ממתיק :פרוקטוז

דיון מתוך פורום  סוכרת

19/09/2000 | 14:58 | מאת: יגאל

אני סוכרתי מסוג-2 ,האם מותר להשתמש במוצרי מאפה המכילים פרוקטוז ו/או סורביטול שאלתי על רקע הופעתם של מוצרים כאלו במרקולים הכוללים חסות האגודה לסוכרת. עד עכשיו היה ברור לי שזה אסור. אודה למגיב האדיב. יגאל

21/09/2000 | 22:40 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך, על מנת לפרט את נושא הפרוקטוז, לוטה קטע מתוך הפרק על "ממתיקים מלאכותיים" מהשפר החדש על סוכרת "לחיות עם ולהרגיש בלי - סוכרת" העומד לצאת לקראת חנוכה הקרוב. בינתיים תוכל למצוא אינפורמציה נוספת בספר "ללא סוכר - בישול ודיאטה" בוצאת מודן, או בספר "התנ"ך" הכחול לסוכרתיים "- לחיות עם סוכרת". את שני האחרונים תוכל להשיג באגוה הישראלית לסוכרת, בהנחה משמעותית(טלפון : 03-9508222 השורה התחתונה היא - מותר לסוכרתי להשתמש המוצרים מומתקי פרוקטוז ההופך לאט יותר לגלוקוז בגוף. השימוש צריך היות במידה, ומומלץ להתייעץ עם דיאטנית ש"מבינה ענין". להלן הציטוט העדכני: "פרוקטוז Fructose): פרוקטוז הוא מרכיב שכיח ונפוץ בתזונת האדם המודרני: הפרוקטוז הוא אחד משני מרכיבי הסוכרוז ונפוץ מאד כחד-סוכר בפרות רבים כגון תפוזים, אשכוליות ותות שדה, המכילים עד כ –3% פרוקטוז, ובדבש המכיל כ- 40% פרוקטוז. הפרוקטוז מתוק ב 15-80% יותר מאשר הסוכרוז. קל להפיקו וניתן להשתמש בו לשם בישול והכנת שימורים ללא פירוקו. לאחר ספיגתו מהמעי, רובו עובר מטבוליזם בכבד לגלוקוז ולגליקוגן. בסוכרתי, לא נפגעת היכולת המטבולית של הכבד לנצל את הפרוקטוז, במהירות העולה על ניצול הגלוקוז. בסוכרת מסוג 1, החלפת עד 90 גרם ליממה של גלוקוז בפרוקטוז לא שינתה את האיזון היום יומי. באם אין הסוכרתי סובל מההפרעה הנדירה של חוסר היכולת לנצל פרוקטוז, ניתן לנצל עד 75 גרם ליממה בדיאטה. מתן כמויות גדולות בבת אחת במנה של 70 גרם ויותר, תגרום לשלשולים . בילדים סוכרתיים, הודגם שניתן לנצל את הפרוקטוז בכמויות של 1/2 גרם לק"ג משקל גוף ליום, כתחליף פחמימה שווה קלורי - ללא הפרעה. מאידך, אכילת פרוקטוז בכמויות גדולות יותר מדי, עלולה להפר את האיזון המטבולי של הסוכרתי, וגם להעלות את רמות השומנים בדם. " שנה טובה ומומתקת פרוקטוז לך ולמשפחתך - ד"ר יורם קנטר, סטנפורד קליפורניה

מנהל פורום סוכרת