האם צילומים ממוחשבים קבילים בבית משפט?

דיון מתוך פורום  משפט ורשלנות רפואית

26/04/2000 | 10:21 | מאת: דר' גרינבאום משה

האם אינפורמציה רפואית ממוחשבת בעלת ערך משפטי? בשולי הדיעות שהובעו בנושא ניהול אינפורמציה רפואית במחשב -ברצוני להעיר שבהיות התוכנות לאכסון תמונות כולל צילומי רנטגן ניתנות לשינויי רזולוציה כללית ואו במקטעים מסופקני אם אפשר להתייחס אליהם כאל מסמך משפטי קביל או אפילו כאל צידוק לטיפול מבלי לאבטח את התוכנות לבל יתאפשר לשנות את תמונת המאסטר שמתקבלת (שינויים ברזולוציה שעלולים להיעשות עלולים לשנות את יכולת האיבחון של מי שיבא לבדוק את הצילומים ) .בנוסף לכך רוב רופאי השיניים עדיין אינם מתורגלים בקריאת צילום ממוחשב שהודפס על נייר מדפסת וספק אם אינפורמציה שרוב הציבור המסתמך עליה אינו בקי ברזיה יכולה לשמש הוכחה מדיקולגאלית בערכאות . ד"ר משה גרינבאום

27/04/2000 | 00:05 | מאת:

לד"ר גרינבאום שלום, שאלתך הנוגעת לקבילות המידע הרפואי הממוחשב אשר אינו מאובטח ואשר ניתן לעשות בו שינויים, היא שאלה אשר מתבררת ברבים מהמשפטים המדיקוליגליים. דיני הראיות מבחינים בין קבילות ומשקל, כלומר אם צד במשפט מעוניין להגיש את צילומי הרנטגן כראיה במשפט הרי בית המשפט יקבל אותם בד"כ כראיה, אך אם הצד השני יוכיח כי נעשה בהם שינוי או יש קושי לקבל אבחנה מדויקת הרי שבית המשפט יפחית ממשקלם, ובחשבון הסופי של בחינת הראיות לא ינתן להם משקל אשר היה ניתן להם אילו לא הייתה לגביהם מחלוקת . האפשרות לעשות שינוי בצילומי רנטגן או במידע ממוחשב כלשהוא (כגון MRI), אינה שוללת מהם את כוחם במסמך מדיקוליגלי קביל בבית המשפט (גם רשומה רפואית ניתן לשנות ע"י תוספת או מחיקה שעלולים לשמש כראיה דווקא נגד מי שערך אותם), השאלה היא איזה משקל יינתן למסמך (צילום הרנטגן) שהוגש, ואם יוכח שרופא השיניים חסר ניסיון בקריאת צילומי הרטנגן, ועקב כך נעשתה טעות באבחנה או הרופא טעה בטיפול ועקב כך נגרם נזק למטופל, הרי שהסתמכותו הנ"ל עשויה להצמיח עילה לתביעה ברשלנות רפואית.