פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
בפורום הפסיכיאטריה ניתן לקבל תשובות לשאלות על הפרעות פסיכיאטריות כמו סכיזופרניה, דיכאון, הפרעות חרדה כמו פוסט-טראומה (PTSD), חרדה חברתית והפרעות אחרות. אפשר גם לקבל מידע על טיפולים פסיכיאטריים תרופתיים, שיחתיים ואחרים. כאשר התשובות כתובות בלשון זכר הן מתייחסות לשני המינים כאחד, אלא אם כן צויין הדבר במפורש.
8955 הודעות
8795 תשובות מומחה

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

20/06/2013 | 10:15 | מאת: נועה 11

שלום.התחלתי לקחת טגרטול בהוראת הפסיכיאטר שלי. אני אמורה לעשות בדיקות דם ,בפעם הראשונה. אני נוטלת 400 מלגרם cr.הרופא הנחה אותי לקחת את שני הכדורים בבוקר.בדיקת הדם היא בבוקר.אני לא יודעת האם ללכת לבדיקה בלי לקחת,את הכדורים בבוקר לפני הבדיקה.או אפשר לקחת לפני הבדיקה. יש לזכור ,שאם אני לא לוקחת זה אומר שלפני הבדיקה לא לקחתי 24 שעות.אודה על תשובתך

20/06/2013 | 21:53 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום נועה, הבדיקה צריכה להיעשות בבוקר, לפני הנטילה.

20/06/2013 | 09:28 | מאת: לימור שיר

שלום לכם רציתי לשאול האם מותר לרופא לתת כדור פסיכיאטרי כמו ציפרלקס למי שיש לו פיגור שיכלי מיזערי מלידה ? האם זה יכול ליצור תופעות לוואי מיוחדות ? או שזה מקובל ואין עם זה בעיה ? תודה

20/06/2013 | 21:47 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום לימור, מותר לתת ציפרלקס לאנשים עם פיגור שכללי. מוחם של אנשים עם מצבים פסיכיאטריים שהופיעו בעקבות פגיעה מוחית (מולדת או נרכשת), שונה לעיתים ממוחם של אנשים ללא פגיעה מוחית ולכן הם יכולים להגיב לעיתים בצורה חריגה לטיפול תרופתי- תופעות לוואי ייחודיות, תגובה קיצונית לטיפול או חוסר תגובה. למרות זאת, אם לאדם יש דיכאון או חרדה או מצב אחר שמצריך טיפול תרופתי, לא צריך לתת לו לסבול סתם. צריך לנסות, בזהירות, לעזור.

19/06/2013 | 22:39 | מאת: מיכל

ד"ר שלום רב, אני בת 46, רווקה, פוטרתי מעבודתי לפני כחודשיים. בהשכלתי M.D שטרם מומש(סיימתי לימודים בחו"ל לפני מעל ל10 שנים)לאחר לא מעט, ניסיונות כושלים לעבור את בחינת הרישוי בארץ. בשנתיים האחרונות חשתי חוסר סיפוק מעבודתי (שעליה התפשרתי מאחר ואין לי רישיון ישראלי לעסוק ברפואה)הרגשתי נטולת מוטיבציה,חסרת תקווה וכל המצב די הכניס אותי ליאוש ועצבות, שלדעתי די טבעיים לאור הנסיבות וכן, אם אתה רוצה אתה בהחלט יכול לאבחן את זה כדיכאון. לפני כחודשיים החלטתי לגשת למבחן שוב, אחרי ש 7 שנים לא ניגשתי כלל. ההחלטה הזו "תרמה"לי בנוסף לדיכאון שחשתי גם חרדה ממה יהיה אם אחווה שוב את הכישלון ולא אעבור את הבחינה, לפיכך החלטתי לנסות לשפר את הרגשתי וביקשתי ציפרלקס מרופא המשפחה, לקחתי את הציפרלקס בהדרגתיות,ולמשך ימים ספורים, מאחר ולא הגבתי טוב לשימוש בו והוא רק החמיר את התחושות של הדיכאון והחרדה. לאחרונה התחלתי שבוע של פעילות גופנית ללא שום אנטידיפרסנט ואני מרגישה שיפור משמעותי. אני חייבת לציין שמעולם לא סבלתי מתחושות כאלו בעבר ואני יודעת שאם אעבור את הבחינה ה"מעכבת" אפשרויות, כל התחושה המבאסת הזו תחלוף. מאחר ואני מתקשה ללמוד לבחינת רישוי ניסיתי לנבור בזכרונות ילדותי הבית ספריים ולהיזכר איך הייתי כלומדת למבחנים או כלומדת בכלל והיה לי חשד גבוה שאני סובלת מהפרעת קשב וריכוז שלא זכתה לאבחון. לפיכך, פניתי להתייעצות אצל נירולוג והוא נטה להסכים איתי ורשם לי ריטלין 30 מ"ג מאחר ומשקלי כ 110 ק"ג, מאחר ואני בגיל 46 הוא ביקש שאצע בדיקת ECG לפני הנטילה, אבל מאחר ועשיתי לפני זמן קצר וה ECG היה תקין התחלתי אתמול באופן מיידי בנטילת הריטלין שפיקס אותי ונתן לי עוצמה מדהימה! ללמוד בדבקות ובצורה ממוקדת מטרה שפשוט חשבתי שמצאתי את פתרון הפלא לקשיי הלמידה שלי ולשיפור הקצב והיעילות. לקחתי את התרופה בסביבות אחת בצהריים תוך ידיעה שהיא טובה ל 8 שעות. ואז, לקראת הערב חשתי תעוקה משמעותית בחזה. כמובן שהפסקתי את התרופה באופן מיידי כי ברור לי שזו תופעת לוואי שצריכה להיבדק. האם לדעתך או מניסיונך, הקטנת המינון תוכל לשמור על התועלת של התרופה ובו זמנית תגרום לצמצום/הפסקת תופעת הלוואי של כאב תעוקתי בחזה? כמובן בפיקוח קרדיולוג/ או כל רופא אחר ומה הפעולה הבאה שננקטת אם יש הפרעת קשב וריכוז ומתבררת תופעת לוואי כזו, מה האלטרנטיבה? מתנצלת מראש על אורך הכתיבה, אבל מאוד חשוב לי שתאמר לי את דעתך כשאתה מבין את רוח הדברים. תודה, מיכל

20/06/2013 | 21:38 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום מיכל, אני ממליץ שתפסיקי בשלב זה ליטול ריטלין. יש אזהרה נגד שימוש בריטלין אצל אנשים עם יתר לחץ דם או מחלות לב שונות. אם מקורה של תעוקת החזה שהייתה לך הוא בלב, אזי ייתכן שיש אצלך התוויית נגד לנטילת התרופה. לדעתי לא כדאי ליטול את התרופה עד שהנושא יעבור בירור מלא. יש כמה אלטרנטיבות תרופתיות ולא תרופתיות לריטלין. אבל עוד לפני שדנים בתרופות ובמינונים, צריך לדעתי שתתייעצי עם פסיכיאטר/ית. הסיבה לכך היא שיש לך כפי שאת מתארת, חוץ מקשיי קשב וריכוז גם דיכאון. לדעתי צריך גם לבדוק אם יש לך אולי חרדת בחינות שמפריעה לך לתפקד במבחנים ומייצרת קשיי קשב וריכוז. אני מאמין שתמיד עדיף להתייעץ עם פסיכיאטר בקשר להפרעות קשב וריכוז ובפרט אם יש רקע של מצב פסיכיאטרי או טיפול פסיכיאטרי קודם. בהצלחה במבחן.

19/06/2013 | 20:12 | מאת: בני

שלום אני בן 35 ואני סובל מחוסר ליבידו,חוסר תאבון ומעי רגיז,עייפות..... השתמשתי לפני עשור בתרופות אנטידכאוניות אך הן לא הועילו כלל. האם אוכל לקבל טיפול בנזעי חשמל? אם כן האם רופא משפחה יכול להפנות אותי לטיפול? אם לא אז איזה פסיכיטר יכול להפנות אותי לטיפול? תודה

19/06/2013 | 21:54 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

צריך שתפנה לפסיכיאטר/ית, אני לא מאמין שרופא משפחה יסכים להפנות אותך לטיפול ECT (נזעי חשמל). כדי שתהיה מועמד לטיפול ECT צריך שתהיה לך הפרעה פסיכיאטרית שיכולה להגיב ל- ECT (כמו למשל דיכאון) וצריך שיהיה ברור שנעשו לפחות 2 ניסיונות טיפול רציניים ב- 2 תרופות שונות והניסיונות כשלו.

20/06/2013 | 07:01 | מאת: בני

האם דכדוך יכול להגיב לECT? לפי מה שכתבת האם אני מתאים לטיפול ב ECT ? נסתי לפנות בעבר לפסיכאטר אחר שלא רצה להפנות אותי לECT מה לעשות במקרה כזה? למי אפשר לפנות כדי שיוכל להפנות אותי לECT? תודה

19/06/2013 | 15:42 | מאת: פיל

שלום רב אני בת 29, בריאה בד"כ, נוטלת מזה כשנתיים 75 מ"ג לוסטרל ביום עקב חרדות. אני מרגישה מצוין עם הלוסטרל. במהלך תקופה זו הייתי בהריון, ילדתי והנקתי והכל עבר טוב. כיום אני מעוניינת להפחית במינון עד כדי הפסקה (אני גם הולכת לטיפול CBT בחרדות). כמובן שאם יהיה צורך בהמשך אחזור. שאלתי היא, באם אפסיק את הטיפול בהדרגה- האם צפויים תסמיני גמילה? כמו כן, פעם פסיכיאטר אמר לי שאם יש סבילות טובה ללוסטרל והוא משפיע עליי טוב, לא כדאי לי להפסיק, שכן אין הדבר מבטיח שאם בפעם הבאה אקח אותו- אגיב אליו טוב. האם זה נכון? או שאם אני יודעת שלוסטרל עוזר, אוכל תמיד לחזור ולקחת אותו? לתשובתכם אודה

19/06/2013 | 21:50 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום רב, לשאלותייך: ייתכנו תסמיני "גמילה" בהפסקת טיפול בלוסטרל. ככל שמפסיקים את הטיפול בצורה הדרגתית יותר, הסיכון להופעת תסמינים אלה קטן. לרוב, אם חוזרים לטיפול תרופתי שהופסק בעבר, הוא חוזר להשפיע כבעבר, אבל זה לא מובטח. לדעתי זה בעיקר תלוי בשאלה האם ההשפעה הייתה ישירות בגלל ההשפעה של התרופה על המוח או בגלל השפעה פסיכולוגית ("אפקט פלצבו"). במקרה השני, שההשפעה של הכדור הייתה פסיכולוגית, אכן יש הרבה סיכוי שבפעם הבאה זה לא יעבוד. לדעתי, אם נטלת את התרופה במשך שנתיים, עברת הריון, לידה והרגשת טוב, סביר להניח שהשפעת התרופה אינה רק פסיכולוגית ולכן סביר להניח שאם תחדשי את התרופה היא תחזור לעבוד כקודם.

