לכבוד ד"ר מריאטה אנקה

דיון מתוך פורום  נוירולוגיה

24/06/2007 | 19:48 | מאת: איתי

ד"ר מריאטה אנקה שלום רב ! פניתי אלייך בעבר וחשבתי לשתף אותך הפעם במכלול התמונה, ולא בחלקה... אני תוהה, אולי מצאתי תשובות... אולי אני בדרך הנכונה... אולי לא... שמי איתי (25), סטודנט, מאובחן עם הפרעת קשב וריכוז- ADHD, אך פרט לכך בריאותי תקינה לחלוטין. נוטל בקביעות ריטלין לטיפול בהפרעת הקשב, וכעת חוזר ליטול מחדש ציפראלקס לאחר הפסקה בת חצי שנה לערך לשם טיפולי שיניים. הטיפול בציפראלקס נועד להפרעת הקשב, אינני סובל מדיכאון או מחרדה. לפני מס' חודשים סבלתי מזיהום ביקבה שהוביל לכאבי בטן ושילשולים, התקפי דיסטוניה (קישיון בשרירים), ועד היום הטעם בפה טרם חזר והפסקתי לאכול ולשתות מוצרים ש"התמכרתי" אליהם כמו קוקה קולה. בתקופה האחרונה (חצי שנה האחרונה) חלים בהדרגה שינויים בהתנהגותי ובשל כך פניתי לפסיכיאטר. לדאבוני, השינויים העיקריים שנצפו הם "התמכרות" לריטלין ועלייה "מטורפת" במינונים היומיים ומכאן גם מחסור חמור בשינה (בין 2-4 ימים נטולי שינה). לצערי אני חושש שתשובות לא אקבל מהפסיכיאטר, וטרם נשלחתי על ידו לבדיקות נוספות. לדבריו 'התמכרתי' לריטלין וביקש שאפסיק ליטול את התרופה. בהמשך לבקשתו הפסקתי 'במכה' ליטול ריטלין ומזה מס' ימים אינני נוטל את הכדור כלל ובמהלכם הבחנתי במס' תופעות מעניינות וראויות לבדיקה ! אני תוהה באפשרויות נוספות שהובילו אותי ל"התמכר" לריטלין ובשאלת השאלות: "מה בחור בן 25 שקודם לכן לא סבל את התרופה ואף נמנע ליטול אותה -פ ת א ו ם- ביום בהיר אחד "מפמפם" ריטלין כאילו זה היה פיצוחים ?!" (הרופא אגב לא השיב על כך). אני תוהה האם שימוש מופרז מצידי בריטלין אינו בשל "התמכרות" אלא כסוג של "טיפול עצמי" בבעיה פיזיולוגית אחרת. בימים האחרונים (בהם לא נטלתי ריטלין) הבחנתי שמתעורר בי "קרייבי" אך ורק בשעות הערב המאוחרות ! בשעות האלו אני "מתעורר לחיים", חש התרגשות קלה, והופך להיפראקטיבי. הדבר הוביל אותי עד היום לקחת ריטלין (תשובה למדוע אני לא ישן בלילות) אולם היות ואני היפראקטיבי "מהסיבות הלא נכונות" (לא בשל ADHD), הריטלין לא הכי יעיל ואני מוצא עצמי לוקח ממנו עוד ועוד.... (אל נשכח שהריטלין מוציא ממני את ההיפראקטיביות אם זה לאור ADHD.....) ומפה לשם "התמכרתי". לדעתי ישנם מס' אפשרויות להופעת "התמכרות" זו. 1. הציפראלקס מעורר... והפסקה עימו הובילה לנטילה מופרזת של הריטלין (מנגנוני פיצוי). 2. התמכרתי לריטלין... (לא ברור איך הצלחתי לעשות את זה...) 3. יש קשר בין התמכרות זו... לזיהום במערכת העיכול לפני חצי שנה... 4. ליקוי במערכת ההורמונלית, בלוטת התריס, מחסור בחלבונים/ויטמינים, ייצור מוגבר של הורמון מסויים בשעות הערב-לילה. 5. עודף סוכר, פעילות לא תקינה של אחד או יותר מאברי הגוף... וכו'... הפסיכיאטריים יודעים רק לתת תרופות ואני רוצה לאתר את מקור הבעיה ולא לטאטא אותה מתחת לשטיח.... מה דעתך ? האם לבקש מרופא המשפחה בדיקות נוספות ? ואם כן אילו ? האם ישנם בדיקות דם שמבוצעות בקופ"ח לניטור הורמונים ? אשמח להערות והארות נוספות... תודה מראש... איתי

27/06/2007 | 03:41 | מאת:

שלום רב לא בררור לי כל הסיפור שלך . הפראקטיביות לא תמיד ADHD , היפוף שעות הלילה ליום גורם לשינויים בשעון הביולוגי ובהפרשות הפנימיות של קורטיזול , נתילת יתר של ריטלין שייכת להפרעה כפייתית שיכולה להופיע עם כל דבר , אוכל , שתיה , סמים ולא ספציפית לריטלין . לכך נכון לקבל SSRIS כמו ציפראלקס להוריד את הכפיעתיות . ניהול חיים ושעות לא תקין גורם לדיסרגולציה של המערכת וזה מה שקורה אצלך . התשובה לא בנטילת ריטלין אלה בסיבות שגרמו לדחף לנתילת התרופה . יש אפשרות לברר פרופיל הורמונלי בכל קופת חולים . כל טוב