תקשורת של בן 7 חודשים

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

15/06/2008 | 01:33 | מאת: אנה

שלום, תינוק שלנו בן 7 חודשים. מתפתח מבחינה מוטורית מאוד יפה. חייכן ונוח מזג בדרך כלל. לרוב אני זו שמטפלת בו, אך היום לראשונה הוא נשאר עם סבים שלו. חשבתי שהוא אמור "לשים על כך לב", אך נדמה שבכלל לא הבחין בשינוי(למרות שאת סבה וסבתא ראה מעט פעמים ולא אמור לזכור אותם), כשחזרתי אליו פגש אותי עם חיוך רגיל (כך הוא מחייך לכולם הוא אכן חברתי מאוד אם אנשים לא מוכרים). כמו כך הרבה פעמים אני שמה לב כי לא מגיב על קול שלי או של בעלי ועדיין לא למד להגיב על שמו. חשוב לציין כי לרעשים וצלילים הוא מגיב. קשר עין איתו גם לא כל כך ארוך ... אנחנו למשל לא "מדברים", זאת אומרת הוא לא עונה לי כש אני מדברת איתו...הוא צוחק במקום זה...וכדי לשמור אותו לאורך זמן אני "עובדת קשה". אחרי כל זה אני כבר לא בטוחה אם הוא בכלל מזהה אותי.... הוא אמנם נרגע רק על הידיים שלי כשבוכה מסיבות שונות, אבל אולי זה רק עניין של רח ...? שאלות שלי הן: האם בגיל שלו הוא אמור כבר לפתח חרדת זרים? או לפחות להבחין בהעדרותינו? הוא הרי לא מפחד להשאר לבד בחדר... האם זה נורמלי שהוא לא מגיב על קולות שלנו ורק רעשים יכולים למשוך את תשומת ליבו אלינו? האם מצב שבו תינוק לא מעוניין לתקשר נורמלי? ולכן הוא לא מגיב על הקולות... אולי עסוק מדי עם גירויים כל שהם (קמו אנשים חדשים)? אולי את יכולה לתאר בקצרה מה ניתן לצפות מתינוק כזה קטן מבחינה תקשורתית...מתי מפתחים חרדת זרים אם זה החרכי...תגובה עלינו...

15/06/2008 | 10:21 | מאת:

אנה שלום ותודה על הפנייה, אני מעט קצרה בזמן ואענה בהרחבה מאוחר יותר. האם גם בן-הזוג שלך שותף לדאגה? האם גם הוא רואה את מה שאת רואה? את הצורך להשקיע הרבה בכדי ליצור קשר עין עם התינוק שלכם? האם ניסית להשוות זאת עם תגובות של תינוקות אחרים בסביבתך? תנסי ניסוי קטן עם תינוק בגיל דומה לשלך ותראי את התגובות ותנסי להשאר אובייקטיבית. הרבה פעמים אנחנו מלחיצות את עצמנו סתם. בכל מקרה, כלל הזהב שלי אומר שאם יש ספק, צריך לבדוק... הייתי מאוד ממליצה ללכת לרופא ילדים מומחה להתפתחות - אפילו בטיפת לחלב יש להם תור פעם בשבוע להתייעצות ובכל מקרה, לפני שמגיעים אליו, תנסי לרשום לעצמך במהלך שלושה ימים דברים שמטרידים אותך. היום ניסינו לשחק בככה וככה, קראתי לו כמה פעמים, הוא חייך . זרקתי לו כדור והוא עקב אחריו וכו'. יומן פעילות. אם ישנה אפשרות הייתי מארגנת מצלמה ומבקשת מחבר משפחה לצלם אינטראקציה בינכם ולהגיע עם הצלום לרופא. יהיה לו מושג הרבה יותר טוב על מה את מדברת כך... דרך הפורום קשה לי מאוד להתרשם ואין כמו מראה עיניים של איש מקצוע. בכל מקרה את תהיי הרבה יותר רגועה אחרי שבדקת את העניין לעומק. אם תצטרכי הפנייות או עזרה נוספת אני כאן. רקטוב.

15/06/2008 | 13:35 | מאת: אנה

תודה רבה על התשובה המהירה! בן זוגי לא מודאג, אבל הוא אינו מרבה לבלות אם התינוק. קשר עין נוצר כמעט תמיד ביוזמתו של אוריה (בנינו) וכשאני מנסה למשוך תשומת ליבו זה לא תמיד מצליח... אלא אם כן אני משתמשת בצעצוע מרעיש. למשל בבקרים הוא מעוניין לשהות הרבה על הבטן(מאז שלמד להתהפך) ואז בכלל אני לא מעניינת אותו. במקרים כאלו אם אני מנסה לקרוא לו הוא אינו מפנה את ראשו לכיוון שלי. אבל לעתים רואים כי מחייך בתגובה לקולות שלי. ולחלופין כאשר התעייף ושוכב על גבו הוא עוכב אחרי או אחרי בן זוגי וכאשר נוצר קשר עין נראה שמח אך אחרי זמן מה הוא פתעום מתהפך לבטן. במקרים כאלא עצלי יש תחושה כי אני עוד לא מוכנה לניתוק כזה פתאומי. כדי למשוך את הקשר איתי אני נוהגת לשחק ב"קוקו" או כפיים, סטם קופצת או עושה קולות מצחיקים והוא תמיד צוחק. כאשר אני מנסה "לדבר" איתו לעתים נדמה לי כי הוא עונה לי בכל זאת אך בלי להסתקל עלי. הוא מגיב כש אני לוחשת פתעום וא לחלופין מעלה את הקול ומציץ עלי... את צודקת בכך שכדי להבין מה קורה כדאי מאוד להשוות את תגובתם של תינוקות אחרים, אך לצערי הרב אין לי אפשרות כזאת... כמו כן תינוק שלי הוא הראשון שהכרתי מקרוב, לכן קשה לומר אם אינני לחוצה סטם. באופן כללי לפי תגובות של אנשים אחרים, זרים לו, אוריה תינוק מאוד חייכני, חברתי ונוח. הוא תמיד יוצר קשר עין אם האנשים הזרים ,תמיד מחייך. ובכל זאת לא ברור לי למה הוא לא מתעניין בי כשיש אנשים חדשים בסביבה...או בכלל (כפי שתיארתי קודם) כמו כן יכולת שלו להשר בחדר לבד בלי להביע חוסר ביטחון מפתיעה אותי...הרי הוא רואה אות יוצאת... בשבוע הבא יש לנו תור בטיפת חלב עד אז אנסה להיות ערנית למתרחש. אך בכל זאת אם תהיה אפשרות ותוכלי לתאר בכווים כלליים מה ניתן לצפות מתינוקות בגילו מבחינת התקשורת אשמח מאוד! מקורות הרבים שנמצאים באינטרנט הינם מאוד מבלבלים. ומלחיצים עוד יותר...מקווה שהסברים אלו אינם מבולבלים מדי... תודה מראש, שבוע טוב