19/06/2013 | 11:35 | מאת: בן

שלום. אני במטופל במשך שנים רבות בסטרואידים(פרדינזון) ,15MG ליום. רציתי לדעת אם יש לתרופה השפעה על המוח? והאם הוכיחו השפעה זו במחקר או ע"י בדיקות ? ולגבי הטיפול,האם רק תרופה תפתור את זה או שניתן להעזר גם בCBTללא טיפול תרופתי? תודה מראש.

19/06/2013 | 21:43 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

פרנדיזון במינון 15 מ"ג ליום יכול לגרום להפרעות פסיכיאטריות שונות. אם אתה נוטל את התרופה במינון זה במשך שנים, הסיכוי שיופיעו עכשיו תופעות לוואי חדשות הוא קטן, אלא אם כן חל שינוי במצב הבריאותי שלך או שיש תרופות אחרות שאתה מקבל, או שאתה שואל על תופעות שאינן חדשות. יש בעיות שניתן לפתור על ידי CBT ויש שלא. לא כתבת מה בעצם יש לך.

19/06/2013 | 05:48 | מאת: מירי

אני גרה במקום שבו יש בעיה מרובה עם התושבים. אני הולכת לפסיכיאטר ולוקחת כדורים פסיכיאטרים שנים ואם השנים נהייתה לאנשים באזור סביבתי כאילו או שלא בכאילו בעיה עם הכדורים שאני לוקחת. אני לא חושבת שזה מעניינו של האזור שבו אני גרה הכדורים שהינני נוטלת. ואני לא חושבת שצריכים להיות בחיי שינויים כול כך קיצוניים עקב הוספת כדורים שרופא המישפחה דווקא החליט להוסיף לי ושהם לא לצורך, או בוא נאמר כך לא מחוייבי המציאות .וגם לאור העובדה שפסיכיאטר הוא היחידי כידוע לי זה שנותן כדורים פסיכיאטרים אז איך פיתאום הרופא מישפחה מחליט לתת לי כדורים כאלה,הרי לרופא מישפחה אסור כידוע לי לתת כדורים פסיכיאטרים, מה הוא פסיכיאטר? העיניין פה שניראה לי שהרופא נתן לי כדורים לא על דעת עצמו הבנת? שיש פה הרבה גורמים המעורבים בנתן הכדורים האלה שהוא נתן, גורמים חיצוניים לו (כמו- תושבים חולי רוח באזור מגורי) , הכדורים האלה גרמו לי לסבל רב ועדיין גורמים לי ויש פה אנשים שכאילו לא ערים לסבלם של אנשים, או שחושבים שאנשים הם בובה על חוט שאפשר לעשות איתה מה שרוצים. כך הרופא וכך אני מירי. מה לעשות עם הדבר הזה? כי זה חזר על עצמו הרבה פעמים כבר לאורך זמן ואם לא יטופל הדבר בדרכים לגיטימיות אני פשוט הביא את חבריי העבריינים לביקור פה אצל כמה מתושבי המקום והם יסבירו להם בדרכים לא לגיטימיות איך אנחנו ניפתור את העיניין הזה ונטפל בהיתעקשות המופרעת והחולנית שלהם ליקבוע לי מה אעשה איך אעשה ואיך התנהג בחיי. חיי הוסטו ממסלולם וכול עינייני הקבועים הישתנו ,השיגרה שלי הופרעה וזה כבר שנים ככה פה עם אנשים. ודרך אגב אני חושבת או ליתר דיוק לפי דיווח מרופאים פסיכיאטרים כמוך יודעת בוודאות שחיים פה בקהילה אנשים חולי נפש שהולכים פה באזור ללא טיפול ושהיו אמורים להיות מאושפזים בבתי חולים לחולי נפש, ובימקום להיות מאושפזים הם רצים לנו ברחובות פה מהבוקר עד הערב. האם אתה חושב שככה אפשר לחיות פה? למה הם לא מאושפזים? מה זה המצב הבלתי ניסבל הזה?

19/06/2013 | 21:40 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

מירי שלום, אני מצטער לשמוע על הבעיות שיש עם האנשים שגרים באזור מגורייך, אני לא חושב שאני יכול לעזור בנושא. חשוב מאד שתתייעצי עם הפסיכיאטר המטפל שלך לגבי התרופות שלך. אפילו אם את מרגישה שנגרם לך סבל רב בגלל אנשים שונים, אסור בשום אופן שתיקחי את החוק לידיים ואסור לך לאיים על אנשים. דבר ראשון צריך לשמור שלא את ולא אף אחד אחר לא ייפגע.

18/06/2013 | 09:33 | מאת: Ssssshiran

היי, שלחתי הרגע שאלה אך כתבתי אותה עם שגיאות כתיב וחוששני שלא תבין. קראתי באחד האתרים שציפרלקס וריטלין זה שילוב מנצח,למה הכוונה? אשמח לקבל קצת הסבר בנושא תודה.

19/06/2013 | 21:34 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

אין לי מושג למה הכוונה. לריטלין ולציפרלקס אין אינטרקציות משמעותיות, אך צריך להיזהר עם הצירוף הזה במצבים פסיכיאטריים מסויימים, (בעיקר אם היה בעבר מצב של מאניה או פסיכוזה).

18/06/2013 | 09:30 | מאת: שיר

אני לוקחת פריזמה חודש וקצת ופתאום יש לי קוצר נשימה גם אחרי מאמץ וגם ללא מאמץ הייתי פעילה ספורטיבית לפני ובחיים לא היה לי קוצר נשימה לפניי וקראתי באינטרנט שיכול להיות שזה התופעות לוואי אז אני אמורה להפסיק את הפריזמה ? יש לי תור לפסיכיאטר רק עוד חודש מה לעשות בנתיים? להפסיק? קניתי משאף למקרה חרום ונטולין זה בסדר לשלב בין פריזמה לונטולין?

19/06/2013 | 21:28 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום שיר, למה משאף ונטולין? יש לך אסטמה? יש לך מחלת ראות אחרת שידועה לך? איזה מינון של פריזמה את לוקחת? במה את מטפלת באמצעות הפריזמה? אני עונה בהנחה שאת נוטלת כדור אחד ליום (20 מ"ג). קוצר נשימה יכול להיות בעקבות פריזמה אך הוא אמור להיות קצר וחולף ולא להשפיע על תפקודי הראות. קוצר נשימה יכול להיות גם בגלל חרדה. אם יש לך קוצר נשימה חדש שמופיע במנוחה ומשפיע על התפקוד שלך צריך שתתייעצי באופן דחוף עם רופא המשפחה. הסיכוי שזה בגלל פריזמה הוא קטן מאד וצריך לברר אם אין לך מצב רפואי כללי כלשהו שגורם לקוצר נשימה.

20/06/2013 | 19:11 | מאת: שיר

שהייתי אצל רופא משפחה הוא בדק אותי ואמר לי שזה פסיכולוגי למרות שאני מרגישה את זה אמיתי הוא רשם לי ונטולין למקרה חרום אין לי שום מחלת ראות ואף פעם לא היה לי קוצר נשימה עד עכשיו זה יותר צורך לשאוף שאיפה עמוקה שאני לא מצליחה לקחת אוויר עד הסוף את הפריזמה קיבלתי בגלל דיכאון 20 מ"ג אני לוקחת כבר 28 יום הקוצר נשימה בא והולך ולא קורה לי שום דבר שיגרום לי להיות בחרדה מתיי שזה קורה זה קורה בלי קשר לכלום יכול להיות שזה פסיכולוגי כמו שהרופא משפחה אומר ? כי אני מרגישה את זה ממש קורה ואמיתי והוא לא חושב ככה זה נראה לך חרדה? או משהו שאני צריכה לבדוק תודה על התשובה.

18/06/2013 | 09:26 | מאת: Ssssshiran

שלום, אני נוטלת ציפרלקס 10 מיליגרם כל יום דרך רופאת המשפחה,אף פעם לא הייתי אצל פסיכיאטר באזרחות אבל בצבא הייתי אצל קבן ולאחר מכן לקחתי ציפרלקס דרך רופאת המשפחה ,כבר 6 שנים שאני נוטלת ציפרלקס ולאחרונה הייתי אצל נווירולוג בגלל חשש להפרעות קשב וריכוז והוא הציע לי לעשות בדיקת טובה להפרעות קשב וריכוז שבמהלך הבדיקה אני אצטרך לקחת לקחת כדור אחד של ריטלין,הרופאה לא רוצה לתת לי מרשם לריטלין כי היא חוששת שיש התנגשות בין ריטלין לציפרלקס והפנתה אותי לפסיכיאטר שייתן חוות דעת ויאשר שזה מותר אך התור לפסיכיאטר עוד חודשיים (אני לא מבינה למה הרופאה מטרטרת אותי ולא מבררת בעצמה הרי שיחה אחת שלה והיא יכולה לדעת עם מותר ליטול ציפרלקס במקביל לריטלין או שאסור) לכן אשמח עם תתן לי מענה למספר שאלות 1)האם מותר ליטול ציפרלקס במקביל לריטלין או שזה אסור? 2) האם הדיכאון ממנו סבלתי לפני נטילת ה ציפרלקס הוא בעצם סימפטום של הפרעת קשב וריכוז ואני בעצם לא סובלת ממחלת דיכאון? 3) ראיתי באחד האתרים שריטלין וצופר לקבס זה שילוב מנצח,למה הכוונה? אשמח אם תרחיב קצת בנושא.

