בדיקת אנדותל

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה

08/09/2002 | 17:14 | מאת: דודי

הקרדיולוג שלי שלח אותי לבדיקת הערכת תיפקוד האנדותל בעורק הברכיאלי. איך נעשית הבדיקה? מה היא בודקת? האם התוצאות יכולות לשנות את הטיפול? עברתי אוטם לב סרעפתי נרחב, 2 סטנטים,6 צינתורים מהם אחד בהקרנת גמא. התעוקה ממשיכה ומחמירה. תודה.

09/09/2002 | 19:32 | מאת: ד"ר אילן קיציס - מנהל הפורום

אין כזו בדיקה רוטינית בקופות. אולי הוא שלח אותך לאיזה בית חולים בו מבצעים מחקר בעיניין זה. אני מניח שישקיעו לך את היד במים קרים או משהו כזה. אני לא יודע בדיוק. למה לא שאלת אותו על כך.? תודה

09/09/2002 | 20:36 | מאת: דודי

שאלתי,קבלתי תשובה די ממצה.מכיון שזו בדיקה די חדשנית,אולי אפשר להצביע על המשך טיפול.לא מטבילים את היד במים קרים.התהליך שונה. ציפיתי לתשובה נוספת מפיך,אני מבין שעדיין אין משתמשים בבדיקה זו בכל בתי החולים. תודה.

10/09/2002 | 22:53 | מאת: hippocampus

דודי היקר, היום ידוע כי אחת הסיבות למחלת לב איסכמית היא פגיעה בשכבה הפנימית של כלי הדם - שכבת האנדותל. כאשר תאי האנדותל בריאים הם משחררים חומרים הגורמים להרפיית הדופן השרירית של כלי הדם וכך להרחבתם. ידוע כי כאשר הלב זקוק לתוספת חמצן הוא משחרר חומרים שונים הפועלים על תאי האנדותל וגורמים להם לשחרור החומרים המרפים וכך זרימת הדם ללב גדלה. מחלה של תאי האנדותל (Endothelial Dysfunction) פוגעת בתהליך זה ומונעת משריר הלב לקבל את אספקת הדם והחמצן לה הוא נדרש בזמן מאמץ. זהו מנגנון נוסף היכול לגרום לתעוקת חזה נוסף על המנגנון הידוע של היצרות העורקים הכלילים בעקבות תהליך של טרשת עורקים. הגילוי החדש יחסית מסביר מצבים בהם למרות שהעורקים הכללים נראים פתוחים עדיין יש סמפטומים של תעוקת חזה ואפילו אוטמים. משערים שפגיעה בתאי האנדותל במקרה זה פוגעת בכלי הדם הקטנים יותר (התפצלויות של העורקים הכללים) ולכן לא ניתן להדגים חסימה בצינתור (חלק מ- X-Syndrome). ישנם גם כאלו הסוברים כי פגיעה בתאי אנדותל יכולה לגרום להתכווצות עוויתית זמנית של דופן כלי הדם (אניגינה פרינצמטל) ועל כן קשה לראות אותה בצינתור. גורמי סיכון לפגיעה בתאי אנדותל הינם אותם גורמי סיכון למחלת לב כלילית - עודף שומנים בדם, עישון, סכרת ויתר לחץ-דם. לגבי הבדיקה - אחת השיטות לבדיקת תפקוד האנדותל היא על-ידי בדיקת אולטרסאונד באחד העורקים היקפיים. בד"כ הבדיקה נעשית בעורק הברכיאלי (בזרוע) כיוון שהוא נגיש מאד. ישנם מס' טכניקות לבדיקה ברובן ניתנת תרופה מסויימת ואחריה גורמים לחסימה זמנית של זרימת הדם (בד"כ באמצעות ניפוח שרוול כמו של מכשיר למדידת לחץ דם). ניפח השרוול גורם ליצירת תנאים של חסר חמצן (היפוקסיה) בדומה למצבי מאמץ. באופן תקין כלי הדם צריכים להגיב בהתרחבות אם אין פגיעה בתאי האנדותל. ניסיתי לתת לך תיאור תמציתי וכללי מאד של התיאוריה והישום של הבדיקה אני מקווה שהצלחתי. פרסומים רבים בעיתונות הרפואית מראים כי לבדיקה זו יש ערך רב כבדיקת סינון לנוכחות מחלת לב כלילית. ברור לי, לפי מה שסיפרת, כי אתה סובל ממחלה כזו. לא ברור לי מה ההגיון בביצוע שלה אצלך מעבר לצרכי מחקר. עד כמה שידוע לי אין טיפולים ספציפים לפגיעה בתאי אנדותל. אשמח לדעת היכן מבצעים בדיקות כאלו בארץ. גמר חתימה טובה !

מנהל פורום קרדיולוגיה