התפתחות שפה בגיל 4 חודשים

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

01/09/2008 | 22:18 | מאת: נעמה

שלום רב! בתי בת 4 וחצי חודשים .היא די מתקדמת לגילה מבחינה מוטורית,בגיל 3 חודשים התהפכה לשני הצדדים,אחזה צעצועים לפני כן ועוד...ילדה מאוד נמרצת! מבחינה שפתית היא תקשרה אתנו באמצעות מלמולים כ"המיית יונים"ועוד מלמולים ..לאחרונה מזה כחודש היא לא מתקשרת איתנו..מדברת כשהיא עם עצמה וגם זה פחת במידה רבה.. התקשור השפתי שלה הוא כאשר היא רוטנת או צועקת ...אנחנו לא צועקים לידה אולם מדברים בקול רם..וגם את זה שיפרנו...חשבנו איך זה קרה?אחת ההשערות היא כי אולי היא כועסת עלינו ..היו לנו בעיות שינה והיא בכתה מלא..חלילה לא עזבנו אותה לבד לרגע.היום הכל הסתדר מבחינה זו והיא לא בוכ כמו קודם..מחשבה אחרת היא כי אני דברנית גדולה ואולי לא ממש ניהלתי עמה דו שיח,כלומר,לא חיכיתי בסבלנות מספיקה לתגובה מצידה.היום אני ערה לדבר מה הם הכלים אותם את יכולה ללמד אותנו בכדי לתרום להתפתחות שפתית תקינה וטובה איתנו ואיך לשפר את הקיים. בברכה נעמה

17/09/2008 | 02:38 | מאת:

נעמה שלום ותודה על הפנייה, אם תוכלי לחדד את שאלתך בבקשה. מנקודת הראות שלי תהליך רכישת השפה נבנה בשלב הזה מתוך אינטראקציה של דו-שיח עם התינוקת שלך, שיחה מכבדת, כזו שמשאירה לה זמן "לענות", לעצור שנייה ולראות לאן היא מסתכלת ולהפנות קשב ומלל על כך. חשוב שלא לצעוק לידה, לא לטרוק דלתות, לא לעשות רעשים חזקים ו/או לא נעימים (כבר נתקלתי בהורים שרצו להרגיל את הילדים שלהם לחיות ברעש בצורה מאוד לא מכבדת את הילד). בעיקר להסתכל על התגובות שלה ולהתאים את רמת הרעש בהתאם. מלבד זאת יש כמובן הקראת סיפורים, דיבור בגובה העיניים אליהם, לשמור על דיבור יחסית איטי - תחשבי שאת לומדת שפה ומישהו מדבר איתך ב"טורבו", שירים וכו'. שוב, התפתחות מוטורית אינה אחד לאחד התפתחות שפתית... בכל פן צריך להשקיע יש להם קפיצות גדילה בתחום מסוים שאז הם "משקיעים" עצמם בתחום הזה. אם למשל היא מתהפכת אז היא תתרכז בזאת ולא באחיזות פינצטה וכו'. והכי חשוב, סבלנות ואהבה. רק טוב

17/09/2008 | 22:42 | מאת: נעמה

שלום ליבי! תודה רבה על תשובתך...בתי כבר בת 5 חודשים ומאז קראתי מעט באתרך"שפת אם"והוקסמתי. אנ י אחדד את שאלתי...בתי,נוגה,מתקשרת אתי בצעקות או בחיוכים וצחוק אולם מעולם לא ניהלנו ממש דו -שיח.כשהיא לבדה היא מקשקשת די הרבה.שאלתי היא איך לעודד אותה לדבר עמי?אני מדברת איתה רבות, ומעתה אדבר איתה יותר לאט,וממתינה לתגובה ואין. אני שרה לה רוב הזמן והיא מזהה שירים ששרתי לה מילדותה ומגיבה בהתלהבות.כמו כן אני גם מקריאה לה ספרים(אני חושבת שהם לא מתאימים לגילה): כמו:איה פלוטו,מעשה בחמישה בלונים.לדאבוני זה מה שיש לי כרגע,אני מתגוררת במקסיקו,.אלו ספרים את ממליצה לגיל זה? החשוב לי ביותר הוא לעודד איתה לתקשר עמי...אלו כלים את יכולה לייעץ לי. בברכה , נעמה

01/10/2008 | 09:25 | מאת: אילנה

יש לי נכד בן חודשיים וחצי. הוא ממעט לחייך ולהרגשתי, כשהוא מחייך, זה לא בא כתגובה לגירוי, אלא חיוך רפלקסיבי. אינו ממלמל כלל. ראשית אני מעוניינת לדעת האם יש מקום לדאגה. שנית אני מבקשת לקבל או להפנות אותי למידע שמפרט את שלבי התפתחות השפה בטווחים של חודשים. מודה לכם מראש, סבתא אילנה