נסיעה באוטובוס עירוני עם תינוק

דיון מתוך פורום  "בטרם" - לבטיחות ילדים

15/06/2016 | 09:49 | מאת: מצפים

שלום, האם בטוח לנסוע באוטובוס עירוני (נגיש לנכים) כשהתינוק בעגלה? במידה ולא, אילו אופציות בטוחות יש לנסוע באוטובוסים עירוניים, שברובם אין חגורות? תודה

15/06/2016 | 09:50 | מאת: מצפים

תודה

שלום רב ובשעה טובה, על פי החוק (תקנת התעבורה 83א סעיף ב') מוגדר, כי חובת השימוש במושבי בטיחות אינה חלה על תחבורה ציבורית (יש חובת שימוש במושבי בטיחות לילדים רק ברכבים פרטיים). אין כל הגדרות בחוק לאופן נסיעה עם תינוקות בתחבורה ציבורית, על כן כל הורה נידרש לקבל החלטות המתאימות ליכולותיו: • חשוב לדעת שככלל, הסיכון להיפגעות בתאונה בה מעורבים אוטובוס או רכבת היא, סטטיסטית, נמוכה באופן ניכר מהסיכון להיפגע מתאונה ברכב פרטי. כמו כן, בגלל המבנה הגדול שלהם, האוטובוס והרכבת מעניקים הגנה טובה יותר לנוסעים בהם בזמן תאונה מאשר רכב רגיל. • יש לזכור שתמיד ישנה עדיפות כי בכל נסיעה ובכל אמצעי תחבורה, ילדים ותינוקות יהיו חגורים במושב בטיחות ובכיוון הנסיעה המתאימים ומוגדרים לגילם, במידה וזה אפשרי. • יש לזכור כי מושב הבטיחות מהווה הגנה על הילד כל עוד הוא מעוגן לכלי הרכב. • חברות ההיסעים הציבוריות אינן מספקות הנחיות והוראות לגבי להיבטי בטיחות ביחס לתינוקות (משארים שיקולי נוחות להורים). ניתנת התייחסות לגבי הצורך בתשלום עבור התינוק, ילדים אינם נדרשים בתשלום, אך יש אפשרות שיגבו תשלום עבור עגלה פתוחה או עבור שימוש בסל קל. היבטים לנסיעה בטוחה באוטובוס: • שימוש בעגלה- כפי שציינו אין לכך הנחייה בחוק. בשאלה האם להשאיר את הילד בעגלה או להוציאו - לא ניתן לתת על כך תשובה חד משמעית מכיוון שאין מחקרים בנושא. במידה והאוטובוס יבצע עצירה פתאומית יש להבטיח כי הילד לא "יעוף" מתוך העגלה. אילו ההיבטים שיש לקחת בחשבו כאשר משאירים את העגלה בשימוש בזמן הנסיעה:  שימוש במעצורים של גלגלי העגלה- כך שבזמן עצירה העגלה לא תזוז (לא בטוח שברקסים ימנעו נפילה של עגלה בזמן עצירה פתאומית).  חגירת הילד ברצועות הפנימיות של העגלה – על מנת שבמידה ומתרחשת עצירה פתאומית הילד לא "יעוף" מתוך העגלה (יש לציין כי לא בכל העגלות יש אפשרות לחגור ילדים).  חגירת העגלה ברצועות ייעודיות במידה ויש - באוטובוסים המותאמים לנכים, קיימת עמדה לעגינת כיסא גלגלים. ניתן לעגן עגלות בחגירת עגלות נכים כעיגון נוסף למניעת תזוזה (אך לא נעשה מחקר לבחינת יעילות פתרון זה) • שימוש במושב בטיחות (כגון סל קל) מעוגן למושב האוטובוס- אם באוטובוס קיימת חגורת בטיחות (במרבית האוטובוסים הבין-עירוניים קיימת חגורת אגן) וניתן להתקין בה את מושב הבטיחות (לדוגמא סל קל) – רצוי להושיב את הילד במושב בטיחות חגור. במקרה שקיימת חגורת בטיחות, יש לוודא שעל פי הוראות יצרן מושב הבטיחות ניתן להתקין אותו עם חגורת אגן בלבד. • שימוש במושב בטיחות (כגון סל קל) כאמצעי נשיאה- ארגון 'בטרם' אין המלצה האם עדיף להושיב את הפעוט בסל-קל (מונח על מושב האוטובוס או על הרצפה) או להחזיק את התינוק על הידיים, זאת מכיוון שבכל מקרה אין משהו שמעגן אותם לשלדת האוטובוס. • שימוש במנשאים קשיחים או רכים- מנשא מהווה אביזר נוחות, אין בו משום לספק הגנה בזמן תאונה. אין לדעת מה יקרה במידה ותתרחש תאונה קשה, האם הילד יישאר בתוך המנשא או, חלילה, יעוף ממנו. • כאשר אין אפשרות לעגן מושב בטיחות מומלץ לשבת עם הילד במושבים שהם נגד כיוון הנסיעה או במושבים שיש לפניהם מושב אחר (לא במושבים הסמוכים לדלתות היציאה מהאוטובוס).

מנהל פורום "בטרם" - לבטיחות ילדים