס עליה . התכנית לבצע את טיפול השורש חודשיים אחרי העקירה מאוד נכונה , הדבר יתן זמן לרקמת החניכיים והעצם להתאחות . טיפול שורש אצל מומחה בשן כזאת הינו רעיון טוב גם בגלל ריבוי תעלות וגם בגלל מצבה המעורער מבחינת חניכיים . בכל מקרה הפרוגנוזה של שן כזאת אינה ברורה, גם אם יעשו כל המאמצים להצילה. האם הרקמות מסביב יתאחו ויאפשרו יציבות שלה, לא ניתן לצפות מראש . בכל מקרה הייתי מתייעצת גם עם מומחה למחלות חניכיים בקשר לשן זו ובכלל, כי אתה מתאר מחלת חניכיים פעילה שדורשת התייחסות של איש מקצוע . מקווה שתשובתי מספקת . אל תהסס לפנות בשאלות נוספות .

05/04/2014 | 20:19 | מאת: אייל

את טיפול השורש הראשוני והסתימה הזמנית שכרגע נמצאת בשן שנעקרה והוחזרה למקום, ביצע המומחה לחניכיים ולא מומחה לטיפולי שורש. כמו כן, הוא הוריד מעט גובה משן זו, מספר ימים לאחר מכן, כשהתלוננתי בראשונה על בעיית הלעיסה באזור. כרגע אני לועס בעיקר בצד השני של חלל הפה, על מנת לא להעמיס יותר מדי על השן הפגועה, אך מצד שני אני מפחד לפגוע בשן הימנית הרגישה מעט. לפני כמה ימים, כשהגעתי לרופא, הוא ציין שהשן שנעקרה יציבה (הוא אמר שהיא יותר יציבה מממצבה קודם לכן, לפני העקירה. לא יודע אם הוא אמר את זה כדי שארגיש יותר טוב, או שמא אכן זה המצב). על פי תגובתך, אני מבין שעל אף שנעשה טיפול שורש ראשוני, יש להמתין בסבלנות זמן מה, לפני סיום הטיפול, ועדיף שהדבר יתבצע על ידי מומחה לטיפולי שורש. לגבי השן הימנית, אני מקווה שהדבר אכן קשור לצחצוח וכיווץ חניכיים ולא לפגיעה עקב עקירת שן הבינה. אחרי כמה זמן, הכאב אמור לחלוף, אם אכן זה המצב? ושאלה נוספת - האם אפשר לעשות ניקוי אצל השיננית בשן הפגועה (ובכלל הפה) כשלושה שבועות לאחר העקירות? תודה, אייל

מנהל פורום טיפולי שורש