הכשרת מאמנים

דיון מתוך פורום  אימון אישי, זוגי ועסקי

04/06/2007 | 02:13 | מאת: ליאת

שלום יובל אשמח לדעת מהי ההכשרה האקדמית שעובר מאמן אישי, והאם קיים גוף כלשהו שמפקח על איכות המאמנים ועל תקפות הכשרתם. כיצד יכול הפונה לוודא שהמאמן שלו הוכשר כחוק? תודה ליאת

היי ליאת, שאלה מעניינת שמעסיקה רבים - גם מתאמנים וגם מאמנים. ראשית, אין היום תואר אקדמי באימון. ההכשרה שמאמנים עוברים היא לרב בקורסים חוץ אוניברסיטאים שמנוהלים על ידי גופים פרטיים. אין גוף אמיתי שמפקח. יש שני גופים שלקחו על עצמם למנוע את זילות המקצוע ומקבלים רק מאמנים שהוכשרו על ידי בתי ספר מוכרים. אבל אין חוק שמחייב מאמן להירשם לגופים האלו. בתקופה האחרונה הוגש נוסח חוק שאומר מיהו מאמן. נוסח החוק הוא די בעייתי כי הוא קובע שרק בעלי תואר שני או בעלי תואר ראשון עם נסיון בתחום התואר של 10 שנים יוכלו לאמן. הערכת משפטנים היא שהחוק לא עומד במבחן בג"ץ ובימים אלו עומלים בלשכת המאמנים להתאים אותו לחוק הישראלי. השאלה היא - פרט ליכולת למידה - מה תואר מוכיח? מה הופך בעל תואר שני בהנדסת מכונות למאמן טוב יותר? אפילו תארים במדעי ההתנהגות לא תמיד מלמדים על יכולות אימון. ואז עולה השאלה - אז מי קובע מיהו מאמן? ואיך יודעים אם מאמן הוא טוב ומוכשר? אז זאת הזדמנות לתת כמה טיפים בנושא: 1. מאמן חייב להיות בעל תעודה ממקום מוכר הפועל על פי חוקי ה-ICF שזהו האיגוד הקואצ'ינג הבינלאומי. ישנם לא מעט כאלה. מאמנים ללא תעודה כלל - לא מומלצים בשום אופן. יתרון מסוים יש לבוגרי קורס המוכר על ידי ה-ICF, ולא רק פועל על פי חוקי האיגוד. לדעתי הקורס היחיד המוכר היום בארץ על ידי האיגוד הבינ"ל הוא של CTI (ואם אני טועה אני מתנצל מראש). 2. יש המון גישות באימון אבל חייבים להיות כמה אלמנטים בכל סדרת אימונים - עבודה על ערכים, חזון, חסמי הצלחה, תוכנית פעולה, יעדים ומטרות, מטלות ועוד כמה כלים ומיומנויות המשתנים בין הגישות. מאמן אמור להכיר את כל האלמנטים ולהיות בעל יכולת הקשבה אקטיבית יוצאת דופן. 3. אחד הדברים הכי חשובים - כימיה. רוב המאמנים מאפשרים פגישת היכרות ללא עלות. בפגישה ניתנת הזדמנות נהדרת למתאמן ולמאמן להכיר האחד את השני ולראות אם יש כימיה. אם היא קיימת, הדרך להצלחה סלולה. אם לא, תמיד אפשר לפנות למאמן הבא. ממליץ לא להתפשר. 4. חשוב לזכור שניתן לבחור מאמן מגישות שונות על פי צרכייך: גישה יותר שיטתית ורציונאלית או גישה יותר חוויתית ועד גישה רוחנית. ואגב, אם התחלת אימון ולא מצאת אותו כמספק - את תמיד יכולה החליף מאמן. 5. אומר שוב - אימון הוא לא טיפול! המאמן לא צריך ידע פסיכולוגי מעמיק אלא להכיר את הכלים האימוניים ולדעת הפעיל אותם בכל סיטואציה אותה מעלה המתאמן. הכלים הם רבים ואיכותיים ולדעתי אין דרך טובה מהם כדי להניע אנשים למעשים. לסיכום, זה לא פשוט למצוא מאמן, ויש מאות כאלה בארץ. רובם, אגב, לפחות טובים. הדרך הטובה ביותר כמובן היא מפה לאוזן, ואם אי אפשר אז הטיפים עשויים לסייע לך. בגדול, אני מצפה מכל אימון לתת ערך משמעותי למתאמן. אם מתאמן לא מרגיש שהוא מקבל ערך מוסף מהאימונים ועולה על דרך המלך, אז משהו מתפספס. מקווה שעניתי לך ואם יש לך שאלות נוספות, כמובן - אל תהססי! בהצלחה, יובל פייס

05/06/2007 | 01:03 | מאת: ליאת

תודה, יובל. למעשה אנחנו שכנים, ואני אחת ממנהליו של פורום פסיכולוגיה קלינית. איני יודעת הרבה על אימון אישי, ויש מדי פעם פניות אל הפורום שלנו בבקשה לחוות דעתנו בנושא האימון והדרך בה ניתן לשלבו בטיפול. כשגיליתי על קיומו של הפורום שלך, התחלתי לשלוח לכאן, להתייעצות. התעניינתי בשאלת ההכשרה, כי נדמה לי שמדובר בנושא קריטי, בעידן בו החוק די פרוץ, ואנשים מחפשים פתרונות קסם מהירים. שמחה לקרוא שיש ניסיון למסד את הנושא תחת מטרייה חוקית כלשהי. מאחלת לך הנאה מעבודתך בפורום, והרבה הצלחה. בברכה ליאת

מנהל פורום אימון אישי, זוגי ועסקי