פיברומיאלגיה

דיון מתוך פורום  תמיכה לסובלים מכאב כרוני

02/06/2008 | 08:52 | מאת: ריקי

חיפשתי פורום ראומטולוגיה ולא מצאתי, אז אני מקווה שאוכל למצוא תשובה גם כן. אני נערה בת 15.5 1.65 שוקלת 49 ק"ג. אני עוסקת בהתעמלות קרקע כ-6 שנים, במתכונת של פעמיים בשבוע במשך שעה ורבע (לא כולל שיעורי ספורט בבית ספר) לפני כ-3 שנים החלו לי כאבים במפרק כף הרגל שהלכו והתפשטו לברכיים, לאגן, לידיים ולגב. לפני כשנתיים נפלתי על הגב על אבן גדולה במסלול, מה שתרם לכאבי הגב שלי. במשך השנים נעשו לי בדיקות שונות (צילומים, מיפוי עצמות, בדיקות דם וכו') ולא נמצאה שום תוצאה מלבד CK גבוה ועקמת גבית-מותנית. לפני כחודשיים וחצי אובחנתי ע"י ראומטולוג כחולת פיברומיאלגיה ונשלחתי לעשות בדיקות דם נוספות, לאימות. אך הרופא אמר שאין כל בעיה שאמשיך להתעמל. יש לי שלוש תוצאות חריגות ורציתי לדעת מתי יש להן משמעות, ועל מה הן מעידות: Phosphore (B) (PO4) 5 (ערך עליון הוא 4.5) 492 LDH-Lactic Dehydrogenase (ערך עליון 440 ע"פ עידכון ערכים מהתאריך 7.10.07 ) CK 228 (ערך עליון הוא 150) כמו כן, לפני שאובחנתי כחולת פיברומיאלגיה נתן לי ראומטולוג כדורי אלגוליזין להקלה על הכאבים, אך הם לא משפיעים עליי כלל.. האם יש כדורים אחרים עליהם את ממליצה? תודה מראש!

02/06/2008 | 17:47 | מאת: דניאלה

ריקי שלום רב, האיבחון של פיברומיאלגיה הוא איבחון קליני, כלומר מבוסס על תשאול-סוג ופיזור הכאב, תסמינים נילווים שמאפיינים את התסמונת, ומימצאים בבדיקה גופנית. יש היום קצת נטייה לאיבחון יתר של התסמונת ולרוב כאבי מפרקים בלבד הם לא מהמאפיינים הקלאסיים, אם כי טווח ההסתמנות הוא רחב ואני מניחה שהרופא אכן ביצע בדיקה מקיפה כמקובל- שכן כדי לנסות ולבסס את האבחנה דרוש בבדיקה למצוא נקודות לחיצות שהן רגישות במקומות מוגדרים בגוף, ולפחות 11 כאלו. בהנחה שאכן זו הבעיה, ראשית פעילות גופנית היא בהחלט דבר מומלץ ומהווה חלק מהטיפול. שנית, יש מגוון טיפולים תרופתיים שיכולים להקל, אך משום שזהו פורום לתמיכה ולא ליעוץ רפואי, ומשום שללא מידע מלא, בדיקה רפואית, וכו' ממילא אין זה נכון, מיקצועי או בטיחותי להמליץ ולזרוק שמות של תרופות, הרי שניתן או לחזור לראומטולוג ולהתייעץ עימו לגבי טיפול חלופי ולהסביר שאלגוליזין לא עוזר לך, אפשרות אחרת היא לפנות למרפאת כאב בקופת חולים ולהתייעץ איתם לגבי טיפולים תרופתיים חלופיים להקלה. לגבי שאלותייך בנושא בדיקות הדם החריגות: PHOSPHORE -זהו סתם זרחן, מלח,רמה גבולית מעל הנורמה, תלוי במה שאכלת יום קודם, זניח לגמרי .LDH -מדד לא לגמרי ספציפי-מסמן תפקוד של כבד או יכול להיות קשור לכדוריות דם-עולה בכל מצב של דחק, זיהום, דלקת, אפילו סתם אחרי שפעת- בערכים כאלו שרק מעט מעל לנורמה לא ברור אם זה משמעותי- אפשר לחזור בעוד חודשיים ולראות האם עולה עוד או יציב/יורד, אבל סה"כ לא מדאיג ומאוד שכיח תנודות בו. לגבי ה-CPK -לרוב מופרש כשיש נזק/מעמס על שריר-אך גם כאן, די בחבלה, נפילה, זריקה, מאמץ פיזי שבוצע יום לפני הבדיקה- כדי שהערך יהיה קצת מעל לרגיל- ולכן באדם צעיר, פעיל גופנית- קשה ליחס לכך משמעות כלשהי, וניתן לסכם זאת כבדיקות תקינות. כל טוב.