19/06/2013 | 21:20 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

1)האם מותר ליטול ציפרלקס במקביל לריטלין או שזה אסור? מותר. הריטלי שנחוץ לך לבדיקת TOVA הוא במינון נמוך (10 מ"ג) ומשפיע ל- 2-4 שעות בלבד. חשוב לי להדגיש שמבחן TOVA אינו מבחן אבחנתי להפרעת קשב וריכוז. האבחנה היא אבחנה קלינית, כלומר- היא נעשית באמצעות ראיון קליני פסיכיאטרי. מבחנים נוירופסיכולוגיים הם כלי עזר שמשתמשים בו רק במקרה של שאלות ספציפיות שעולות בעקבות הריאיון הקליני. אף שיש נוירולוגים שיש להם ניסיון רב מאד באבחון של הפרעות קשב וריכוז, וטיפול בהן אני חושב שעדיף לפנות לפסיכיאטר לצורך אבחון והתאמת טיפול, במיוחד אם יש לך גם היסטוריה של דיכאון. 2) האם הדיכאון ממנו סבלתי לפני נטילת ה ציפרלקס הוא בעצם סימפטום של הפרעת קשב וריכוז ואני בעצם לא סובלת ממחלת דיכאון? אינני יודע. צריך שתתייעצי עם פסיכיטאר. יש הרבה מידע שצריך לאסוף לפני שאפשר לענות בצורה משמעותית לשאלה הזו. 3) ראיתי באחד האתרים שריטלין וצופר לקבס זה שילוב מנצח,למה הכוונה? אשמח אם תרחיב קצת בנושא. אינני יודע מה זה "צופר לקבס".

18/06/2013 | 06:03 | מאת: נ

יש לי ילד בן 13 בעל הפרעת קשב קשה ובעיה התנהגותית,שהפסיכולוגית אמרה שהוא צריך ללכת לפסיכיאטר.בעלי מסרב. לקחנו אותו לניורולוג ולהפתעתי הוא אמר שמבחינתו שישב מול המסכים 10 שעותת אין שום נזק. בני רוצה לשבת כל היום מול המסכים ולא לצאת מהבית. אני לא מכימה ונותנת לו בערך שעתיים ביום. כל הרופאים האחרים שטיפלו בו אמרו שצריך להגביל את זמן המסכים. בעלי אומר שאם הוא ישב 6 שעות מול המסך הוא לא יהיה אלים ,לא יקלל ולא ידבר על סקס. בעלי מאיים עלי שאם לא אסכים למספר שעות גבוה יהיה בלגן בבית.

19/06/2013 | 21:07 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום רב, אינני מומחה בפסיכיטאריה של ילדים ונוער. אינני יודע גם למה בדיוק את מתכוונת במילים "מסכים"- צפיה ב- TV? משחקי מחשב? גלישה באינטרנט? מחקרים מראים שצפיה מוגזמת ב- TV יכולה להזיק (פגיעה ברכישה של כישורים חברתיים, פגיעה בקשר עם בני המשפחה, בעיות קשב וריכוז, העדר פעילות גופנית ועוד). ההמלצות הן להגביל את הצפיה ב- TV לשעתיים ביום לכל היותר אצל ילדים מעל גיל שנתיים. בעלך טועה בקשר לחשיפה של ילדים לאלימות ב- TV. חשיפה של ילדים לאלימות (ועדיין לא הזכרנו חשיפה לסקס, שהיא צרה בפני עצמה) ב- TV יכולה לגרום להם מתח, אי שקט וגם תנהגויות אלימות. צפייה ב- TV או באינטרנט במשך 10 שעות ביום בגיל 13 (או בכל גיל), היא לפי דעתי התנהגות חריגה שפוגעת בבריאותו של בנך ומצריכה תגובה. אם קשה לך ולבעלך להתמודד עם ההתנהגות הזו, צריך שתפנו לייעוץ מקצועי.

17/06/2013 | 23:59 | מאת: ענת

שלום דר ברקאי, אבי בן 78, בתכלס הוזה...יצר מציאות בה קורים דברים וחי בסרטים. צועק ומקלל את אמא שלי, מאשים אותה במגוון האשמות כמו למשל שיש לה סדרת מאהבים ושהם מתקשרים הביתה (כולל איזו שיחה שהיא בעצם הודעה מוקלטת מחבורת רבנים שמבקשים תרומה ...) מספר לנו סיפורים שלא היו, פגישות שהוא לא נפגש ועוד. מספר סיפורים שנשמעים אמיתיים אבל לא עומדים ברצף המציאות. שהצאנו שילך לקבלת עזרה כי הוא אומר שלא טוב לו הוא מטיח בנו שאנו לא מאמינות בו (אנו 3 אחיות). ועוד ועוד.... אנא עצתך, למי ניתן לפנות?

19/06/2013 | 20:43 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

קודם כל צריך לדאוג שאף אחד לא ייפגע. האם אביך איים על אמא שלך? התפרץ עליה? האם לדעתך היא בסכנה? אם כן ואם זה נראה דחוף, צריך לפנות למשטרה (כן, כן). אם אין מצב חרום, אז לדעתי הכי כדאי להתחיל אצל רופא שאביך מכיר. אם יש במקרה רופא משפחה שאביך הולך אליו באופן קבוע וסומך עליו- אז הוא הכתובת. כדאי לקבוע עם הרופא פגישה בנפרד, להסביר לו את המצב ולבקש ממנו לפגוש את אביך לפגישה ארוכה (לא 7 הדקות הרגילות) ולנסות לשכנע אותו לקבל הפניה להתיעצות אצל פסיכוגריאטר. רופא המשפחה יוכל גם לעזור לכן להעריך אם מישהו נמצא בסיכון וכיצד להגיב במקרה כזה.

20/06/2013 | 23:48 | מאת: ענת

אבי מתפרץ, צועק, מקלל ....חשבנו על משטרה, יקחו אותו למעצר...גם ככה מבולבל, זה יהרוס אותו לגמרי.אפנה לרופאת המשפחה.

שלום רב, לפני כשנתיים פסיכיאטר קבע לי מניה-דיפרסיה. מאז נטלתי למוג'ין בין 150-200. בעת נטילת התרופה נשארתי בדיכאון. לפני כחצי שנה קיבלתי חוות דעת נוספת בה נאמר שאני סובלת מדיכאון נטו. מאז אני נוטלת וולבוטרין 300. לפני כ-4 חודשים הפסקתי עם הלמוגין-על דעת עצמי ומאז אני מרגישה נהדר! כשהלכתי להתיעצות לגבי הורדת המינון או הפסקה הרופא הראשון אמר לי שאני עושה דברים על דעת עצמי ושהוא מפסיק לי את המרשם (בידיעה שאני עלולה להיכנס לדיכאון על פי דבריו כי אני לא מוכנה לקחת מייצב מצב רוח- הוא סבור שאני אחווה מניה) אני לא מקבלת את האבחנה שלו-חד וחלק. מה תוכל להמליץ לי לעשות?נשארו לי עוד 3 כדורים...

19/06/2013 | 20:30 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

הבעיה שאת נמצאת בה אינה איזה תרופה ליטול אלא כיצד להתנהל בטיפול. פנית ל- 2 רופאים שונים, שזו זכותך המלאה! קיבלת 2 אבחנות שונות שכל אחת מהן הולידה המלצות שונות. שתי ההמלצות השונות נכונות לחלוטין, בהקשר לאבחנות השונות שעשו שני הפסיכיאטרים ואת נותרת באמצע בלי פיתרון. כדי להימנע ממצב כזה, אני ממליץ על האסטרטגיה הבאה: תמני פסיכיאטר/ית כלשהו (אחד מאלה שכבר פגשת או מישהו/י שלישי/ת) שיהיה הפסיכיאטר המטפל שאיתו/ה את מקבלת החלטות. פניה לכל פסיכיאטר אחר תהיה למטרת התייעצות כאשר את ההמלצות שעולות מן ההתייעצות תביאי אל הפסיכיאטר/ית המטפל/ת ותקבלי החלטות רק איתו/ה. בצורה הזו את יכולה להתייעץ עם מי שאת רוצה ולקבל חוות דעת שניה מתי שאת רוצה וממי שאת רוצה, אך כל הזמן יש סמכות מקצועית אחת, שאיתה את מקבלת החלטות ושרואה את עצמה אחראית על ההחלטות האלה.

שלום, התברכתי בגנים מאוד "חזקים" ואני צריך לקחת וולבוטרין בגלל בעיות קשב וריכוז שאובחנו בגיל מבוגר, וזה באמת עוזר, וגם עזר לי להפסיק לעשן לגמרי. פסיכיאטר מומחה אמר לי לקחת וולבוטרין עם אסטו (חרדה) 20 מ"ג. בחודש וחצי האחרונים לא לקתי את האסטו בהתחלה כי שכחתי לקחת מרשם ואז כבר חשבתי לנסות בלי, מסתבר שלא טוב לי עכשיו להפסיק חזרו חרדות אפילו יותר, עם לחץ בחזה לפעמים. השאלה שלי היא האם לקחת עכשיו כל יום כדור, או במשך שבוע יום כן יום לא בשביל שתופעות הלוואי לא יהיו חזקות בהתחלה? והאם יכול להיות שוולבוטרין לבד בשביל בנאדם חרדתי, יכול להגביר חרדה (כי הבנתי שהוא שייך לקבוצה של ממריצים או משהו כזה) ולכן אני מרגיש את זה יותר חזק? תודה מראש!

