אופטומטריה

דיון מתוך פורום  משפט ורשלנות רפואית

25/12/2001 | 12:21 | מאת: חוה

שלום במסגרת תהליך קבלת רשיון במקצוע האופטומטריה, אני ניגשת לבחינה של משרד הבריאות ביום א' הקרוב. יש לי מס' שאלות בנושא חוק ואתיקה, מקווה שתוכלו לעזור לי: 1. פציינט בעל פרוגנוזה נמוכה , ואני סיפרתי זאת לגורם שלישי שלא צריך לדעת מזה. על מה עברתי? עברה אתית, על חוק האופטומטריה, סודיות רפואית, או עברה אתית+פלילית. 2. אם לאופטומטריסט אין ניהול רשומה רפואית- האם זו עבירה אתית? פלילית? או ששניהם יחד? 3. האם נכון להגיד שאם לא אמסור לפציינט מרשם זו עבירה פלילית? ( בהנחה שהוא לא שילם לי, כי כידוע היום ברוב החנויות לא גובים תשלום על בדיקה). 4. האם פרסום מותר? - אופטומטריה נחשב למקצוע מוסר בחוק. 5. ילד בן 10 הגיע לבדיקה עם אימו , ולא מוכן להבדק- לא ניתן לבדוק אותו ללא שיתוף פעולה או שיש לו אוטונומיה חופשית ולכן לא נבדוק אותו. 6. גילו איידס אצל פציינט, והוא מגיע אליי חבדיקה- האופטו' רשאי לא לטפל בו, או שינקוט באמצעי זהירות , או שיפנה קודם לרופא? אני יודעת שמדובר בשאלות בעייתיות , אבל אלו שאלות שהופיעו במבחנים קודמים לקבלת רשיון ממשרד הבריאות ואין לי תשובות אליהן , לכן אתם פה תקוותי האחרונה. בתודה מראש חוה

25/12/2001 | 21:29 | מאת: motberkovish

שלום. אישתי נשלחה ע"י רופא משפחה לפיזיוטרפיה בעקבות בעיות גב מתמשכות(דרך הקופה). לפני כן היה לה צילום רגיל שלא הראה דבר אלא רווח קל בן חוליה 1ל5. אישתי בת 25 3 חודשים עברה פיזיוטרפיה במהלך טיפול זה נעשו מתיחות חזקות ולחיצות מאז חזקות על גב תחתון.(וגם מתיחות עם חגורת גב.). אישתי חזרה הביתה לאחר אחד הטיפולים ובכתה לי בטלפון שאינה יכולה לעלות במדרגות היא צרחה מכאבים עזים ובלי יכולת לזוז.התחלנו בסדרה של ריצות לבתי חולים (ולפני הטיפולים לא ידענו על כל פריצת דיסק). כיום לאחר סבל של שנתים בתי חולים ורופאים פרטיים(התיעצויות לגבי מה לעשות!!!?) התברר מעל כל צל של ספק שאשתי סובלת(פריצת דיסק מרכזית s1l5+בלט +בלט). האם יתכן בעקבות הפיזיוטרפיה שאשתי עברה ישנה רשלנות רפואית?

25/12/2001 | 23:17 | מאת:

motberkovish שלום, בהחלט יכול שיגרם נזק כתוצאה מטיפול פיזיוטרפי, רצוי שתתייעץ עם עו"ד לגבי האפשרויות העומדות בפני אישתך אך קודם יש לברר אם יש קשר סיבתי בין הטיפולים והנזק, לצורך כך תתיעצו עם אורטופד.

25/12/2001 | 23:14 | מאת:

חוה שלום, אנסה להשיב על שאלותיך לפי סדרן: באופן כללי צריך להבחין בין עבירה פלילית, אחריות אזרחית (כגון רשלנות רפואית) ועבירה אתית שיכולה להתלוות לעבירה ולאחריות ביחד ולחוד. 1)בגילוי מידע לצד שלישי אודות פציינט שלך את עלולה להתחייב באחריות אזרחית (הפרה של חובת הסודיות הרפואית) ע"פ חוק הגנת הפרטיות וחוק זכויות החולה, חוקים אלה קובעים גם שהתנהגות מסויימת עלולה להגיע לכדי עבירה פלילית וכמובן שתהיה זו עבירה משמעתית בניגוד לתקנות האתיקה. 2) עבירה פלילית לפי חוק זכויות החולה, אי ניהול רשומה עשוי להקים עילה בתביעה לרשלנות רפואית והפרה של חובה אתית. 3) לדעתי מדובר בהתנהגות שעשויה להקים עילה אזרחית ולא פלילית אך טעון בדיקה. 4) התשובה שלילית 5) ילד בן 10 הוא קטין והוריו הם האפוטרופסים הטבעיים שלו. מכיוון שלפי החוק אין הוא עומד על דעתו הוא לא יכול להתנגד לטיפול רפואי, אך אם הוריו מתנגדים לטיפול יש מצבים שניתן לכוף עליהם את הטיפול אם מדובר במצב חירום או סכנה לחייו של הילד. 6)ינקוט אמצעי זהירות, גם לרופא המטפל יש זכויות והראשונה היא שלא להנזק. בהצלחה במבחנים!

25/12/2001 | 23:34 | מאת: חוה

תודה רבה על התשובות המהירות, ואולי יהיו לי עוד מס' שאלות בהמשך. תודה חוה