בעיה בפונולוגיה

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

08/01/2007 | 19:59 | מאת: רויטל

שלום רב, בני בן שנה ו - 8 חודשים. הוא מבין הרבה ממה שאומרים לו ויודע "לבטא" הרבה מילים בשיטתו. הבעיה היא שהוא מצליח להגות רק - A - דה, בה, מה, לה וכו'. הוא לא מצליח להגות I, O, E, U ובמקום זה הוא ממלמל מן מלמול כזה בסגנון גגננגנ מובלע עם הרבה "אבא" באמצע... אגב הוא מוזיקלי מאוד ויודע לזמזם שירים מגיל צעיר (עוד כתינוק). האם הבעיה הזו בתחום התמחותך ? מה את יכולה להציע לי ? האם אני צריכה לבדוק אם יש בעיה ? תודה רבה וערב טוב.

09/01/2007 | 12:01 | מאת:

שלםו לרויטל ותודה על הפנייה קודם כל אקדים ואומר, צריך ומומלץ לראות קלינאית תקשורת. אני שרתתי בחיל האוויר וסיסמת החיל היתה "אם יש ספק, אין ספק"... נשמע שיש ספק בליבך ומכאן קלינאית תקשורת היא איש המקצוע ה*ראשון* שיש לפנות אליו. לגביי, השיטה שבה אני מתמחה היא חלק מהמגוון של השיטות שעוזרות לאבחן וגם לפתח שפה תקינה. ההתפתחות הפונולוגית מתרחשת על פי שלבים ולכל שלב יש גיל משוער. הפקת עיצורים היתה צריכה להופיע לפחות באופן חלקי עד עכשיו. קלינאית היא הכתובת כדי לערוך אבחון ולהמליץ על טיפול מתאים. בגיל הרך, כשיש שפה ראשונית, הרבה פעמים הטיפולים הנדרשים הם ממש מינוריים ואת תופתעי כמה מעט נדרש כדי לשנות את המצב מקצה לקצה. יש עבודה עם כפתורים, עם בועות, עם מברשות וצריך להבין קודם כל מה הוא ה*בסיס* לקושי. לפעמים יש גם קשרים שאנחנו כהורים לא מודעים להם, בעיית שמיעה קלה או קושי אכילה שמשליך על קושי בהפקת עיצורים/הגאים. במקרים של בעיות הפקה ו/או בעיות הבנה מכניסים אותי כחלק מהמגוון הטיפולי וגם איתי נדרשת רק פגישה אחת או שתיים... המודעות היא כלי מספר אחת... כדי להנמיך את רמות התסכול אצל הילד וגם אצלכם כמו גם מניעת אפקט כדור השלג צריך לקבל תמונה שלמה של הילד ולעשות. ככל שתקדימי יהיה טוב יותר. אני ממליצה לשאול את השאלה שוב בפורום קלינאי התקשורת הישראלי. האתר: www.ishla.org.il רק טוב

09/01/2007 | 12:10 | מאת:

רויטל, לא שאלתי לגבי הזמזום של הילד. האם במהלך הזמזום/שירה הוא מגיע להפקה של העיצורים? תנסי לשיר איתו שיר שהוא מאוד אוהב בסגנון של "שניים סינים עם כינור גדול" כאשר בכל פעם יש שינוי של ההגייה של המשפט על-פי העיצור המודגש. "שנויים סונום עם כונור גודול... " וכו'. ***אך ורק *** כחלק ממשחק, בלי לחץ! עדיף שגם מישהו נוסף (מבוגר או ילד) יהיה חלק מההדגמה כדי שהילדון שלך יבחין בשוני. יש גם את שיר הנונסנס של הפולקה הפינית. הקישור: http://www.youtube.com/watch?v=DDhvRvAKxrA עדיף לקבוע תור במכון הקרוב להתפתחות הילד, רק שהתורים עלולים לקחת זמן רב. אוכל להמליץ על קלינאיות תקשורת אבל פורום הקלינאיות יכול לספק לך עוגן מצוין. בהצלחה.

09/01/2007 | 20:12 | מאת: רויטל

תודה רבה ליבי. לגבי הנסיון עם שונים סינים וכו' ניסיתי דברים רבים ללא הצלחה. אני אנסה קלינאית תקשורת. תודה שוב.