19/06/2013 | 20:21 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

חידוש אסטו במינון של 20 מ"ג ליום צריך להיות בהדרגה. אני ממליץ שתתייעץ עם הפסיכיאטר המטפל האם בכלל נחוץ שתחזור למינון זה או אולי עדיף לנסות תקופה מסויימת עם 10 מ"ג ליום בלבד ורק אז להחליט אם לחזור למינון שנטלת קודם. כדור כל יומיים אינו אסטרטגיה מומלצת. אסטו אפשר לקחת 1/2 כדור ליום ללא בעיה. וולבוטרין לבד יכול להגביר חרדה, אך יותר סביר בעיניי שהאסטו עזר לך לחרדה ולאחר שהפסקת אותו חזרו תסמיני החרדה, בלי קשר לוולבוטרין.

מתחילים תהליך של כניסה להריון, מעוניין לדעת האם יש השפעות של התרופות שאני לוקח על הזרע לוקח פלוטין 20, פרוטיאזין 25, מירו 30, ובונדורמין בוצעה בדיקת זרע, הכל תקין חוץ מהמורפולוגיה של הזרע

19/06/2013 | 19:45 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

למיטב ידיעתי הבעיה שיש לך עם המורפולוגיה של הזהע, לא קשורה לתרופות שאתה לוקח.

17/06/2013 | 08:47 | מאת: רבקה

שלום אני בת 55 מזה 10 שנים לוקחת כדור פסיכיאטרי עכשיו לוקחת 2 כדורי פרוזאק ביום שאלתי האם פרוזאק מגביר תאבון? והאם אפשר לרזות כי איני מצליחה מה היית מציע לי לעשות בנושא? תודה

18/06/2013 | 16:10 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

פרוזאק יכול להגביר תיאבון. בין אם עליית המשקל שיש אצלך היא בגלל הפרוזאק ובין אם לאו- ירידת משקל היא אתגר גדול. צריך לשלב שינוי בהרגלי אכילה (לא רק הפחתת קלוריות!), שינויים באורח חיים (פעילות גופנית) ובדיקות רפואיות של גורמים רפואיים לעליית משקל.

17/06/2013 | 08:34 | מאת: דניאל

שלום דוקטור טופלתי בציפראמיל בעקבות טראומה שעברתי לאחר 12 שנה הכדור לא עושה את שלו, ניסו להחליף לי כל מיני כדורים אין מענה לחרדה, כשל ברגליים וחוסר יכולת בפעולות היום יום, שאלתי היא אחרי כמה זמן ניתן לחזור לציפראמיל??אני ממש מיואש

18/06/2013 | 16:07 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

אני לא יודע. התשובה לזה תלויה לא רק בתכונות של התרופה אלא גם במצב הפסיכיאטרי שלך. צריך שתתייעץ על זה עם הפסיכיאטר/ית המטפל/ת.

17/06/2013 | 00:33 | מאת: ג'קי

היי. בעבר סבלתי מאד מהתופעה בעקבות חרדה. טופלתי הציפרלקס ועשיתי טיפול cbt. לפני חצי שנה הפסקתי את הטיפול התרופתי ולאחרונה חזרו לי התקפי החרדה וביומיים האחרונים אני חווה ניתוק בהמשכים.. חזרתי לקחת את הציפרלקס במינון נמוך מבעבר (10 לעומת 20 מג) לפני כחודש וקצת. הרגשתי הקלה בחרדות ושוב החמרה וכפי שציינתי גם חזרו לי הניתוקים. אני יודעת שבעבר לא היה טיפול ספציפי לתופעה המציקה הזאת עדין אין? האם לדעתך אני צריכה להמשיך את הטיפול הממוקד בחרדות וכך גם הדראליזציה תעלם? הם יכולה להיות סיבה אחרת? (בתוך תוכי אני יודעת שזה בגלל החרדות, התחושה פשוט כלכך נוראית שאני מתחילה לפקפק בעצמי..) אודה לכל התייחסות.

18/06/2013 | 16:06 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

הטיפול הכי טוב הוא הטיפול שעזר בעבר, במינון שעזר בעבר.

16/06/2013 | 17:58 | מאת: משה

שלום רב.אבי סובל מדיכאון כבר מ"ס שנים במהלך כ שבע שנים טופל ע"י סרוסקסט לאחר הכדורים הפסיקו את השפעתם. בהמשך טופל ע"י מירו ועוד כדור לשינה הכדורים כניראה גרמו לרעידות בלתי נשלטות בפנים. מאחר והתרופות לא השפיעו אבי פנה לרופא נוסף לפני כחודש ניתן טיפול באמצעות פרוזק ווהלוריבן להרגעה ומירו פעם בערב. מאחר ואבי מקבל את הטיפול חודש שלם ועדיין אינו חש בטוב לדעתך כדי לפנות לרופא אחר או שעדיין כדי להמשיך את הטיפול.[כמו כן שאלה נוספת לגבי הרעידות בפנים הרעידות עדיין ממשיכות האם כדי לפנות לנאורולוג?

17/06/2013 | 14:58 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום משה. קשה מאד לתאר תופעות כמו רעידות בפנים בלי לראות אותן. אני ממליץ לכן לפנות לנוירולוג ולספר לו במדויק על כל הרקע הרפואי, כולל הרקע הפסיכיאטרי והטיפול הפסיכיאטרי. ורק בריאות לאביך,

25/06/2013 | 20:42 | מאת: משה

מה תגובתך לגבי הטיפול בתרופת פרוזרק: מאחר ועברו כבר 90 יום מתחילת שימוש בפרוזק הכדור כבר אמור לתת את האפקט המקסימלי??וזאת מאחר והכדור עדיין לא השפיעה על אבא שלי.

26/06/2013 | 21:03 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום משה, טיפול נוגד דיכאון שלא גרם שום שינוי אצל המטופל תוך 6 שבועות של טיפול במינון מלא (20 מ"ג ליום לפחות, במקרה של פרוזאק), כשהמטופל/ת מקפיד/ה ליטול את הטיפול יום יום, נחשב לטיפול שנכשל.

16/06/2013 | 10:50 | מאת: אלי

שלום וברכה. האם אוכל להשתמש בחצי כדור של 40 מ"ל במקום כדור שלם של 20? נשארו לי כדורים של 40...

17/06/2013 | 14:55 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

כן. 1/2 כדור של 40 מ"ג שקול לגמרי לכדור אחד של 20 מ"ג.

16/06/2013 | 03:03 | מאת: דוד

שלום רב. אני בן 22,בגיל 15 הייתי מסניף דבק מגע,לאחר כחצי שנה ללא הסנפה,באמצע הלילה באה לי התגובה המאוחרת. פחדים חרדות פראנויות קלות והפרעות שינה.לא טיפלתי בזה מכיוון שלא ידעתי שזה קשור להסנפת הדבק.כיום המצב פחות גרוע אך אני עדיין סובל מהדברים הללו.רציתי לשאול אם כיום ,ניתן לטפל בזה?

17/06/2013 | 14:55 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

בהחלט אפשר. צריך שתתייעץ עם פסיכיאטר/ית.

15/06/2013 | 20:03 | מאת: סיון

שלום רב יש לי שאלה לגביי אחי ככל הנראה שמאובחן כהפרעה סכיסואפקטיבית לפני חודש אושפז מרצונו .שינו לו את התרופות מהלדול וסרקוול לסוליאן מאז השינה שלו לא טובה ישן בלילה בין 3-4 שעות האם זה מהתרופה והאם זה עובר כמו הבחילות שעברו?

17/06/2013 | 14:50 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

לא כל כך סביר שחוסר שניה נובע מהתרופות שאמרת. סוליאן לא גורם לחוסר שינה וסרוקואל גורם לעייפות וישנוניות ויש אפילו שלוקחים אותו לשינה.

15/06/2013 | 15:12 | מאת: חלי

שלום רב! יש לי בעיה כבר זמן רב שכשאני מדברת עם אנשים אז אני מפחדת שהעניים שלי ייפתחו יותר מידיי ואותו אדם שאני מדברת איתו יחשוב שאני לא נורמלית ומרוב הפחד באמת העניים נפתחות לי . דרך אגב יש לי הפרעה דו קוטבית וחרדה חברתית ואני לוקחת זיפרקסה 15 מ"ג ואסטו 10 מ"ג ליום . השאלה שלי היא אם אני יספר את זה לרופאה האם היא תעלה לי את המינון של הזיפרקסה או של האסטו והאם זה דלוזיה? בכבוד רב ובתודה מראש חלי.

17/06/2013 | 14:49 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום מלי, אין לי דרך לדעת האם הבעיה שאת מתארת היא מחשבה טורדנית או דלוזיה. האדם שיש לו את הסיכוי הכי טוב לענות על השאלה הזו היא הפסיכיטארית שלך שמכירה אותך ויכולה לבדוק אותך. חשוב מאד שתספרים על זה לרופאה ושתפי אותה גם בכך שאת חוששת להעלות את המינון של התרופות. אם באמת צריך להעלות את מינון התרופות, צריך לבדוק יותר לעומק ממה בדיוק את חוששת ואם למשל את חוששת מתופעות לוואי מסויימות- איך לוודא שהדבר שמפניו את חוששת לא יקרה.

15/06/2013 | 11:43 | מאת: אלעד

שלום האם כמו לסימבלטה שיש השפעה מהירה 2-3 ימים ברמת האדרנל גם לאיקסל יתרון זה ? אני יודע שההשפעה עך הסרוטונין בשתי התרופות תוך שבועות.

17/06/2013 | 14:40 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

סימבאלתה ואיקסל, כמו כל נוגדי הדיכאון האחרים, מתחילות לפעול בדרך כלל תוך 2-4 שבועות.

