RSD בכף רגל

דיון מתוך פורום  תמיכה לסובלים מכאב כרוני

14/05/2008 | 12:31 | מאת: רווית

לפני כארבעה חודשים עברתי ניתוח שני בכף רגל וכתוצאה מזה יש לי פגיעה עיצבית שהיתפתחה לתסמונת RSD. מאז טופלתי בכמה סוגים שונים של תרופות, עברתי מספר חסימות עצב שלא הועילו כלום. רציתי לשאול אותי כל הזמן משלים שהתסמונת תחלוף לתמיד האם זה נכון? ועוד דבר המליצו לי להוציא נכות מביטוח לאומי האם יתנו לי נכות? אמר לי הרופא שמטפל בי לחשוב על טיפול בקטמין ואני די מפחדת מזה, האם זה יכול לעזור במשהו? בתודה מראש,

14/05/2008 | 18:43 | מאת: דניאלה

רווית שלום רב, שאלת מספר שאלות שונות ואנסה לתת להן מענה. ראשית מס' מילים כלליות לגבי התסמונת- RSD או כפי שמקובל כיום לכנותה CRPS ,היא תסמונת של פגיעה עיצבית הגורמת בעיקר לכאב נוירופתי, ושינויים סימפטטיים ועוריים ,אך טווח ההסתמנויות מבחינת חומרה, משך, מגוון התסמינים ועוד- הוא רחב ביותר. באופן קלאסי היו מחלקים זאת למס' שלבים-שלב חריף, תת חריף והשלב הכרוני, כאשר לכל שלב היה מקובל להתוות מסגרת זמן וכן מסגרת של כיצד הגף אמור להראות באותו שלב-אדום,נפוח ולח, לעומת קר,יבש וטרופי. כיום ידוע שהוריאציות הן רבות, שלא חייבים לעבור בין השלבים וניתן לדלג ביניהם, אך מה שכן חשוב ועליו מבוסס הטיפול לפחות בתחילה, הוא הניסיון להימנע מהגעה למצב הכרוני. חולה אשר מחלתו מגיעה לשלב כרוני, סיכוייו להחלמה קלושים, ואז יש להתרכז בהקלת כאב ושיפור איכות חיים. במהלך חצי הראשונה בה הופיעה המחלה במתן טיפול טוב, יש בהחלט סיכוי טוב להחלמה, ויש לעשות הכל כדי לנסות להשיגה. כמובן, שאין הבטחות. אין 100% בשום דבר בחיים. אולם, אם את נכנסת לגישה טיפולית בכיוון של ריפוי, שיפור, כאילו (ואני מצטטת)-משלים אותך, דהיינו, מראש אינך מאמינה בהצלחת הטיפול, מלכתחילה החלטת שזה נדון לכישלון, אז קרוב לוודאי שאכן כך יהיה. הטיפול ב- RSD חובה עליו לשלב 3 מרכיבים כדי למקסם את סיכויי הצלחתו-1) טיפול נוגד כאב יעיל 2) טיפול פיזיוטרפי והפעלה של הגף 3) טיפול פסיכולוגי ותמיכה נפשית. זהו טיפול מולטי-דיסיפלינרי, והגישה צריכה להיות כזו. לפעמים קשה לכמת את הערך של כל מרכיב בחשבון הסופי של הצלחת הטיפול, אך מה שברור שהשלם הוא סך חלקיו.דרך אגב, אם נחזור להיות קונקרטים, במתן טיפול כנ"ל בחצי שנה ראשונה, בגישה חיובית, סיכויי ההחלמה הם 70-80% , כך שזה בהחלט משמעותי. לגבי הקטמין- זו תרופה הניתנת בעירוי והוכחה כמפחיתה כאב. היא יכולה להינתן במספר מינונים החל ממינון נמוך, בינוני, ויש גם טכניקה של מינון גבוה- שניתן בטיפול נימרץ בהרדמה כללית והנשמה- שזה טיפול קשה למיקרים עמידים ולא מקובל. המינונים הנמוכים יותר- לרוב מקובל לתת מינון ביניים עם עלייה הדרגתית לפי הסבילות, במסגרת אישפוז ל-10 ימים, הטיפול כרוך בסיכוי לתופעות של חלומות הזויים ,בלבול והזיות שחולפים עם סיום הטיפול. יש אנשים עם תוצאות מאוד מרשימות עם הקטמין אפילו הפוגות והעלמות הכאב, לפעמים זמנית לפעמים לתקופות יותר ממושכות, אחרים מגיבים פחות ואחרים בכלל לא. יש מקומות שנותנים מינון יותר נמוך ואז יש פחות תופעות לוואי ואפשר לבוא יום יום מהבית. סך הכל אם הכאב לא מאוזן-למה לא לנסות? שנית- בשלבים החריפים של ה-RSD זה די מקובל לנסות בשאיפה להכניס להפסקה את הכאב. - לסיכום- נושא הביטוח הלאומי ונכות כללית- סה"כ תמיד אפשר, ויש כאלו שיגידו כדאי, לנסות ולהוציא זכויות וזכאויות, כולל נכות. צריך להבין שעדיין יש קשיים לא מעטים מול הרשויות בנושא הזה כי אין סעיפים מוגדרים מול האבחנה הזו בפרט או לגבי כאב כרוני בכלל. גם הקושי לאבחן זאת בבדיקות, או להוכיח זאת, ולהסתמך על אמירה של האדם כמה הוא סובל או יכול לעשות, ונטיית אנשי המל"ל באופן יסודי לא להאמין ולהניח שכולם משקרים ובעלי אינטרסים מישניים מה שלא יהיה, לא עוזר. בכל מיקרה, גם אם תקבלי משהו- ראשית זה יהיה זמני בלבד. שנית- הקביעה תלויה רק במיגבלה תפקודית ולא בדברים אחרים לרב, כך שאיני יודעת מה מצבך, אבל תלוי האם את הולכת עם קביים, כיסא וכו'. בנוסף- אם יש שינויים חיצוניים של RSD- נפיחות, אודם/כיחלון, שינויים בעור וכו', זה יכול לעזור, כי אז האבחנה יותר "מוכחת" אך אם הרגל נראית "בסדר" כלפי חוץ, רק שתהיי מוכנה שזה יהיה יותר קשה. אין זה אומר שלא לנסות, אבל כדאי לדעת בפני מה הולכים ולהכין עור קשה. כל טוב

