כמה בדיקות ממוגרפיה "מותר" לעשות בשנה ? יש מגבלה ?

דיון מתוך פורום  סרטן השד

04/08/2015 | 09:36 | מאת: תמר

שלום רב , אני בת 41 בשנה האחרונה , (מאי 2014 )עברתי ממוגרפיה , לאחר מכן ( יוני 2014) עברתי בדיקת ממוטום ( גם כן תחת ממוגרפיה) ובבדיקה גילו לי focal atipya. מתוך ניסיון לחסוך ממני ניתוח אלא "שאיבה נוספת" של האיזור עברתי שוב ממוגרפיה (אוגוסט 2014). לבסוף הוחלט להסיר את המקום הנגוע בניתוח ולכן עברתי שוב סימון( נובמבר 2014) תחת ממגורפיה ואני מניחה שבניתוח עצמו שוב "צילמו" אותי. כעת אני אחרי הניתוח ונשלחתי כעבור חצי שנה מהניתוח לבצע ממוגרפיה+ אולטרסאונד כבדיקה שיגרתית. אני ממש חוששת מכל בדיקות הממוגרפיה הללו . יש לי הרגשה שרק מהקרינה של הבדיקה עלול להתפתח אצלי משהו בשד. האם אני יכולה לדרוש בדיקת MRI , הרופא בקופה טוען שלא יאשרו לי MRI מאחר ואני לא נשאית של הגן. שאלתי מה כמות בדיקות הממוגרפיה שניתן לעשות בשנה מבלי לסכן את בריאותי ?! אשמח לשמוע עוד דעות

08/08/2015 | 19:39 | מאת: ד"ר עודד אולשה

תמר שלום, השאלה צריכה להיות מה כמות הקרינה שניתן לספוג מבלי להסתכן. התשובה היא שצריך לשקול את הסיכון מול התועלת של הבדיקה. אם יש חשש ממצא מסוים שיכול להרוג אותך אז לא משנה כמה צילומים את צריכה לעשות כדי לדעת את הטיב של הנגע ולטפל בו כמו שצריך. מצד שני הקרינה ממוגרפיה היא ממש מזערית. אנשים שטסים נחשפים למינוני קרינה שדומים למינון הקירנה ממוגרפיה ויש אנשים שטיסה היא המקצוע שלהם . לדוגמה אצל דיילות/ים וטייסות/ים יש עליה בסרטן העור (מלנומה) בגלל חשיפה לשמש (שיזוף בין הטיסות) וסרטן שד אצל הנשים בגלל הגיל המאוחר שהן יולדות או שהן בכלל לא יולדות ילדים, ולא בגלל החשיפה לקרינה. צילומי רנטגן אחרים כמו צילום ריאות, ובמיוחד בדיקת סי טי, כרוכים במינוני קרינה הרבה יותר גבוהים מממוגרפיה בברכה, דר אולשה

מנהל פורום סרטן השד