14/06/2013 | 17:39 | מאת: דניאל

שלום רב ד"ר לאחר כמה זמן בדרך כלל מקובל לעלות את המינון של הוולבוטרין ל300 מ"ג? והאם כשמתחילים עם התרופה (במינון 150 מ"ג) מומלץ בדרך כלל לקחת יום כן ויום לא למשך כשבוע? בתודה ובכבוד רב

17/06/2013 | 14:39 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

למיטב ידיעתי מתחילים וולבוטרין במינון של 150 מ"ג ליום. ההעלאה למינון של 300 מ"ג היא רק לאחר שנעשה ניסיון לאורך פרק זמן משמעותי (כ- 6 שבועות, בדרך כלל), ולאחר שנבחנה התגובה לתרופה ותופעות הלוואי שהיא גורמת לאורך תקופה זו.

14/06/2013 | 16:41 | מאת: דניאל

שלום רב ד"ר אני נוטל 375 מ"ג ויאפקס XR לטיפול באוסידי ודיכאון. כעת הרופא הוסיף לי וולבוטרין 150 מג ליום בבוקר. רציתי לדעת האם מומלץ לקחת את שניהם בבוקר או שמומלץ רק את הוולבוטרין לקחת בבוקר ואילו את את הויאפקס לקחת בערב כדי ששתי התרופות לא יגיעו לפיק שלהם באותו זמן (ואז אולי יהיו יותר תופעות לוואי)? בכבוד רב ובתודה מראש.

16/06/2013 | 23:55 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שתיהן מומלצות לנטילה בבוקר, גם אם נוטלים את שתיהן באותה תקופה.

14/06/2013 | 15:13 | מאת: אומלל

הי, אני בן 20 , לוקח זיפרקסה, יש חשד להפרעת אישיות כל שהי , ותסמינים של פסיכוזה, נשלחתי לעשות מבחן פסיכיודאיגנוזי ושבוע הבא אני יקבל את הדוח. אתמול וקצת היום הרגשתי משהו מוזר ומפחיד מאד, הרגשתי כאילו שום דבר לא מציאותי חפצים ,אני מנסה לבחון אותם הרגשה מפחידה הרגשתי כאילו אני עומד להשתגע , ממה זה יכול להיות והאם יש דרך לטפל בבעיה. בעבר אושפזתי במחלקת נוער , וקבעו שיש לי חרדה,.... בבקשה עזרה

16/06/2013 | 23:53 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום רב, התאמת הטיפול מתחילה מאבחנה. לפי מה שאתה מספר, נראה לי שהמטפלים שלך שמכירים אותך די מתלבטים לגבי האבחנה הנכונה. לא נראה לי שאני, שלא מכיר אותך בכלל יכול לתרום משהו משמעותי.

14/06/2013 | 10:46 | מאת: אלון

ד"ר שלום לפני מס' חודשים התחלתי ליטול ריטלין (LA40). התרופה משפיעה עלי באופן מוזר מאוד... מהרגע שאני לוקח את הכדור, אחרי 5-10 דקות אני מתחיל להרגיש את ההשפעה: דפיקות לב, אופוריה, הזעה מוגברת ותחושת היי קיצונית. כעבור שעה וחצי ההשפעה מתפוגגת ואז: תחושת עייפות, קרקורי בטן ותחושת רעב, התכווצות אישונים ודכדוך. נראה שהתרופה "מתפרצת" מהר מדי וגם מתפוגגת באותה מהירות (מתחילה להשפיע אחרי 5-10 דקות ולא חצי שעה. ההשפעה, שאמורה לכאורה להמשך כ8 שעות מתפוגגת לאחר שעה וחצי\שעתיים...) למה זה קורה לי? אני מכיר לא מעט אנשים שלוקחים ונראה שאני היחיד שזה משפיע עליו באופן הזה. האם ידוע לך על מקרים דומים? זה מתסכל אותי ברמות. בכל מקרה, יש משהו שאני יכול לעשות כדי לגרום לתרופה להתפרק לאט יותר? ולא, אני לא מסניף ומעולם לא הסנפתי ריטלין. אני לוקח אותו דרך הפה. ניסיתי קונצרטה, ריטלין sr וגם רגיל של 10 ועם כולם אני נתקל באותה הבעיה מוזרה...

16/06/2013 | 23:51 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

אינני יודע, אך זה נשמע שכל ההשפעה ארוכת הטווח מתבטלת אצלך. יש שאלה אחת שעולה בדעתי: האם אתה לועס או נושך את הקפסולה בפה?

17/06/2013 | 01:33 | מאת: אלון

ללא ספק. על זה בדיוק חשבתי... לא. אני בולע את הכדור/קפסולה עם מים. מה עלול להיות הגורם לכך?

14/06/2013 | 09:07 | מאת: תמיר

אני לא מעוניין בטיפול או משהו כזה, כי אני לא מסוכן לסביבה או לעצמי. אך אבחנו אותי מספר פעמים כpersonality disorder בעבר, ובאבחונים היותר חדשים אבחנו אותי כ personality disorders. (יותר מאחת) אך לא ציינו מה. כיצד אוכל לברר אילו הפרעות אישיות אבחנו אותי בהן? תודה, תמיר.

16/06/2013 | 23:48 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום תמיר, אם היית מטופל במסגרת אשפוזית, אתה יכול לבקש העתק של סיכום האשפוז שלך. אם הייתה מטופל במסגרת לא אשפוזית, אתה יכול לבקש צילום של כל התיק הרפואי באופן עקרוני, זכותך לפי חוק זכויות החולה לקבל לידך העתק של המסמכים הללו וכל שאר החומר הרפואי בתיק שלך, תמורת תשלום. מותר למנוע ממך לראות חומר רפואי שבתיק שלך רק אם חושבים שחשיפה אליו יכולה לסכן אותך.

22/06/2013 | 11:18 | מאת: תמיר

לא הייתי מאושפז אף פעם. אבל כן, הייתי מטופל בעבר במסגרת לא אשפוזית. בכל אופן, תודה רבה על העזרה.

14/06/2013 | 08:06 | מאת: מור

שלום, אשמח מאוד לעזרה. בת 28, סובלת מדיכאון, חרדות וOCD. במשך שנים התנסתי במגוון כדורים. לפני כ 7 שנים התחלתי טיפול בויפאקס, ונטלתי אותו למשך 5 שנים. הוא מאוד הקל עלי, יותר מכל כדור אחר, הפסקתי את הטיפול כיוון שהתחילו לי תופעות לוואי. בהוראת פסיכיאטר, שהסביר לי שזה עלול לקרות לאחר הרבה זמן, ושיש לנסות כדור אחר. בשנתיים האחרונות ניסיתי כמה וכמה כדורים, רובם לא השפיעו עלי כלל, וחלק מהם גרמו לי לתופעות לוואי מאוד קשות (כמו לדוגמה- דופק שעלה ל200). לפני כ5 חודשים הפסיכיאטר אמר שכדאי לנסות שוב לחזור לויפאקס. ויפאקס עוזר לי מאוד מאוד, הכדור הזה פשוט מחליש כל חרדה אצלי. כשחזרתי לויפאקס לא היו לי תופעות לוואי מלבד סחרחורות קלות שחלפו מהר. בימים האחרונים שוב מתחילות לי תופעות שחוויתי כשהפסקתי עם הכדור.. כשעתיים- שלוש לאחר נטילת הכדור אני מרגישה מסטולה, קצת מרחפת.. אבל מה שמפריע לי יותר מכל- כשאני ישנה אני חווה עצבים גופניים בלתי רגילים, אני זזה מצד לצד התנועות חדות ומלאות מאמץ, התנועות כל כך חדות ומהירות, שזה גורם לי להתעורר. הרגליים שלי מרגישות מלאות בעצבים, כאילו שבא לי לבעוט בכל הכוח. מה אפשר לעשות עם זה? אני לא רוצה להפסיק עם הויפאקס, הוא פשוט עוזר לי. אבל קשה לי לישון ככה, זה מאוד מטריד ומשאיר אותי עייפה למשך היום. האם זו תופעה מוכרת? האם בכלל ניתן לעשות משהו נגד זה?

16/06/2013 | 23:37 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום מור, אני מציע שתתיעצי עם הפסיכיטאר שלך על האפשרות שהתסמינים שיש לך בלילה מתאימים לתסמונת בשם Restless Legs Syndrome ("הרגלים חסרות המנוחה"- אינני יודע מה השם הרשמי בעברית). אבחון התסמונת נעשה באמצעות בירור מפורט של כל התסמינים ובירור רפואי מקיף לאבחון גורמים אפשריים. תסמונת זו יכולה בחלק מהמקרים להיות תופעת לוואי של ויאפקס, אך לא הייתי שוקל להפסיק את התרופה, כי היא עוזרת לך וגם יש הרבה מה לעשות בקשר לתסמונת הזו לאחר אבחונה: שינוי בהרגלי שינה, הפחתת עישון, אלכוהול וסמים (אם יש ברקע), טיפולים אלטרנטיביים וטיפולים תרופתיים.

14/06/2013 | 00:22 | מאת: אלעד

שלום רב לאחר ניסיון של תרופות רבות שלא הגיבו הפסיכיאטר שלי הציע לי לנסות את סימבלטה או איקסל. ניסיתי בערר אפקסור וגם הוא הזיק יותר משהועיל. שאלתי המדוייקת היא - מאחר ושתי התרופות פועלות על שני המנגנונים, רציתי לשאול האם גם האיקסל (דבר שקראתי רק על הסימבלטה) עשויה בתוך 3-4 ימים לשפר את מצבי הרעוע, בהנחה כמובן שהדכאון שלי נובע בעיקר ממחסור ברמת הנאואדרנל ???? אני יודע שבשתי התרופות ההשפעה המלאה גם על הסרטונין תבוא לאחר מספר שבועות... שאלתי היא דווקא על ההשפעה ברמת הנאואדרנלין האם גם האיקסל משפיעה בה הזאת תוך ימים בודדים ??? תודה רבה.

