בדיקות המרקרים לזיהוי מחלת הסרטן

דיון מתוך פורום  סרטן השד

15/10/2003 | 08:58 | מאת: אב

בדיקות המרקרים לזיהוי מחלת הסרטן בדיקות המרקרים נועדו לאפשר לרופאים לזהות מציאותם של גידולי סרטן ולעקוב אחר מגמות התפתחות של גידולים בעקבות טיפולים. בדיקות המרקרים מבוססות על חישוב כמות של חלבונים מסוימים (יחידות למיליליטר), פרוטאינים אשר כמותם גדלה כאשר מתפתחים בגוף תאי סרטן. תאי הגידול מפרישים חלק מהחלבונים לדם, ואלו נמדדים במעבדה כאשר לכל סוג חלבון הוגדר מרקר ספציפי המודד את ערכו. ההנחה היא שככל שנוצרים יותר תאי סרטן בגידול, כך יופרשו יותר חלבונים לדם, אך בפועל מתברר שלא תמיד מתקיים קשר חד משמעי בין ערך של מרקר להתפתחות הגידול. תאי סרטן לא מתרבים בצורה עקבית, כאשר בתקופה מסוימת קימת התפרצות של ריבוי מהיר מאוד (מספר התאים גדל בקצב לוגריתמי) ואחר כך יכולה להיות רגיעה מוחלטת וחוזר חלילה. להלן המרקרים העיקריים הרלבנטיים לסרטן השד : CA-15.3 = מזהה סרטן שד, שחלות, ריאות ופרוסטטה. ערך נורמלי : עד 40. CA-19.9 = מזהה סרטן מעיים, לבלב, קיבה ודרכי מרה. ערך נורמלי : עד 30. CA-125 = מזהה סרטן שחלות (בעיקר סוג זה), רחם, צוואר רחם, לבלב, כבד, מעיים, שד, ריאות ודרכי עיכול. ערך נורמלי : עד 35 CEA = מזהה סרטן מעיים בעיקר כאשר מתפשט, מלנומה, לימפומה, צוואר רחם, שלפוחית שתן, כליות, בלוטת תריס, כבד, שחלות. במחקרים רבים הוכח שכאשר הגידול נמצא במצב של הצטמקות , תאי סרטן רבים מתים וכמות רבה של חלבונים מופרשת אל הדם, מה שמעלה בצורה תלולה את ערכי המרקרים. בנוסף, מאבחנים ירידה בערכי הברזל בדם (Iron) ועליה במספר הכדוריות הלבנות במידה ומערכת החיסון לא נפגעה מהטיפול (טיפול כימותרפי פוגע במערכת החיסון, וטיפול טבעי מחזק את מערכת החיסון ובדרך זו הגוף עצמו מצטרף לפגיעה בתאי הסרטן). כאשר כמות התאים יורדת משמעותית, גם ערכי המרקרים יורדים. המשמעות של הסבר זה היא שכאשר ערכי מרקרים עולים בצורה תלולה בפרק זמן קצר, יתכנו שני מצבים הפוכים : כיוון חיובי של השמדת הגידול או כיוון שלילי של התפתחות מהירה של הגידול ואולי אף התפשטות לאיברים אחרים. כתוצאה מתנודות אלו, ארגון האונקולוגים האמריקאי (ASCO) הורה לאונקולוגים לבצע בדיקת מרקרים לאחר המתנה של לפחות חודש וחצי לאחר תחילת הטיפול הכימותרפי. מחקרים רבים הוכיחו שהמרקרים במקרים רבים לא מאבחנים גידול הצומח בגוף, וגורמים נוספים שלא קשורים כלל לסרטן (תרופות מסוימות) גורמים גם הם לעלייה בערך המרקרים. אובחנו מקרים בהם גידול התפשט על פני כל השד במשך מספר שנים מבלי שהוא אובחן על ידי עלייה בערכי המרקרים, וגם ממוגרפיה וסריקת CT לא איתרו את המחלה. לכן, ארגון האונקולוגים האמריקאי (ASCO) הורה לאונקולוגים לא להסתמך על בדיקת המרקרים כמדד לאיבחון סרטן. המדד האמין לזיהוי סרטן היא בדיקת הביופסיה וניתוח, אך אין אפשרות כמובן לבצע פעולות רפואיות מסוג זה באופן שגרתי. ================================================== המידע מבוסס על מסמכים שהופצו על ידי ארגון ASCO בארה"ב.

לקריאה נוספת והעמקה
15/10/2003 | 10:27 | מאת: רופא

רצוי לא לבלבל את הציבור ולהשחיל משפט על רפואה טבעית בנתונים כביכול רפואיים הסמנים ידועים כדבר לא אמין ולכן הרופאים עצמם לרוב מתבלבלים מהם לדעתי הנזק בהם לא קטן כי החרדה הנלוית לא קטנה חבל לבלבל למטופלות את הראש עם נתונים חלקיים כל כך אשר לא עוזרים למניעה והשימוש בהם דורש נסיון רב יש הבדל גדול בין חולה נבון ומודע ובין חולה מוצף בנתונים פעם שנייה

