שאלה בנושא בטיחות במזון

דיון מתוך פורום  "בטרם" - לבטיחות ילדים

03/11/2021 | 20:45 | מאת: טל

הי, האם יש הגבלת גיל על אכילת שקדי מרק, גרגרי תירס ואפונה? תודה(:

מרבית מקרי החנק נגרמים ממזון. קנה הנשימה של תינוקות ופעוטות (לידה עד 5) צר ביחס למבוגרים. כאשר חפצים קטנים או מזון נשאף לקנה הנשימה הוא חוסם את כניסת האוויר ועלול לגרום במהירות למצב של חנק. התנהגות בטוחה יכולה למנוע חנק ולהציל חיים. ההמלצות המובאות להלן הן כלליות ואינן מתאימות תמיד לכל הילדים. בנוסף, בכל הנושא של מזונות לא מיד יש תשובה ברורה לכל מצב. יש אין ספור מאכלים, דרכי הגשה ומתכונים. חשוב להבין את גורמי הסיכון ובהתאם לקבל החלטה. ישנם מספר מאפייני מזון שמהווים  לסיכון לחנק,  בקבלת החלטה על מידת ההתאמה של מזון לילדכם יש לבחון האם למאכל זה יש את גורמי מאפייני הסיכון הבאים-  חלק, עגול, קשה, דביק. במידה והמזון שאתו אתם מעוניינים לתת לילדכם עונה על אחד ממאפינים אלו שיקלו האם יש להתאים את אופן הגשתו או לוותר בכלל על הגשתו לילדכם. . למניעת חנק יש להקפיד האכלה בטוחה ולקבל כי לכל ילד קצב התפתחות משלו. חשוב לעקוב אחר יכולות הילד ולהתאים את המזון ליכולותיו. להלן הכללים למניעת חנק: אוכלים תמיד בישיבה ותחת השגחת מבוגר בזמן האכילה לא עוסקים באף פעילות אחרת מלמדים את הילדים ללעוס היטב ומשגיחים בזמן האכילה. מגישים באופן הדרגתי מרקמים שונים. מתחילים בהאכלת אוכל מרוסק, לאחר מכן מגישים אוכל רך בחתיכות קטנות המותאמות ליכולות הילד. חשוב לאפשר לילד להתנסות בסוגי מזון שונים כדי לשפר יכולות לעיסה. התאמת מעכלים עגולים וחלקים- חותכים לאורך מאכלים עגולים כמו עגבניות שרי, ענבים, מלפפון, נקניקיות וכו' מאכלים קשים- אין לתת לתינוקות פיצוחים כמו אגוזים, בוטנים, שקדים, פופקורן וכו' בשל נטייתם להתנפח ולחסום את קנה הנשימה  - אלא אם כן הם ומוגשים במרקם חלק לגמרי קטניות ניתן לתת לאחר בישול כאשר לאחר ריכוך ההמלצות המובאות להלן הן כלליות ומספקות כלים לקבל החלטות עבור מאכלים השונים. סכנת החנק ממאכלים שונים היא פעמים רבות סובייקטיביות, זאת מכיוון שמעבר להנחיות המבוססות על גורמי סיכון של המזון עצמו, יש השפעה ליכולת האכילה והלעיסה של הילד. לכן חשוב מאוד להקפיד על בטיחות בזמן אכילה.  לקחת בחשבון את יכולות הילד  ולזהות האם מיונמנות הלעיסה של הילד יאפשרו אכילה בטוחה. לגבי מאכלים מסויימים- להלן קישור למידע באתר. במידה ואין את המאכל הרלוונטי יש לפעול לפי הכללים מעלה- https://www.beterem.org/%d7%9e%d7%9e%d7%94-%d7%a0%d7%a4%d7%92%d7%a2%d7%99%d7%9d-%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d/%d7%9e%d7%a0%d7%99%d7%a2%d7%aa-%d7%97%d7%a0%d7%a7/

מנהל פורום "בטרם" - לבטיחות ילדים