האם ה A1C הוא רק מדד?

דיון מתוך פורום  סוכרת

28/03/2016 | 11:13 | מאת: איציק

הבנתי שיש מקרים בהן ה A1C אינו משקף באמת את הממוצע של הסוכר בדם (למשל בגלל אורך חיים גבוה מהממוצע של הכדוריות האדומות או נטיה שלהן להתחמצן מהר מסיבות שונות). שאלתי היא אם ל-A1C גבוה עצמו יש השפעה מזיקה על הגוף? להבהרה: נניח שהממוצע האמיתי של הסוכר בדם שלי הוא 120 (שמתאים ל A1C = 5.8) אבל ה A1C שלי הוא 6.4. האם הנזקים ארוכי הטווח שנגרמים לי הם עפ"י הממוצע (120) או עפ"י ה A1C שמתאים לממוצע של 137?

28/03/2016 | 16:04 | מאת: דניאל

30/03/2016 | 11:46 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך ההמוגלובין המסוכרר משקף את ממוצע סך רמות הגוקוז בדם בשלושת החודשים שחלפו. כדורית אדומה חיה 3 חודשים. כל דקה ודקה נולדות חדשות ומתפרקות ה"זקנות". סך הכדוריות האדומות בדמך נע בין ארבע לחמשה מיליון. אלא ש"נולדו" ברגע זה ונכנסו ממח מהעצמות למערכת הדם פגשו את רמת הגלוקוז ברגע זה ו"זוכרות" אותו בהתאם להמוגלובין המסוכרר שבתוכן המשתנה בהתאם לרמה אותה פגשה הכדורית ו"זוכר, אותה כל שלושת חודשי חייה. כשלוקחים דם לדגימה הוא מכיל אוכלוסית כדוריות בנות כל הגילים- מרגע ועד 90 יום ולכן רמת ההמוגלובין המסוכרר שבדגימה משקפת את ממוצעי הסוכרים שהיו , מרגע לרגע, ב 3 החודשים שחלפו. כך שלרמת ההמוגלובין הסוכרר שנמדדת אין השפעה על שום דבר, פרט לזה שהיא משקפת ממוצע רמות תלת חודשי ומהוה מדד ל"איזון" הסוכרת התקופתי האחרון, שצריך להיות פחות מ 7.0% בסוכרתי.

30/03/2016 | 15:59 | מאת: איציק

אך דומני שלא ירדת לסוף דעתי. אנסח שוב את השאלה שלי: ידוע שיש גורמים שעלולים לתת תוצאה שגויה של A1C (למשל: אנמיה) ואני שואל אם במקרים כאלה ההמוגלובין המסוכרז עצמו מהווה גורם סיכון בריאותי או שאם ממוצע הסוכר האמיתי בדם נמוך ה-A1C הוא חסר חשיבות (בדומה לספידומטר מקולקל במכונית).

מנהל פורום סוכרת