15/10/2003 | 11:59 | מאת: אב

ASCO הוא ארגון הכולל בתוכו רופאים רבים המשלבים בטיפול גם את הרפואה הטבעית, ולכן חשוב לשים לב להשפעתה של זו האחרונה על המרקרים. אם אתה אכן רופא, כדאי שתקרא שוב את "שבועת הרופא" וגם את חוק זכויות החולה. העיקרון הבסיסי ברפואה הוא זכות החולה לדעת וחובת הרופא לספק מידע מלא ומהימן. אם כדבריך הסמנים ידועים כדבר לא אמין והרופאים מבולבלים ,אז כדאי שרופאי ישראל יאמצו את החלטות רופאים רבים בארה"ב ויפסיקו להשתמש בהם. אם הם לא אמינים מדוע בכלל מבצעים אותם בהוצאת דם מכאיבה ומיותרת (טיפולי כימותרפיה כידוע פוגעים בין היתר בורידי היד) ובהשקעת כספים לא קטנה ? נכון לרגע זה, הרופאים בישראל ברפואה הקונבנציונאלית וגם ברפואה הטבעית מסתמכים מאוד על המרקרים, ויוצרים גם לא מוצדק על המטופלים (נשים וגברים כאחד).

15/10/2003 | 21:50 | מאת: דר

לאב השלום והברכה יפה מאוד מה שכתבת והבהרת ואני מחזקת את ידך. אצלי למשל המרקרים מאוד גבוהים והאונקולוג המטפל בי אמר שזה לא אומר כלום על הגידול שכן יש אנשים עם גידול מפושט ומרקרים נמוכים מאוד ויש אנשים שהמחלה אצלהם מינימלית והמרקרים שלהם גבוהים. אני עוקבת בפורום אחר התגובות שלך ואכן הם נותנים הרבה חומר למחשבה. חזקי ואמצי ועדכני אותנו בכל מיני כתבות מעניינות שכאלה. תודה דר.

16/10/2003 | 01:22 | מאת: ענת

דר, שלום יש כאן בלבול מסוים. העובדה שהסמנים (זאת המילה העברית למרקרים) גבוהים, מראה שיש פעילות סרטנית. ההפך לא נכון. ייתכן שיש פעילות סרטנית, וערכי הסמנים נורמליים. לי, למשל, יום לפני הניתוח אחד הסמנים היה גבוה, והאחרים נורמליים, וזה אומר שאני צריכה להסתכל רק על הערך של הסמן הזה. אם הוא יהיה גבוה (חס וחלילה, חס וחלילה), זה יהיה רע מאוד, ואם הוא יהיה בסדר, זה כשלעצמו לא אומר שהכל תקין.

16/10/2003 | 08:15 | מאת: אב

נותרה כמובן בעינה הבעיה החשובה ביותר מבחינתנו : איך אם כך ניתן לזהות קיומו של גידול סרטני ? איך ניתן לזהות תגובה נאותה לטיפול מסוג זה או אחר ? נתקלתי כבר באנשים (גברים ונשים) אשר מעדיפים לוותר על הבדיקות, ונוקטים בגישה של : "כל עוד אני מרגיש טוב ,משמע אני בריא", והם אפילו מצליחים לחיות באיכות חיים טובה בניגוד לכל הציפיות של הרופאים. זו כמובן גישה מאוד מסוכנת, אך באין דרך אחרת אולי היא המרגיעה והמועילה ביותר - חומר למחשבה לכולנו....

17/10/2003 | 00:33 | מאת: רופא

הדרך הנכונה היא לא להגזים לא לבלבל את הראש בנתונים מבלבלים ומפחידים לא להבטיח ניסים ונפלאות ברפואה אלטרנטיבית או קונבנציונלית ולגזול את הכסף מהמטופלות לדעת את המוגבלות של הרפואה ולהדריך את הציבור באחריות ולא בפניקה על ידי אנשי מקצוע ולא מתחזים ולהפסיק לעשן או לנהוג בפראות ולנסות והגיע לשלום ובטחון בפעולות כאלו נרויח הרבה חיים

16/10/2003 | 15:41 | מאת: ד"ר נועה בן ברוך

יש ערוב מושגים ובלבול מסוים בנתונים שצוטטו. צריך להבדיל בין בדיקת סמנים לגילוי סרטן כאשר אין כל סיפטומים (בדיקת סקר - כמו ממוגרפיה שגרתית). במצב זה אין ערך לאף בדיקה פרט אולי ל PSA לסרטן הערמונית. מצב נוסף הוא בדיקת סמנים בזמן אבחון הסרטן, כאשר אין עדות לגרורות- כאן ההמלצה של ASCO היא לא לבצע אך יש רופאים רבים שכן מבצעים בדיקת סמן בכדי לראות מהו הערך התקין אצל החולה (הטווח הוא די רחב). מצב נוסף הוא קיום גרורות ואז מעקב אחר סמני גידול הוא אחת מהדרכים להעריך אם הטיפול הניתן יעיל. יש כ30% מחולות סרטן שד ללא עליה בסמנים גם בזמן פיזור גרורותי ואז אצלן סמן הגידול אינו מהווה מדד. לגבי שימוש בסמנים כבדיקת מעקב, גם כאן יש חילוקי דעות, המלצת ASCO היא לא לבצע סמנים כבדיקות מעקב למרות שיש בהחלט רופאים המשמתמשים בבדיקה זו כחלק מבדיקות המעקב.

מנהל פורום סרטן השד