פיברומיאלגיה

דיון מתוך פורום  תמיכה לסובלים מכאב כרוני

22/07/2008 | 18:35 | מאת: דינה

שאלתי היא האם לאחר חודשיים של כאבים הרמאטולוג יכול לומר שזה פיברו בלי לשלול דברים אחרים. reomatid factor ערכו בבדיקה היה 44 מה זה אומר?

22/07/2008 | 20:36 | מאת: דניאלה

דינה- לגבי ה- rheumatoid factor-זו בדיה עם ערכי יחוס שונים במעבדות שונות, כך שלא ניתן לאמר לגבי הערך שציינת חד משמעית מה הוא אומר. במקום שביצעת, צריך לברר האם 44 זה נחשב תקין או חיובי. עשיין גם אם הבדיקה חיובית, צריך להבין שזו בדיקה כללית. (אומנם אם יש דלקת פרקים חד משמעית, שזה קרוב לוודאי לא המצב, כי אז היית יודעת, כי היו מן הסתם שינויים ברורוים של דלקת במיפרקים לפעמים יש חשיבות לסווג של דלקות פרקים לפי אם הבדיקה חיובית או שלילית),כלומר, יש מיגוון מצבים של כאבי פרקים, כאבים כרוניים, מצבים אימונולוגים וכו', שבהם הבדיקה היא חיובית. לגבי הפיברומיאלגיה- כמו שכבר הסברנו כאן כמה פעמים, זו לא מחלה שיש לה איזה בדיקות מעבדה או צילומים מיוחדים שמאבחנים אותה. גם מומנט הזמן הוא לא ממש רלוונטי. כלומר זה לא ממש חשוב אם הכאב הוא חודשיים או שנתיים. האבחון הוא קליני, וככזה יש מיגוון של תלונות. עם זאת עדיין יש קריטריונים שיש לעמוד בהם כדי להגדיר את המחלה שהם שניים עיקריים: ראשית בבדיקה גופנית אמורות להיות נקודות שכשהרופא לוחץ עליהן הן רגישות יותר מאשר בהשוואה לאדם בריא, יש 18 נקודות כאלו, וכדי לאבחן צריך לזהות בבדיקה לפחות 11 נקודות רגישות במיקומים האופיינייים. שנית- הכאב עצמו. מדובר בכאב שאמור לערב את כל חלקי הגוף, כלומר את כל 4 הגפיים, וזהו לרוב כאב בשרירים-שלד. יכול לבהחלט להיות אתר אחד דומיננטי יותר על אחרים, אך הכאב נודד, וצריך לערב את כל צידי הגוף, כך שאדם עם כאב רק בכתפיים למשל, שלא חווה מעולם כאבים באיזורים אחרים בגוף, לא יכול להיות חולה בפיברומיאלגיה, אפילו אם יהיה תשוש. יש תסמונות דומות או חצי חופפות, ויש מיקרים של כאבים כרוניים בחלקי גוף שונים, אך אם זה לא עונה לפחות לשני הקריטריונים שציינתי, זה לא פיברומיאלגיה, אלא כאבים כרוניים/נוירופתיים או אחרים שמסיבה שטרם הוגדרה. אז עקרונית, אם התסמינים והמימצאים בבדיקה קיימים אצלך, אין לו צורך לשלול דברים אחרים או לעשות בדיקות נוספות, והוא בהחלט יכול לקבוע אבחנה כבר כעת ועל סמך זאת, ללא קשר למוטיב הזמן. אם נראה לך לאחר מה שכתבתי, שאולי זה לא זה, כלומר אולי משהו לא מתאים או יש לך ספקות, אז בהחלט קיימות אחת משתי אפשרויות: הראשונה שכפי שהמליצה מרוצה תפני לרופאים המתמחים בנושא הפיברומיאלגיה ותתיעצי איתם, כמו דר' בוסקילה. השנייה- תיגשי לראומטולוג מומחה אחר, ותוודאי שאין צורך בברור נוסף בכיוון הזה. כל טוב

23/07/2008 | 18:50 | מאת:

שלום לך דינה, כפי שדניאלה הסבירה - יש רק מבחן קליני על מנת לקבוע אם אדם סובל מפיברומיאלגיה וגם לאחר תקופה קצרה יחסית מומחה יוכל להעריך. עם זאת, מכיוון שאת רק סובלת מכאב במשך חודשיים, ייתכן שישנם בדיקות אחרות שכדאי לעשות, אך איני יודעת אם עברת כבר סדרת בדיקות כללית. מצד אחד, תיזהרי לא ליפול לתוך אין סוף בדיקות ורופאים אך מצד שני, אם את לא מרגישה נוח עם הרופא או אם דרכי האבחנה של הרופא - כדאי לך, כפי שייעצה דניאלה, לגשת למומחה לפיברומיאלגיה על מנת לקבל הערכה ו בשביל להרגיש בטוחה. האם את סובלת מתשישות קשה או רק מכאבים? אין לי ספק שאם מומחה לפיברומיאלגיה יראה לנכון לעשות בדיקות אחרות, הוא יעשה אותם ללא צל של ספק ולכן נראה לי נכון לפנות למומחה מסוג זה ולא להתיש את עצמך בריצות למספר רופאים ואין ספור בדיקות. ד"ר דן בוסקילה מבאר שבע הוא מומחה ברמה עולמית אך ישנם עוד רופאים המתמחים בתחום ויש מרפאות המתמחות במחלה זו כמו למשל באיכילוב. כדאי לך ליצור קשר עם עמותת אס"ף, עמותת חולי פיברומיאגליה ומחלת תשישות כרונית, בשביל לקבל את רשימת הרופאים המתמחים בפיברומיאלגיה ואולי גם יוכלו בעמותה לתת לך טיפים ראויים או עזרה אחרת. הרבה בהצלחה ותרגישי בנוח לשאול כאן כל מה שאת רוצה או לכתוב כל דבר אחר..., מנדי