שאלה בנושא מחיצה תוך רחמית

דיון מתוך פורום  פריון האישה והפריה חוץ גופית

25/10/2022 | 07:41 | מאת: מבולבלות

היי פרופסור, בשתי בדיקות שונות במהלך חיי הצעירים נאמר לי שיש לי מחיצה: פעם אחת לאחר צילום רחם שעשיתי בתור נערה ועוד פעם בעקבות גרידה שעברתי. הייתי צעירה ולא ייחסתי לכך חשיבות. לפני כחודשיים חוויתי הפסקת הריון בשבוע 9 וביקשתי מהרופא שלי לבדוק ברצינות את שנאמר לי בצעירותי לגבי המחיצה מתוך חשש שאולי זה קשור להפסקת הריון. הוא שלח אותי לצילום רחם שיצא תקין לחלוטין, כלומר, לא נצפתה מחיצה. האם יש סיכוי שבכל זאת התפספס משהו במבנה הרחם? האם הבדיקה של צילום רחם מספיק מקיפה ואפשר לסמוך על תוצאותיה? במידה וכן, יכול להיות שנעלמה לי המחיצה או לא הייתה קיימת אפילו ששני רופאים שונים בשני זמנים שונים אמרו שיש לי?

בחיים העובריים לאישה יש שני רחמים שמתאחים לרחם אחד. החלל שנוצר הוא לעתים בעל מראה משולש, אך לפעמים מקבל צורה של לב. כלומר לא נדיר שרואים בחלק העליון של מרכז הרחם שנץ או מחיצה קטנה, שמחלקת את הרחם למעין שני קרניים. הבעיה שקשה להגדיר על סמך בדיקות הדימות המקובלות, אולטראסאונד או היסטרוסקופיה, ואפילו בהתבוננות ישירה בזמן ניתוח קיסרי למשל, מתי מדובר ברחם תקין עם שנץ קטן במרכזו ומתי יש להתייחס לשנץ כמחיצה בעלת משמעות קלינית. מחקרים מורים שאם מראים את אותה תמונה של חלל הרחם שהתקבלה בהיסטרוסקופיה למומחים שונים, מקבלים פיענוח שונה ביחס להימצאות המחיצה: קטנה, גדולה, חסרת או בעלת משמעות. לכן במקרים רבים לא ברור האם כדאי להסיר את המחיצה או שרק נגרום בכך נזק לרירית הרחם. נהוג לעתים ליחס אירוע של הפלה עצמונית להימצאות מחיצה ברחם, אך במקרים רבים נשים אלו יולדות בהצלחה בהמשך גם ללא תיקון ניתוחי. לכן יש מחלוקת רבה בין הרופאים מתי והאם בכלל כדאי להסיר מחיצה רחמית.

מנהל פורום פריון האישה והפריה חוץ גופית