16/06/2013 | 23:45 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום אלעד, אכן סימבאלתה ואיקסל שייכים שניהם למשפחת ה- Serotonin Noradrenaline Reuptake Inhibitors (SNRI( ושניהם פועלים על מסילות הולכה עצביות שחומר ההולכה העצבי שלהן הוא סרוטונין או נוראדרנלין. אין שום קשר בין מנגנון הפעולה הזה לבין חסר בסרוטונין או נוראדרנלין. אנחנו גם לא יודעים שחסר בחומרים אלה הוא הגורם לדיכאון. למעשה- די ברור שלא כך הדבר. התרופות הללו, צריכות 2-4 שבועות כדי להתחיל להשפיע. רבים חושבים (אף שזה לא בטוח נכון) שהשפעה מוקדמת יותר היא אפקט אינבו (פלצבו, בלעז).

13/06/2013 | 22:52 | מאת: בן

שלום רב, אמי אישה מבוגרת ~75, בודדה, ניצולת שואה. בשנתיים האחרונות היא מספרת סיפורים הזויים אשר קשורים לאיך פחות או יותר כל העולם רודף אחריה, חברים משפחה וכל מה שזז (בינתיים חוץ ממני וילדיי- אך אני מניח שזה יבוא גם). כמו כן היא מספרת על התקף לב שמעולם לא היה ואיך טובי הרופאים משקמים אותה. אציין שאם אדם מהישוב יראה אותה- הוא לא ישים לב, כמו כן, היא מנהלת חיים עצמאיים לגמרי. אומר עוד שבכל סיפור יש שבב של לוגיקה על מנת לכסות על ההזיה. ממאמרים רבים שקראתי, ואני לא איש מקצוע- ניתן להקיש עד כדי שיש פה הפרעה פרנואידית. אולי פרפרניה. אני די חסר אונים, הואיל והיא לא מקשיבה לי שאני מביע את דעתי (ואני הבעתי בחשש מה). לדעתי היא תסרב לכל סוג של טיפול. אישי\תרופתי מה עלי לעשות? בן

16/06/2013 | 23:26 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום בן, למען האמת אינני יודע מה לעשות כי אני לא מכיר את אימך. פרנויה בגיל 75 היא דבר שמצריך בדיקה רפואית כללית, כולל בדיקה נוירולוגית מדוקדקת, עוד לפני שמתחילים טיפול פסיכיטארי. קשה מאד לכפות טיפול רפואי על אדם שמסרב. העצה היחידה שיש לי היא לומר לה בגלוי את חששותיך ולא להסס. רק אז יש סיכוי שהיא תבין למה אתה רוצה שהיא תפנה לטיפול. לכל היותר היא תסרב, אך את זה היא כבר עושה ממילא.

13/06/2013 | 21:11 | מאת: אופק

שלום רציתי לשאול אם לקחתי היום ציפרלקס 5 מג ואני רוצה בלילה לקחת אנאפרניל 25 מג זה אפשרי? ויש אפשרות שהכדור אנאפרניל עוזר במצב דה פרסונליזציה?

16/06/2013 | 23:23 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

במינונים האלה של ציפרלקס ואנפרניל לא צריכה להיות בעיה לשלב אותם, אך במינונים גבוהים יותר, הצרוף הזה יכול להגביר את תופעות הלוואי. לא ידוע לי על טיפול תרופתי אפקטיבי לדפרסונליזציה. אני גם חייב לשאול- למה לשלב 2 תרופות שעובדות בדיוק באותו מנגנון פעולה?

13/06/2013 | 21:05 | מאת: ענת

שלום רב, אני נוטלת סרנדה כשבעה חודשים ובחודש האחרון התחלתי תהליך של הפסקת הכדור (בצורה הדרגתית, ירידה של רבע כדור כל שבוע) בשבוע וחצי האחרונים התחילו לי כאבי ראש חזקים כל יום שלא עוזבים אותי גם אם אני לוקחת כדור לכאבי ראש, אומנם עם הכדור הכאבים מעט פוחתים, אך הם חוזרים לאותה רמה ת מאוחר יותר. השאלה שלי אם זה חלק מתופעות הלוואי של הפסקת הסרנדה? ואם כן כמה זמן בערך הדבר נמשך? תודה מראש.

16/06/2013 | 23:21 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

כן, זה יכול להיות תופעת לוואי של הפסקת סרנדה, אך את לא הפסקת סרנדה, את מפחיתה בהדרגתיות רבה את המינון. זה מפחית מאד את ההסתברות לתופעות "גמילה". לכן אינני יודע מה הסיבה לכאב הראש שקיים אצלך.

13/06/2013 | 19:06 | מאת: מלכה

בבוקר אני נוטלת 10 מ"ג ציפרלקס ויש לי הרבה לחציי בוקר עם הילדים. אני בת 50 ונוטלת אותו מינון כבר 7 שנים.האם כדאי ליטול לפני השינה .כמוכן אין לי שינה רציפה בלילה ואני קמה עייפה.מהי המלצתך. בברכה

16/06/2013 | 23:18 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום מלכה, לחצי הבוקר קשורים מן הסתם לבעיית השינה: אם את קמה עייפה, קשה יותר להתמודד עם המטלות ולחץ הזמן של הבוקר. אם את קמה עייפה, כנראה שאת לא ישנה טוב והשאלה היא מה הפרעת השינה שיש לך, שגורמת לך לא לישון שינה מרעננת. ממתי קיימת השינה הלא רציפה? מאז שאת נוטלת ציפרלקס? אם כן, אז מאד ייתכן שזו תופעת לוואי של הציפרלקס. בכל מקרה, כדי לאבחן במדויק צריך לשמוע עוד פרטים על הרגלי השינה שלך, ועוד פרטים לגבי הרקע הפסיכיאטרי והרפואי שלך ואולי לבצע עוד בדיקות מעבדה (כולל בין השאר מעבדת שינה). כדאי להתייעץ על זה עם פסיכיאטר/ית.

13/06/2013 | 18:52 | מאת: שלומי

היום הייתי אצל רופאה שלי וכתבה לרופא משפחה שאני סובל מהפרעות אישיות , האם ישללו את הרשיון הרישיון נהיגה בגלל זה? היא אמרה לי שבגלל שאני מתבודד מגיל צעיר אז יקח הרבה זמן לטפל בזה ואני כרגע מתחיל לקחת פרפנאן ובהמשך אקבל SSRI...ואמרה שרוצה למלא איתי טפסים לביטוח לאומי..

13/06/2013 | 22:24 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

הרופאה לא יכולה לשלול לך את רישיון הנהיגה ומה שהיא כותבת לרופא המשפחה לא עובר אוטומטית לאף גורם נוסף. תהליך שלילת רישיון בגלל בעיה רפואית מתחיל במכתב מרופא למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד). על כל רופא חלה חובת דיווח למרב"ד אם ידוע לו על מצב רפואי שמונע ממטופל לנהוג. המרב"ד מזמין את המטופל לבדיקה ועל סמך הבדיקה מחליט אם לשלול או לא. שאל את הרופאה אם היא דיווחה על מצבך למרב"ד. אם היא לא דיווחה, אז לא צפויה שלילה.

13/06/2013 | 09:37 | מאת: חיים

איזה תרופה נגד דכאון היא בעיניך בעלת השפעה הכי נמוכה על תפקוד מיני.

13/06/2013 | 22:19 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

Wellbutrin

13/06/2013 | 05:37 | מאת: גיא

שלום רב אני חווה נדודי שינה למעלה מ 10 ימים, בממוצע ישן שעה וחצי ללילה, מידי פעם ישן צהריים, לא ידעתי שהתרופה גורמת לאינסומניה ,החשש הוא שאם אדלג על הערב ואעביר לבוקר תהיה השפעה נוספת על הגוף ואולי גם על הלב . אני בסכ רוצה לישון. תודה

13/06/2013 | 22:17 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

אסטו יכול לגרום לנדודי שינה ולכן מקובל ליטול אותו בבוקר.

13/06/2013 | 01:09 | מאת: אלון

שלום. אני יודע שאי אפשר לתת אבחון בהתכתבות, אך אשמח אם תוכלו להתייחס למצב של אחי שאתאר מיד ולענות לי על כמה שאלות. אחי עומד להתחתן בעוד שבוע ונראה לי שהוא סובל מדיכאון. הוא לא שמח, חסר אנרגיה, עייף, עצבני, כשפונים אליו הוא עונה תשובות באגרסיביות גם כלפי אשתו לעתיד, וראיתי אותו בשבועיים האחרונים גם מתנהג מעט באגרסיביות כאשר הם מתווכחים והוא לא רוצה לריב איתה. אני יודע שהם רבים המון כל יום ואחי פשוט עייף נפשית ולחוץ מאד, אך הוא עדיין ממשיך בדרך הזו גם כשלא טוב לו. פעם הוא רמז לי שהוא מרגיש קצת מבוגר (הוא בן 30) ושנראה לו שאם הוא לא יתחתן עכשיו הוא לא יתחתן אף פעם ושהוא לא יכול לתאר את חייו בלעדיה. בנוסף על כך יש לו לחץ של מקום עבודה חדש. לאחרונה התחילו לו כאבי ראש נוראיים שבמהלכם הוא מרגיש על סף התעלפות, כנראה בגלל הלחץ הרב והממושך בו הוא שרוי. לפני כשבוע במהלך אחד הויכוחים שלו עם אשתו לעתיד, היא התחילה לארוז מזוודות ואחי בעקבות כך ניסה להתאבד. הוא ניסה לקפוץ מהמרפסת ולאחר שהבחורה עצרה אותו הוא ניסה להתאבד עם סכין, וגם את זה היא הצליחה לעצור. כשניסינו לדבר איתו הוא אמר לנו שהייתה להם בעייה שנפתרה ושזה לא יחזור על עצמו. לאחרונה שמעתי מחבר שלו שכשבוע לפני המקרה הוא התחיל לשמוע קולות שאומרים לו שעדיף לו להתאבד. הוא סיפר לחבר שזה קרה לו 5 פעמים, מתוכם פעמיים ביום אחד ושלושה ימים פעם אחת בכל יום. לנו הוא לא מספר כלום מעצם היותו אדם סגור, וגם הבחורה לא יודעת מכך. כשניסינו לדבר איתו, הוא היה אטום ולא היה מוכן להקשיב לנו. הוא התבצר בעמדה שלו ולאחר שהיה מותש, הוא דרש להפסיק את השיחה. אני לא יודע איך לדבר איתו ולגשת אליו, אני חושש לו מאד. אני רק רוצה לציין שאין לנו במשפחה הסטוריה של מחלות נפש ומצבים כאלה. האם לדעתכם צריך לפנות לאיש מקצוע? אני מזכיר שאחי לא מוכן לשמוע על קבלת עזרה. ושאלה יותר כללית, האם המצב הזה יכול להיגרם בגלל לחץ עצום וממושך בו הוא נמצא ויכול להיעלם ללא טיפול כשהלחץ יירד? האם מדובר במחלת נפש (סכיזופרניה)? או שלחץ יכול לגרום לכך? חשוב לי מאד לקבל תשובות וייעוץ לגבי כל השאלות ששאלתי כאן משום שאני חושש מאד. תודה לכם מראש.

