סרטרלין והקאות בכל העלאת מינון

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

16/05/2021 | 19:32 | מאת: טלי

שלום בת 32, בריאה בד"כ. סובלת ממיגרנה וסטיבולרית\מחלת מנייר באוזן הפנימית (ורטיגו שהתעורר על רקע תאונת דרכים בגיל ילדות), מפוסט טראומה (באירוע הטראומטי עצמו ישנו קשר ישיר לצערי בין הקאה לבין מוות אפשרי\מתקרב... ולדעתי לכן אני מאוד פוחדת מלהקיא) והפרעת פאניקה ואגורפוביה. מטופלת בסרטרלין 100 מ"ג כבר שלוש שנים והתרופה מאוד עוזרת לי, אבל לאחרונה עברתי תקופה מאוד לחוצה והומלץ לי להעלות ממש מעט במינון- יום 100 יום 125, כך לסירוגין, ולהשאיר כך קבוע (כלומר לסירוגין). כאשר התחלתי בנטילת טיפול תרופתי, זכור לי שבכל עליית מינון היו לי אירועים כאלה של הקאות חזקות ופתאומיות וזרמים בצוואר ובגב עד כדי תחושה של כמעט עילפון אם אני לא מקיאה ועכשיו. גם ציפרלקס לקחתי בעבר ועשה לי ככה בהעלאת מינון, וגם לא הייתה איתו הטבה של ממש בחרדה והרבה תופעות לוואי, אז הפסקתי. רק אחרי כמה שנים התחלתי סרטרלין כשפסיכיאטרית הבהירה לי שאין לי יותר ברירה אלא לקחת טיפול (דיכאון החמיר, התקפי פאניקה גמרו אותי ועוד). וגם בסרטרלין כאמור, כל עליית מינון הביאה איתה הקאות בתוך מספר ימים מלקיחת המינון החדש. לכן מאז, אני מאוד זהירה וכשיש צורך להעלות מינון עושה את זה מאוד לאט. ולעניין, בשבת האחרונה מיד אחרי ארוחת צהריים כבדה, הרגשתי דחף ללכת לשירותים, בקושי סיימתי להתפנות ואז התחלתי להרגיש זרמים בגב ובצוואר ומחנק. בקושי קמתי מהאסלה והקאתי הרבה בכיור. הלכתי לחדר מתנדנדת והרגשתי צורך לשכב, אחרי דקה שתיים הצלחתי לקום עם מעט סחרחורת. לקחתי פראמין, הקאתי אותו אחרי עשר דקות (שוב הקאה ממש רצינית וחזקה). עשרים דקות אחרי זה לקחתי פראמין נוסף וההקאות נעצרו. תחושה מגעילה בבטן נמשכה עוד יום-יומיים. ללא שלשולים. לפני כחודש-חודש וחצי, התחלתי בהעלאת המינון (כאמור יום 100 יום-125), אחרי הרבה מאוד זמן שהייתי על 100 בלבד. אפילו את העלייה הקטנה הזו עשיתי בצורה מאוד איטית והדרגתית. לכן כשהתרחשה ההקאה ביום שבת, אפילו לא חשבתי על העלאת המינון הקטנה הזו כטריגר אפשרי. השאלה, באמת יכול להיות שהעלאות מינון גורמות לי לתגובה כזו, ועוד אחרי שכבר חשבתי שהסתגלתי היטב למינון החדש? חייבת לציין שהזרמים וההקאות מאוד מפחידים, כל הזמן חשבתי מה היה קורה אם זה היה בזמן נהיגה התחושת כמעט עילפון הזו, ומאז אני לא רגועה! לא יצאתי מהבית שבוע בתירוצים שונים...ומרגישה רגרסיה. הייתי אצל רופא המשפחה למחרת אמר "בטן רכה, וירוס כנראה, תשתי הרבה". לא שאלתי לגבי הקשר בין התרופה להקאות, מרוב שזה אפילו לא היה בראש שלי שיש קשר.

שלום רב. הקאות יכולות להיות גם ביטוי של חרדה ומצוקה נפשית. סרטלין בד"כ לא גורם להקאות ובעיקר לא בשינויי מינון לאחר התחלת טיפול והתרגלות לתרופה. ממליץ לשקול טיפול בתרופה מודאל- תרופה עם אפקט הרגעתי וכן אפפקט נוגד בחילות. כמו-כן ממליץ לשקול טיפול בהרפיה וכן טיפול קוגניטיבי התנהגותי. בהצלחה.

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה