מתמטיקה

דיון מתוך פורום  פריון האישה והפריה חוץ גופית

25/09/2001 | 14:58 | מאת: מיטל

שלום רב, 1) כמה ביציות משתחררות בכל ביוץ? כיצד קורים מקרים של לידת תאומים / שלישיות ללא טיפולים? 2) כמה ביציות יכולה אשה לייצר במשך חיי הפוריות שלה?במה זה תלוי? 3) מה הסיבה שאיכות הביציות עלולה להיפגם מעל גיל מסוים? תודה רבה, אלו שאלות שעניינו אותי כבר די הרבה זמן

בדרך כלל במחזור טבעי משתחררת ביצית אחת, אבל בדיוק כמו שניחשת לא נדיר בטבע ששתי ביציות יגיעו לביוץ גם באופן טבעי, כך שבטבע למעלה מאחוז אחד מההריונות הן תאומים (ובהתאם האישה מצוידת על ידי "הטבע" בזוג שדיים). ביוץ של יותר משתי ביציות נדיר ביותר בטבע, ולכן לא מפתיע שכמעט כל השלישיות בישראל הן בעקבות טיפולים. גורמים גנטיים ו"סביבתיים" (למשל מיד לאחר הפסקת גלולות) יכולים להשפיע על מספר הביציות שמבייצות ועל שיעור התאומים "הטבעי." אישה מגיעה לגיל בו היא מתחילה לבייץ עם מספר קבוע של כמה מאות אלפי ביציות (בהיותה עוברה היו לה מספר מיליוני ביציות). במשך חייה היא לא "מייצרת" כלל ביציות, פשוט כל חודש כמה עשרות ביציות נכנסות למחזור הבשלה, אחת (או שתיים) מבייצת והיתר מתנוונות. כך הולך ומידלדל מאגר הביציות איתו האישה נולדה. אם תראי פעם ברחוב מכונית בת 40 שנה (לא נותרו הרבה כאלה) לא תתפלאי שביצית בת 40 כבר לא כל כך איכותית. מאחר שהביציות לא נוצרות ולא מתחדשות בימי חיי האישה, כי אם רק עוברות תהליך הבשלה, לא מפתיע שהביציות שנותרות בגיל מבוגר הן בעלות איכות ירודה ונוטות יותר ליצור עוברים עם פגמים בכרומוזומים.

מנהל פורום פריון האישה והפריה חוץ גופית