13/06/2013 | 22:11 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום אלון, אכן אי אפשר לתת אבחון בהתכתבות. אנסה לענות לשאלותיך אך עליך לזכור שאלה רק השערות, לא אבחנות. האם לדעתכם צריך לפנות לאיש מקצוע? בהחלט. דחוף. אינני מכיר את אחיך ואינני יודע אם זה רלוונטי, אבל - אם אחיך מסרב כדאי אולי להסביר לו שאם לא יפנה לאיש מקצוע רבים הסיכויים שהחתונה לא תצא לפועל ויחסיו עם חברתו יסתיימו. האם המצב הזה יכול להיגרם בגלל לחץ עצום וממושך בו הוא נמצא ויכול להיעלם ללא טיפול כשהלחץ יירד? כן, אבל לא כדאי לסמוך רק על זה. אחיך שומע קולות שאומרים לו להתאבד, הוא כבר ניסה להתאבד. זה מצב חרום. האם מדובר במחלת נפש (סכיזופרניה)? או שלחץ יכול לגרום לכך? כמו שכתבתי קודם, זו יכולה להיות תגובה ללחץ, אך אי אפשר לחכות ולקוות שזה יעבור, צריך להביא אותו לבדיקה פסיכיאטרית בהקדם. מצב של שמיעת קולות, מושבות התאבדות ונסיונות התאבדות יכול להיות בסכיזופרניה, דיכאון ועוד כמה מצבים אחרים. ללא קשר לאבחנה חשוב שאריך ייבדק. כדאי שתבדוק את רשימת הטלפונים לשעת חרום http://www.doctors.co.il/ar/3711/%D7%98%D7%9C%D7%A4%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D+%D7%9C%D7%A9%D7%A2%D7%AA+%D7%97%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%9D

14/06/2013 | 20:13 | מאת: אלון

שלום ד"ר, תודה רבה על התשובה המהירה, יש לי רק עוד שאלה אחת. מה אפשר לעשות כדי להביא את אחי לטיפול/אשפוז כמה שיותר מהר? היום שוב שמעתי שהוא ניסה לפגוע בעצמו או לפחות חשב על כך ברצינות. הוא מעמיד פנים שהכל בסדר ולא מוכן לדבר. הוא לא מוכן לשמוע על טיפול או עזרה. אנחנו בסוף שבוע ואין יותר מידי מה לעשות עכשיו, כי אין מענה מהגורמים הרלוונטיים. דיברנו עם פסיכיאטר פרטי והוא אמר שאפשר לטפל בו רק אם הוא מוכן לבוא בעצמו ואם לא, אנחנו צריכים לפנות לעו"ד ולהביא את הטפסים המתאימים לאשפוז בכפייה, אבל תהליך כזה לוקח חודשים. אין לנו חודשים ואנחנו מאד חוששים. מה אתה מציע? מה ניתן לעשות כדי להביא אותו לטיפול מהר? ביום ראשון חשבנו לדבר עם רופא המשפחה ולראות מה הוא מציע, אך אני מעדיף לטפל בעניין בהקדם. אודה לתשובה מהירה ממך. תודה ושבת שלום.

13/06/2013 | 00:38 | מאת: אופיר

היי, אני סובל מאוסידי, סכיזופרניה, הפרעת אישיות וקשב וריכוז. אני בשנה האחרונה מרגיש שלחפצים יש רגשות, אני מרגיש שאם אני צריך לקנות מוצר בחנות ואני מתחרט אז החפץ נעלב שלא לקחו אותו ואני לוקח ללב ושוקע בדיכאון. מה עושים?

13/06/2013 | 00:56 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

מה שאתה מתאר נשמע לי כמו תופעה ששייכת לסכיזופרניה. צריך לדבר עם הרופא/ה הפסיכיאטר/ית המטפל על חיזוק הטיפול לסכיזופרניה.

12/06/2013 | 19:23 | מאת: דור

שלום. יש לי שאלה על השפעת סימבלטה על סכרת (סוג 1). היום התחלתי לקחת את הכדור, פעם ראשונה,60mg אחרי ארוחת הבוקר. כל היום היו לי סוכרים נמוכים למרות שלא שיניתי שום דבר בתזונה או התנהלות (לא עשיתי ספורט, לא החלפתי פרפרית של משאבת האינסולין, ממש יום שגרתי). האם התרופה יכולה לגרום לירידת סוכר(ספיגת אינסולין טובה יותר)? כמובן שאין מה לדאוג, אני ערני למצב ומודד סוכר לעיתים תכופות כדי לא להגיע להיפוגליקמיה.. תודה רבה.

13/06/2013 | 00:54 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

סימבאלתה הוא תרופה מאד מקובלת לכאבים כרוניים (נוירופתיים) אצל חולי סכרת ולמיטב ידיעתי הוא לא משפיע על רמת הסוכר- לא לכיוון היפו ולא לכיוון היפר.

12/06/2013 | 16:49 | מאת: אסף

שלום רב. אני סובל מדיכאון כבר שנים רבות. אני טופלתי בוולבוטרין, ציפרלקס, פבוקסיל... היום אני בטיפול של ליתיום כבר קרוב לשנה. לאחרונה חל שינוי ניכר בסוג הדיכאון. מחשבות על מוות הולכות ונהיות יותר ויותר רציניות ומלוות אותי בכל מקום עד כדי מחשבות על דרכי התאבדות והביטחון המלא שלי בזה שהחיים מאסו עלי ושאחרי 30 שנה של דיכאון הפתרונות כבר אזלו. הגעתי למצב של חרדה מתמדת. כזו שמשביתה אותי ומונעת ממני לעבוד ולעשות את הדברים שהייתי נוהג לעשות באופן יומיומי. איני מסוגל לדבר על זה עם משפחתי או עם חברי כי בנוסף לכל אני מרגיש שאני והדכאון שלי נהיינו מעיקים ולא נעים להיות בסביבתי. בשיחות עם פסיכיאטר הוא רק מציע לי כדורים כאלה וכאלה למרות שאני תמיד מרגיש שאני חייב פתרון מיידי. אני חושב לעיתים קרובות לאשפז עצמי במוסד פסיכיאטרי אבל כשניסיתי אמרו לי שמצבי לא חמור מספיק. אם כי אני מבין את זה האם זה באופן טבעי אומר שאני נופל בין הכיסאות? הרי ברור שאני לא בריא אבל אני גם לא חולה במחלת נפש חמורה מספיק בשביל לתת לה תשומת לב רצינית. אני מחפש קבוצות תמיכה אך לא יודע אם אלה קיימות. טיפול פסיכולוגי אישי גם לא עזר אלא יצר יותר חוסר ביטחון ביכולות שלי להתמודד עם מצבים חברתיים. אני צריך עזרה וצריך אותה מהר. איבדתי כל עניין בדברים שהיו מעניינים אותי ואני לא מצליח להנות מדברים חדשים. כמובן שגם כל חשק מיני אבד לי אם כי הרצון לקיים יחסי מין עדיין ישנו כך שגם זה נהיה מעין פרדוקס. יש לי תור לרופא פסיכיאטר שקרוב לודאי יחליף לי את הכדורים או יגדיל את המינון הגדול שאני כבר נוטל. האם ישנו מקום שאני יכול ללכת אליו בשביל עזרה מיידית? מקום שיכול להתייחס למקרה שלי לגופו ולמצוא לי טיפול מתאים ועקבי? קבוצת תמיכה? חדר מיון במחלקה פסיכיאטרית? אודה לך ד"ר לכל הכוונה שהיא!

12/06/2013 | 22:21 | מאת: סהר תמיכה

אסף יקר.. קראתי את ההודעה שלך ואני שומעת את הדחיפות.. הדחיפות למצוא מקום למה שעובר עליך, מקום שיעזור לך כשכבר הכל כל כך מבעבע מבפנים ונדמה אולי שכבר קשה לראות מוצא.. ואני רוצה להציע לך מקום כזה, לפחות בשביל העזרה הראשונית והמיידית.. אני מתנדבת באתר סה"ר (סיוע והקשבה ברשת) ויש לנו גם פורומי תמיכה וגם צ'ט אישי ואנונימי שבו תוכל לדבר אחד על אחד עם אחד המתנדבים/ות שלנו.. אנחנו לא אנשי מקצוע ולא תחליף לטיפול, אבל נוכל להיות איתך עכשיו, בסערה שאתה עובר עכשיו שאולי גורמת להכל להיות חיוור כל כך וחסר טעם, ונוכל לחשוב יחד על הדברים.. אנחנו בעיקר נרצה להקשיב לך, לתת לך ולדיכאון מקום שבו תוכל להרגיש בנוח, לפתוח, להישען על מישהו ולנוח לרגע... אתה מוזמן בחום, אפילו ממש עכשיו.. נחכה לך.. שלך, מתנדבת סה"ר http://www.sahar.org.il/

13/06/2013 | 01:02 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

תודה על ההתגייסות. ואם שום דבר אחר לא עוזר- אני מציע לפנות שוב לחדר מיון ואז שוב אם צריך ולחזור ולהסביר את מצבך ולחזור ולדרוש אשפוז והגנה. שמירה על חייך צריכה להיות בעדיפות עליונה. צוות המיון יבין בסופו של דבר שהבעיה היא רצינית ויתגייס לסייע.

