שאלה דחופה לאונקולוג+גניקולוג
דיון מתוך פורום סרטן השד
אני בת 28 אובחנתי עם infiltrating duct carcinoma קולטנים שליליים ל ER;PR עומדת לפני תחילת כימותרפיה ויש לי התלבטות קשה האם לקבל ZOLADEX לשימור השחלות. מצד אחד שמעתי שהתרופה הזאת עלולה להפחית מיעילות הטיפול הכימותרפי+ האם יש לה בכלל משמעות מבחינתי בגלל הרצפטורים השליליים? מצד שני מה הסיכון שאני לוקחת מבחינת הפוריות בעתיד אם אני לא לוקחת את התרופה? אני בדילמה קשה וחייבת להחליט מהר. בבקשה אם מישהו יכול לענות לי על השאלות.
הי ענת, מעולם לא שמעתי (וקראתי די הרבה על התרופה, שאותה גם אני התחלתי לקבל מיד בתחילת הטיפולים הכימוטרפיים, ועד היום, כבר כשנה וחצי) שהזולדקס עלול להפחית מיעילות הטיפול הכימוטרפי. אצלי ההמלצה לקבל זולדקס היתה בעיקר לשם טיפול בסרטן ומניעת חזרתו, בגלל קולטנים חיוביים לאסטרוגן ופרוגרסטרון. אך גם כדי לשמור על פוריות בזמן הטיפול הכימי ע"י שיתוק השחלה (עוד לא לגמרי בטוחים שהשיטה הזו עובדת, אך כרגע היא יותר טובה מכלום או אפילו מניתוח לכריתת חתיכת שחלה והקפאתה, שיש עוד יותר ספק לגבי יעילותה). לי נאמר שאצל נשים צעירות, גם ללא טיפול בזולדקס, הסיכוי לחזרת תפקוד מלא של השחלות לאחר סיום הטיפול הכימי, הוא מאד גבוהה. כך שהסיכון באי לקיחת התרופה הוא לא מאד קריטי (אך קיים). מבחינת הטיפול בסרטן ומניעת חזרתו, אין לזריקה זו כל משמעות אצלך, מאחר שהקולטנים היו שליליים. מה שכן, את צריכה לקחת בחשבון שהזריקה גורמת למעט תופעות לואי דומות לאלה של גיל המעבר (גלי חום, קשיי שינה, קצת השמנה, יובש בנרתיק וכו'). מאחלת לך בריאות.
בגיל 28 הסיכוי הטוב הוא שלא יהיה דיכוי שחלות עקב הטיפול הכימי, תלוי גם מהו הטיפול המוצע לך. אין סימוכין קליניים ליעילות פחותה של הטיפול עקב זריקת זולדקס, כך שאיני רואה בעיה לקבל זולדקס להגנת השחלות.