סכרת הריונית

דיון מתוך פורום  סוכרת

01/12/2000 | 11:08 | מאת: איריס

ד"ר מאיר שלום, אני חולת סכרת הריונית בלבד. במשפחתי יש סכרת לאמא שלי וכן היה לאמא של אמא שלי וכן הלאה והלאה. שאלותי הן: 1. מה עושים? כל כמה זמן עלי להבדק ולציין שאני סובלת מהמחלה רק בהריון. 2. עברתי כבר כמה בדיקות דם וכן צפויה לי העמסת סוכר וכן בעתיד גם דיאטה מיוחדת עד הלידה. האם זה הכל או שישנם דברים נוספים שאני יכולה לעשות. 3. הפחד הכי גדול שלי שגם אני כמו כל הבנות במשפחתי אקבל את המחלה וכן שכבר לבטח העברתי את הגנים לכך לבנותי - האומנם? האם המחלה היא באמת תורשתית. 4. האם בעתיד בעקבות העובדה שכבר אובחנתי כחולת סכרת הריון זה אומר כי כאשר אצמח בשנים אקבל את המחלה האמיתית סכרת. אנא אני מבקשת תשובה מפורטת ומענה לפחדי. המון תודה.

01/12/2000 | 14:52 | מאת: מאיר פרומקין

איריס יקרה, תודה על הכבוד, אבל אני לא רופא אלא סוכרתי. ואני מבין קטן בהריונות, ולכן יענה לך ד"ר קנטר באופן מפורש יותר. באשר לפחדים להעברת המחלה אני יכול להרגיעך שאין כל הכרח שגם את תלקי בסוכרת או שילדייך חייבים להיות סוכרתיים גם הם. אמנם לגנטיקה ולתורשה יש נגיעה בכל מה שאנו, אבל ילדים הם שמחה כמילות השיר הנפלא של הברירה הטבעית וצריך להיות מודע לסוכרת ולהמעיט בדברי מתיקה - אבל להבנתי סוכרת מתרחשת מאירועים רבים 0אפילו סטרס ממושך, חזרת, פגיעה במערכת החיסון וסיבות נוספות לא חסר). אין בפירוש קביעה חד ערכית שמי שיולדת כשהיא סוכרתית חובה על ילדיה להיות סוכרתיים. שאם כך, כבר היינו כולנו סוכרתיים לו היינו כופים על כלל זה חוקים סטיסטיים. ומה אם מחלות אחרות ? גם אותם ננחיל לילדינו ? הרי לא היה נותר אדם בריא בעולמנו לו אכן אלה היו פני הדברים. אימי שלי היתה סוכרתית. אני נתקפתי בסוכרת על רקע של חזרת קשה מאד בגיל בוגר, ויתכן שלגנטיקה היה חלק מסייע בכך אבל היא לא היתה הגורם המכריע והבלעדי. ושני אחיותי בריאות וללא חשש. ולי יש ילדים משלי ולרגע קט לא סברתי שמה אני מנחיל להם מחלות. ואם זה גנטי דטרמניסטי, אזי אנו מעבירים את תכונותינו החולניות גם ללא צורך להיות חולה. כי מדובר בהעברת הקוד ולא בהעברת המחלה. וזה יתכן ? אז בעצם כל אדם שלכאורה בריא הופך את צאצאיו לחולניים. אפילו הטבע אינו עד לכדי כך מעוות. ולכן אני מנסה להציע לך מרגוע מהחשש, וכאמור ד"ר קנטר יתייחס יותר לזיקה שבין הסוכרת וההריון. מאיר

02/12/2000 | 17:19 | מאת: ד"ר יורם קנטר

זוהי שאלה קלאסית התפורה עבור ד"ר משה זלוצובר, מנהל המרפאה לסוכרת הריונית ביחידה לסוכרת ברמב"ם. אם הוא לא ישיב תוך זמן סביר, אשיב לך אנוכי. ד"ר קנטר

12/12/2000 | 23:34 | מאת: דר' זלוצובר

איריס שלום. כפי שכתבתי קודם את אכן בסיכון יתר לפיתוח סוכרת אמיתית. אין בידנו האמצעים כיום לנבא באופן מוחלט מי תחלה ומי לא, אם כי ניתן לבצע את העמסת הסוכר המומלצת אחרי לידה יחד עם בדיקת רמות אינסולין ולקבל אינדיקציה כלשהיא לגבי הסכון. ההמלצה העקרונית הינה, בנוסף למעקב שהומלץ קודם לכן, להקפיד על דיאטה דלת סוכר זמין, עשירת פחמימות מרוכבות וסיבים. כמו כן יש להקפיד על פעילות גופנית מתונה. מעבר לכך, ההמלצות הן אכן עקרוניות ואינן מהוות תחליף לרופא המטפל המומחה לנושא וליעוץ ת.זונתי אישי ע"י דיאטנית. שוב, בהצלחה בהמשך ההריון והלידה. דר' זלוצובר מומחה לגינקולוגיה ולאנדוקרינולוגיה מנהל המרפאה לסוכרת בהריון בי"ח רמב"ם חיפה

מנהל פורום סוכרת