12/06/2013 | 15:19 | מאת: עידו

שלום, אני בן 23 והתחלתי בימים האחרונים להשתמש ברסיטל בעקבות מרשם מרופא המשפחה. אני סובל במשך תקופה ארוכה מאוד (מעל שנה) מבעיות שינה, יקיצה מוקדמת בבוקר בלי יכולת להירדם שוב והרגשה של שינה שאינה מרעננת. אני משער שזה נובע ממחשבות אובססיביות שליליות שיש לי ומסטרס שנובע בעקבות דימוי עצמי נמוך/ חרדה חברתית. חשוב לי לציין שאין לי ציפייה שהכדור יפעל כקסם ויפתור לי בעיות אבל הרגשתי כבר השפעה אחת ואני רק ביום השני של לקיחת הכדור. המחשבות הטורדניות מעט פסקו, אני כאילו רגוע יותר. יכול להיות שזאת השפעה שיכולה לקרות כל כך מהר ? האם בכלל יש סיכוי שזה עלול לעזור לי עם בעיות השינה ? כלומר האם זה טיפול יעיל לתופעות שאני מציין ?

13/06/2013 | 00:52 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

רסיטל לא מטפל באופן ישיר בבעיות שינה. לפעמים קשיי שינה נובעים ממצב רגשי כמו חרדה או דיכאון. אם יש מצב רגשי שגורם לבעיית שינה ואם הרסיטל עוזר למצב הרגשי הזה, אז הוא יכול גם לעזור לבעיית השינה. ייתכן שבעיות השינה שיש לך הן תוצאה של מצב רגשי, כמו דיכאון ואז יכול מאד להיות שהרסיטל יעזור כי רסיטל זו תרופה מצויינת לדיכאון.

12/06/2013 | 08:25 | מאת: יגאל מנצור

שלום רב רציתי לשאול,אני עד היום הייתי לוקח פרפנאן 4 מ"ג בערב על מנת להשרות הרגעה ולא לטיפול אנטי פסיכוטי,לפני יומיים הפסקתי את את טיפול על דעת עצמי וגם סיפרתי לרופא שלי שאני מפסיק,הוא אמר אתה יכול לנסות להפסיק אם אתה רוצה,בדיוק כשהפסקתי לאחר יום נהיה לי מלא מחשבות כפייתיות בראש של ocd אבל כללית אני מרגיש מצויין עם הרגשה טובה,האם המחשבות האלה קשורים בזה שהפסקתי לקחת את הכדור ואם אני יחזור לקחת הם יעלמו ?,או שזה לא קשור ואני סתם מכניס לי שטויות לראש ?

13/06/2013 | 00:48 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום, למיטב ידיעתי מחשבות טורדניות אינן תופעת לוואי של פרפנאן או של הפסקתו.

12/06/2013 | 08:08 | מאת: טל

שלום.אני מטופל בתרופה במשך שנים רבות באותו מינון וסובל מהתופעות האלה. האם זה יכול להיות הגורם להן? אם כן האם הפתרון הוא רק טיפול תרופתי ? תודה מראש.

13/06/2013 | 00:47 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

כן. פרדניזון (תרופה ממשפחת הסטרואידים) יכול לגרום לתופעות לוואי רבות וביניהן דיכאון וחרדות. צריך לדון עם הרופא המטפל על האפשרות להפחית את המינון של הפרדניזון, אם אי אפשר להפסיק אותו כליל. אם אי אפשר אפילו להפחית את המינון, צריך לחשוב על תרופה נוגד דיכאון ולהתייעץ על זה עם פסיכיאטר/ית

לקריאה נוספת והעמקה
11/06/2013 | 23:44 | מאת: מילי

שלום ד"ר.יש לי איזו שהיא בעיה שמאוד מפריעה לי ביום יום. אני מאוד לחוצה מלקבל "מכות" או נגיעות בפנים שלי. אני מרגישה שכל מכה הכי קטנה תיצור לי איזה שהוא עיקום נגיד באף בעיקר אני פוחדת עליו מאוד וחוששת מכל דבר שלא יגעו בי בטעות. ובכלל בכל הפנים. אני מבינה שזה אבסורד ושהרי לא מכל מכה קטנה יכול לקות משהו לפנים אבל מה לעשות ככה הראש שלי מגיב ואז אני צריכה לשחזר בדיוק מה קרה ואיך קרה ולהרגיע את עצמי שלא קרה כלום ושהמכה היא בעצם נגיעה קלה ושהכל בסדר. המצב החמיר כי אני מתחילה ל"דמין" שאני מקבלת מכות כלומר אם מישהו עובר לידי ומרים מרפק והוא לא נוגע בי , אני מתחילה לחשוב אולי הוא נגע בי ואולי כן קיבלתי מכה. מה עושים ומה זה ואיך זה קרה לי. איך נקראת הבעיה הזו ואיך אפשר להיפטר ממנה. תודה רבה .

13/06/2013 | 00:45 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום מילי. יש הפרעת חרדה בשם "הפרעה טורדנית כפייתית" שמתאימה מאד למה שאת מתארת. בהפרעה זו יש לאדם מחשבות מטרידות, ("טורדניות") חוזרות ונשנות שגורמות מצוקה רגשית. למשל "המכה הכי קטנה תיצור לי איזה שהוא עיקום, נגיד באף". המחשבות האלה יכולות לבוא גם בצורה של תסריטים או דימויים. האדם נאלץ לעשות דברים ("טכסים כפייתיים") כדי להפחית את המצוקה הרגשית שגורמות המחשבות. למשל: "לשחזר בדיוק מה קרה ואיך קרה ולהרגיע את עצמי שלא קרה כלום ושהמכה היא בעצם נגיעה קלה". הבעיה היא שהטכסים לא מרגיעים את החרדה לזמן רב ואז צריך לזחור עליהם שוב ושוב עד שהם נהפכים לבעייה בפני עצמה אפשר לטפל בהפרעה זו באמצעות טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי או בטיפול תרופתי שיעילים במידה דומה.

13/06/2013 | 21:32 | מאת: מילי

תודה רבה, בדיוק מה שאמרת זה מה שקורה לי. זה מאוד מקשה לתפקוד וגוזל המון אנרגיות אני כל היום עסוקה רק בזה. תרופות יכולות לגרום לי לנזק? או תופעות לוואי ? והאם אצטרך לקחת אותן כל החיים? תודה שוב

11/06/2013 | 19:42 | מאת: קרן

האם ניתן לקחת ריטלין יום לאחר הפסקת הריון תרופתית עם ציטוטק?

13/06/2013 | 00:39 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

כן

11/06/2013 | 17:06 | מאת: מירי

לפני כשבועיים התחלתי טיפול ברמוטיב בשל דיכאון אחרי לידה. בימים הראשונים היה לי קשה מדי עם ההשפעה הפיזיולוגית, רעד קל בידיים , עצבנות (לא אגרסיבית פשוט חוסר שקט פיזי) , ומתח בלסת, תחושה מאוד לא נעימה. הבנתי שרמוטיב משווק במינונים של 300 ו500 והמינון הנמוך אינו משווק בארץ. רציתי לדעת מה הסיבה לאיסור חציית הכדור לשניים. האם זה בגלל זמן הפירוק שלו? פגיעה בקיבה? או מסיבות שהם יותר שיווקיות? הייתי רוצה לקחת מינון קטן יותר ולא הייתי רוצה להחליף טיפול לssri או snri . תודה מראש

11/06/2013 | 21:27 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

רמוטב משווק בארץ במינון 250 ו- 300 מ"ג. אינני יודע מה אם יש איסור לחצות את הכדור לשניים ואם כן, מה סיבתו. כדאי להפנות את השאלה לפורום תרופות ורוקחות http://www.doctors.co.il/forum-4863

11/06/2013 | 15:15 | מאת: רומי

בת 24. העלית מינון ציפרלקס לאחר כ5 חודשים מ15 ל20. לאחר מספר ימים תחושת היי מטורפת שנמשכה שעות ארוכות. סביר שאתבקש לרדת במינון. רציתי להבין מה המשמעות של זה. תודה.

11/06/2013 | 21:23 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

תסמיני מאניה הם תופעת לוואי מוכרת של ציפרלקס (ושאר התרופות ממשפחת ה- SSRI). תופעת לוואי זו שכיחה במיוחד אצל אנשים שיש להם הפרעה ביפולרית ונוטלים תרופות ממשפחה זו. תסמיני מאניה שנמשכו מספר שעות וחלפו מאליהם בעקבות העלאת מינון אינם בהכרח סיבה להפסיק את הטיפול או אפילו לרדת במינון. כדי להחליט מה בדיוק נכון לעשות כדאי להתייעץ עם הפסיכיאטר/ית המטפל/ת.

11/06/2013 | 14:14 | מאת: יבגניי

שלום אשתי ילדה לפני 8 חודשים, התנהגותה השתנתה באופן דרמטי. החל להתנהג באגרסיביות בלי שום סיבה . שיחה רגילה בכל פעם מסתיימת בתקף זעם מצידה. היא מבינה שהיא זקוקה לתרופת הרגעה, אך בגלל_ שהיא מניקה את התינוק היא לא רוצה לקחת את התרופות. כיצד אנו יכולים לשפר את המצב?

11/06/2013 | 20:37 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

צריך שהיא תפנה מהר לפסיכיאטר/ית להתייעצות. יש תרופות שאפשר לקחת גם אם מניקים.