זיפרקסה יעילותה ונזקיה

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

28/07/2013 | 18:10 | מאת: מיכל

שלום אבי בן 88, מקבל זיפרקסה מזה 3-4 ימים עקב פסיכוזה חריפה שהחלה לפני כשבועיים, כפי הנראה עקב תרופה ללא מרשם שנטל להוצאת ליחה מהגרון (בדיקות במיון כולל סיטי מח היו תקינות). בעבר מעולם לא היו הפרעות פסיכוטיות כל שהן. בימים האחרונים קיבל כדור של 5 מג ליום מתחת ללשון, היום מתחיל לקחת את אותו כדור בוקר וערב. מאז החל לקחת את התרופה חל שיפור אבל מדי פעם יש נסיגה קלה. האם זה נורמלי כשלוקחים תרופה כזו שמדי פעם יש נסיגה עד שהמצב יתייצב? אן שצריך להיות שיפור כל הזמן? שאלה נוספת: קראתי שהכדור עלול לגרום לסכרת ויש לשים לב אם האדם שותה ונותן הרבה פעמים שתן. מאז שהתחיל לקחת את התרופה הוא שותה הרבה יותר ממה ששתה בעבר וגם מטיל שתן יותר פעמים. האם תוך כמה ימים התרופה יכולה לגרום לעלית הסוכר בדם ולנזק בלתי הפיך או שזה קורה רק בלקיחה ממושכת מאוד של התרופה כפי שרשום בחלק מהמקומות? תודה מראש על תשובתך

28/07/2013 | 22:35 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום מיכל, לשאלותייך: האם זה נורמלי כשלוקחים תרופה כזו שמדי פעם יש נסיגה עד שהמצב יתייצב? אן שצריך להיות שיפור כל הזמן? המהלך יכול להיות עם תנודות. העיקר הוא לבדוק מה המגמה לאורך זמן. האם תוך כמה ימים התרופה יכולה לגרום לעלית הסוכר בדם ולנזק בלתי הפיך או שזה קורה רק בלקיחה ממושכת מאוד של התרופה כפי שרשום בחלק מהמקומות? סכרת היא תופעת לוואי מאוחרת שמופיעה תוך חודשים או שנים ולא תוך ימים או שבועות. היא מלווה בדרך כלל בעליית משקל ועלייה בכולסטרול. מכיוון שמדובר בתופעה שמתפתחת לאט, חשיבותה אצל אביך בשלב זה של טיפול התחלתי, משנית לעומת השאלה כמה תועלת הוא מפיק מן הטיפול.

29/07/2013 | 16:47 | מאת: מיכל

תודה רבה על תשובתך. עוד שאלה אחת ברשותך. בחלק מהמקומות באינטרנט בהם מדובר על התרופה זיפרקסה (מחקרים ומאמרים) רשום שמינון הגבוה מכדור ליום עלול לגרום לשבץ ולמוות. הרופאה אמרה שאלו חלק מתופעות הלוואי ולא נתנה תשובה ברורה. אבי כרגע מקבל כדור בבוקר וכדור בערב, כל כדור הוא 5 מ"ג. הוא התחיל לפני כמה ימים. מה אתה חושב? האם צריך להוריד מינון? האם מינון של 10 מ"ג ביום הוא מסוכן לאדם בן 88? תודה

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה