סבל רב משילוב תרופתי לאחר העלאת מינון

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

17/06/2021 | 10:44 | מאת: אורן

שלום ד"ר נכבד. אני ממש מבקש את עזרתך בניסיון לנתח את המצב עד לפגישה אצל הפסיכיאטר: אני סובל כרונית מתסמיני חרדה שהחמירו להתקפי פאניקה. היה ניסיון לטפל באמצעות ציפרלקס 20 מ"ג ללא שיפור כלל, כמו גם פאקסט 40 מ"ג, רסיטל 40 מ"ג. לאחר שכל אלו לא עזרו, הפסיכיאטר איבחן כי במצבי אני זקוק לקלונקס במינון 2- 3 מ"ג ביום. זה בהחלט הפסיק את התקפי הפאניקה וחזרתי לתיפקוד. את התרופה לקחתי בשילוב עם ויאפקס XR 150 MG שנתן לי אנרגיה טובה. לאחר מספר שנים, כאשר החלו תסמיני חרדה להרים ראש שוב, פניתי לפסיכיאטר יועץ בכיר שהמליץ למקסם את מינון הויאפקס XR עד 300 מ"ג ואת הקלונקס להוריד בהדרגה ל-1 מ"ג. לא רק שלא חלה הטבה אלא חלה החמרת מצב של התקפי פאניקה, חרדה, צמרמורות קור שהובילו לדיכאון.ככה הייתי משך שנה שלמה תוך סבל רב. לאור זה שהויאפקס XR לא עזר, הופחת המינון בהדרגה ל-150 מ"ג ואז אחרי 3 שבועות פניתי לפסיכיאטר הקודם כי מאוד סבלתי. הוא אמר להישאר עם ויאפקס XR במינון 150 מ"ג כדי לא לזעזע את המערכת. בנוסף המליץ על התחלה מיידית של לוסטרל 100 מ"ג ועם הקלונקס אמר להמשיך 1 מ"ג. לאחר חודשים חל שיפור בתסמיני הדיכאון ובהתאם גם ירידה בחרדה, התיפקוד הכללי השתפר מאוד והרגשתי שאני חוזר לעצמי. למרות זאת בכל בוקר עדיין היה תוקף אותי התקף חרדה. בפגישה עם הפסיכיאטר הוא המליץ על 2 צעדים: א. להעלות קצת את מינון הלוסטרל ל-150 מ"ג (ולהישאר עם הויאפקס XR במינון 150 מ"ג) ב.להוסיף קלונקס 0.5 מ"ג ממש בבוקר כדי למזער את הסבל מההתקף. ב-10 ימים הראשונים הרגשתי הרבה יותר טוב אך לאחר כשבועיים התהפך הגלגל וחלה החמרה בחרדה. ייחסתי זאת לתקופת הסתגלות לתרופה והנחתי כי יקח 4 עד 6 שבועות עד שהמינון החדש ישפיע. מגמת תסמיני החרדה החמירה גם לאחר השבוע ה-6 עד אי שקט בלתי נסבל, קפיצות של השרירים בגוף, חלימה אינטנסיבית כל לילה, עצבנות, גוף מחנק בגרון ושריפה בחזה.זה גילגל אותי חזרה לירידה תיפקודית משמעותית. התקשרתי לפסיכיאטר לאחר 9 שבועות והוא אמר שאמשיך כרגיל למרות התגברות החרדה ושאגיע בשבוע ה-12 לנטילת התרופות לביקורת. אני אמור להגיע עוד שבוע לביקורת- בנתיים ישנם כל יום במשך רוב היום תסמיני אי שקט וחרדה משמעותיים (התחושה כל כך קשה שיש לי מחשבות שאולי יש לי סרטן ואני לא מודע לכך או דימום פנימי מוחי) כמובן שעשיתי בדיקות דם לפני 3 שבועות כולל בלוטת התריס וגם בדיקות א.ק.ג - הכל כצפוי תקין. כלומר הבעיה היא משהו בשילוב התרופתי ! האם הגיוני שזה קשור בהגברת מינון הקלונקס? הגברת מינון הלוסטרל? או מהשילוב בין לוסטרל לויאפקס שכאשר הלוסטרל נלקח במינון 100 מ"ג עם הויאפקס זה היה סביר ואילו כאשר הועלה מינון הלוסטרל ל-150 מ"ג כבר זה היה גבוה מידי יחד עם הויאפקס שהרי שניהם עובדים עם הסרוטונין וכנראה יש כעת פעולה חזקה מידי על הסרוטונין? אין חום או פירכוסים כך שאני מניח שלא מדובר על סרוטונין סינדרום אבל יש כל הזמן חרדה, הפרעה בריכוז, בילבול, חוסר מיקוד, ייאוש ופחדים מה יהיה על גורלי. אינני מסוגל לראות שיחול שיפור עם שום תרופה ואני מניח שכאשר אוכל להניח את האצבע ממה חלה ההחמרה המשמעותית אז אוכל לפעול בהתאם (נניח להוריד חזרה את המינון של הלוסטרל או להגביר את מינון הלוסטרל ולהפסיק עם הויאפקס). לא סביר בעיניי שמדובר רק בתופעות לוואי של העלאת מינון לוסטרל שהרי מינון 100 מ"ג נסבל היטב ואילו עלייה קלה במינון ל-150 מ"ג הביאה לתגובה כה הרסנית. אודה לעזרתך בניתוח המצב בבקשה ממך!!!

שלום אורן. המצוקה שלך נוגעת ללב. בהרבה מקרים הפרעות חרדה עמידות לטיפול תרופתי ולכן יש צורך להמשיך ולמצוא פתרונות תרופתיים ואחרים למצוקה. שילוב של לוסטרל וויפאקס במינונים גבוהים אינו מומלץ מחשש לתופעות לוואי משותפות מוגברות. במקרה שלך הייתי ממליץ להפחית מנון וויפאקס ולנסות לעלות מנון לוסטרל וכן להוסיף טיפול פסיכולוגי תמיכתי וקוגניטיבי התנהגותי. בהצלחה.

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה