CRPS

דיון מתוך פורום  תמיכה לסובלים מכאב כרוני

17/05/2008 | 08:39 | מאת: עודד

ו מחלות סימפטומים | מחלות ובעיות עצבים - נוירולוגיה מיון מהיר: מחלות וסימפטומים | כאבים | כאב ממקור עצבי פרטים אודות תסמונת דיסטרופיית הרפלקס הסימפתטי סובלת מ- reflex sympathetic dystrophy syndrome מעוניינת בפרטים נוספים תסמונת דיסטרופיית הרפלקס הסימפתטי או Reflex sympathetic dystrophy syndrome (RSDS) הוא מצב כרוני המאופיין בכאב שורף קשה, שינויים בעצם ובעור, הזעה מרובה, נפיחות ברקמה ורגישות עזה למגע. התסמונת היא הפרעה עצבית שקורית בד"כ באזור שנפצע בעבר, בעיקר בזרועות או ברגליים. היא אובחנה לראשונה ע"י רופאים במאה ה- 19 ששמו לב שחיילים שנפצעו בקרבות המשיכו לחוש כאב גם לאחר שפצעיהם החלימו. התסמינים בד"כ ממוקמים לאזור הפציעה וכוללים כאב שורף, נפיחות מקומית, הזעת יתר, קישיון או רגישות במפרק, תנועה מוגבלת, שינויים בעור ובציפורניים. בתחילה ניתן לראות עור אדום וחם באזור הפגוע, ולאחר מכן העור נהיה כחול וקר. הכאב שהחולה חש מחמיר עם הזמן ויכול לערב גפה שלמה ולעיתים אף את הגפה השניה. הכאב כרוני ויכול להחמיר בעקבות לחץ נפשי. לעיתים הכאב כה חמור עד שקשה להניע או לנגוע בגפה הסובלת. בסופו של דבר, המפרקים, העור, השרירים והעצמות עלולים להתנוון מחוסר שימוש. הסיבה לתסמונת אינה ידועה, ומשערים שהגורם הוא קצות עצבים סימפתטים פגועים באזור שנפצע. התסמונת עלולה להופיע בכל גיל, ובעיקר בגיל 40-60, יותר בנשים. התסמונת מאובחנת בעיקר על פי תסמינים. רצוי לטפל מיד עם הופעת התסמינים הראשונים, אחרת הכאב ייעשה קבוע. הטיפול כולל תרופות, פיזיותרפיה והזרקת חומר מאלחש. כמו כן ניתן לבצע ניתוח לחיתוך מסילת העצבים הסימפתטית על מנת להקל על הכאב. למידע נוסף: www.rsds.org www.theacpa.org www.rsdhope.org http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/reflexsympatheticdystrophy.html [27/08/2001] חזרה לעמוד שאלות ותשובות Powered By 2000-2005 © כל הזכויות שמורות ל"היפוקרטס נט תיקשורת" בע"מ

18/05/2008 | 23:39 | מאת: דניאלה

לכל המעוניין, ראשית תודה לעודדעל מתן המידע .הקישורים המצורפים הם בהחלט אתרים טובים בעלי כר מידע לא רע. עם זאת חשוב לזכור ולקחת את המידע, ביחוד בנושא של CRPS ,מעט בזהירות, במיוחד באתרים "עממיים". אני מסכימה שמרבית הדברים שנכתבו בהגדרה ובתאור לעיל הם די נכונים, עם זאת כיום ידוע שחלקם אינם כך. תסמונת ה- CRPS כמו כאבים עיצביים רבים אחרים, זהו תחום עלום הנלמד ומתחדש מיום ליום.לצערנו האינפורמציה בספרים ובאתרי המידע לא מתעדכנת באותו הקצב שהמדע צועד קדימה. תתפלאו לדעת שישנם עדיין מקורות לא מעטים בהם CRPS נחשבת למחלה פסיכוגנית כפי שנחשבה בתחילת המאה. בשאר המקומות יש עדיין חלוקה לשני התת סוגים של CRPSI-II כאילו באחד יש נזק עיצבי ובשני אין, כאשר ידוע שבשניהם הוא קיים, פשוט לא תמיד הוא ניראה ומזוהה, ויכול להיות ברמות התא המיקרוסקופי ולא העצב השלם.כיום למשל כבר לא מקובל להתייחס לשלבי המחלה באופן כה מחייב. ידוע שיש אנשים רבים שמדלגים על שלבים, או שלא מתייצגים באופן קלאסי כפי שמתואר. בנוסף השינויים העוריים הסימפטטיים של צבע, טמפ' נפיחות, לא בולטים ומצויים בכל החולים ויש חולי CRPS שלא מציגים זאת כמעט כלל. גם נושא הגיל והתפלגותו לא חד משמעי, במיוחד לאור העובדה של יותר ויותר מיקרים שניצפים בצעירים ואפילו בילדים. ואם ניגע בטיפולים, סימפטקטומיה כיום נחשבת לטיפול שפס מן העולם כמעט עבור המחלה, למרות שמופיע בכל מקום כאפשרות טיפולית. אין ספק שניתן לרכוש ידע רב ועשיר מרשתות המידע וביניהן האינטרנט, כמובן. עם זאת, אני מציעה לכולם לזכור שלא כל מה שכתוב הוא בהכרח האמת לאמיתה,ולכן כדאי תמיד לשאול את הדברים החשובים באמת, את הרופא המטפל ולקבל ממנו/ה את התשובות המעודכנות והנכונות,במקום להבין חצאי אמיתות.