14/05/2008 | 19:21 | מאת: רווית

קודם כל תודה על התשובות. שנית אצלי יש שינויים ברגל היא לא נראית רגילה הצבע שלה בדר"כ כחול אדום, מידי פעם היא מיתנפחת ובזמן האחרון ישנם גם קילופים וגם שינוי טמפר' ברגל. כרגע אני היתחלתי משחת קטמין כג'ל על הרגל לראות איך זה משפיע ונראה מה יהיה. לא אובחנתי ולא עשיתי שום בדיקות כדי לדעת מה מצב התיסמונת אצלי אף אחד לא אמר לי מבחינת הרופאים באיזה שלב אני, הזיהוי של התיסמונת היה רק לפי מראה הרגל והתחושה. הפגיעה העיצבית קרה כבר לפני 6 שנים בניתוח הראשון שעשיתי רק שלא ידעתי שהתסמונת כבר היתה אז כי לא היו סימנים חיצוניים רק כאבים חזקים ורגל קרה מאוד. שוב תודה על התשובות.

03/06/2008 | 18:55 | מאת: רותם

לי יש RSD וביטוח לאומי מכיר ונותן נכות מה בכך שהם יודעים שיש אפשרות להתפשטות מה שלי קרה

21/11/2008 | 17:17 | מאת: עופר

רותם אשמח שתצרי איתי קשר בנושא זה תודה עופר המייל שלי הוא [email protected]

02/12/2008 | 14:49 | מאת: לאה

ווית אין לך מה לפחד מהקטמין אני עברתי טיפול בקטמין במשך 12 יום בבית חולים הטיפול לא נעיים את רוב הימים מטושטשת ולא מרגישה הרבה כאב הטיפול לי לא עזר אבל יש אנשים שזה עוזר להם כדי לנסות כל דבר שיכול לעזור לכאבים הנוראיים האלה