אמונות מגבילות

דיון מתוך פורום  אימון אישי, זוגי ועסקי

15/11/2009 | 06:37 | מאת: לירי

בוקר טוב, רציתי לדעת מה זה אמונות מגבילות שחוסמות ולא משרתות אותנו. וכיצד אפשר להיפטר מהם? תודה רבה ויום קסום

היי לירי, שאלה נפלאה. האמונות המגבילות והחסמים שלנו הם שני דברים דומים אבל שונים. אמונות מגבילות (פרדיגמות) הן אמונות שגורמים חיצוניים חינכו אותנו לאמץ אותן. לדוגמא - 'בלי תואר לא תמצא עבודה', או 'צריך להתחתן עם רופא או עו"ד' (אולי היוך זה התעדכן למהנדס?), או 'אסור להאמין לאיש'. אלו אמונות שאימצנו, כאמור, ואנחנו מושפעים מהן ברמה המודעת או הלא מודעת. יש גם את החסמים, החששות והפחדים, שהם נטו שלנו ופיתחנו אותם מניסיון עבר - החשש מכישלון, החשש להיפגע, חוסר התמדה, אזור הנוחות ועוד. על פניו, החסמים והפרדיגמות בהחלט משרתים אותנו. הם דואגים שנגן על עצמנו מפניהם, שלא ניפגע ושנשמור על עצמנו. על פניו... בפועל הם אכן מעכבים אותנו מאוד מלהצליח. כיצד להיפטר - זו שאלה קשה. יש כמה ספרים שעוסקים בזה כמו לאלף את השדון וספריה של ביירון קייטי. הם נותנים כיוון יפה ומסייעים להיפטר מחלק מאותם מעכבים. אבל באופן עקרוני צריך למפות את החסמים והפרדיגמות (זה אחד מתפקידיו של המאמן) ולפעול נגד המשמעותיות שבהן לפי מידותיו של המתאמן. וזה שונה מאדם לאדם, מחסם לחסם. אני מציע כמה צעדים ראשונים כדי להיפטר מהחסמים - 1. תאפייני אותם. תחשבי מה את עושה או לא עושה ומרגישה עם זה לא בנח. לדוגמא - המון אנשים עושים דברים רק כדי לרצות. זה חסם מעצבן וקשה להיפטר ממנו, כי יש בו גם משהו טוב, של נתינה. אבל לפעמים הדרישות עוברות את גבול הטעם הטוב ולנו לא נעים להגיד לא. אז קודם לעשות רשימה. 2. לחשוב מה נכון - איך היה נכון לך לנהוג. כמו באותם מקרים שאת אומרת 'הלוואי שהייתי מסוגלת לנהוג אחרת' - אז מה זה האחרת? 3. לנפות את החסמים הפחות משמעותיים כדי לחסוך באנרגיה. די שתטפלי בשניים שלושה משמעותיים כדי שכל השאר גם יחלשו או יעלמו. 4. לחשוב מה היית ממליצה לקרובים אליך לעשות אם החסם הזה היה מציק להם - ולרשום את זה. 5. תוכנית פעולה - לעשות רשימת יעדים, בצעדים קטנים כדי לפתור את הבעיה. זאת לצד קריאת חומר עיוני בעניין (כמו לאלף את השדון, 'איך להגיד לא ולהישאר בחיים' וכד'). כבר בהעלאת החסם למודעות זה יעשה חלק נכבד מהעבודה. מקווה שעניתי ואם יש עוד שאלות אני כאן. בברכה, יובל פייס

מנהל פורום אימון אישי, זוגי ועסקי