זו את שהופעת אתמול בטלוויזיה?

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

06/12/2006 | 08:55 | מאת: ליאן

ניסיתי למצוא את זאת שהופיעה באינטרנט - רציתי לשאול אם תוכלי לפרט קצת יותר על השיטה הזו ראיתי את מה שרשום למטה אבל אין שם הסבר איך זה רפלקסים? מה אני אמורה לעשות אני צריכה ללדת עוד חודש ונורא פוחדת מכל המצב החדש ואני ממש אהיה שמחה לשמוע כל דבר שיוכל לעזור לי ואם יש לך מפגשים שאפשר להגיע אליהם תודה!

06/12/2006 | 17:04 | מאת:

ליאן שלום רב ותודה על הפנייה, השיטה של גברת דנסטן עוסקת בזיהוי חמישה צלילים המופקים מתוך "רפלקסים של הגוף" בחודשי החיים הראשונים של התינוקות. למה הכוונה? כמו למשל פיהוק שלנו כשאנחנו עייפים, זהו סוג של רפלקס. היא בעלת שמיעה מוסיקלית אבסולוטית וברגע שנולד בנה התחילה לשמוע צלילים חוזרים בבכי שלו ואחרי ניסוי וטעייה קצרים ראתה שכל אחד מהצלילים מגיע בסמיכות לארוע מסוים. אחר כך היא בחנה את הצלילים והבינה שהם נובעים מתוך תנוחות מסוימות של הלשון והגוף. מיד אסביר: הצליל הראשון שהיא מתייחסת אליו הוא צליל: "נה" המעיד על רעב. צליל זה נובע מרפלקס היניקה שאיתו נולדים כל התינוקות. אם תדביקי את לשונך לחיך העליון ותנסי למשוך אותה אחורה תצרי אפקט יניקה. כשתינוק רעב הוא "מייצר" צליל זה ובמידה ולא נענה, הצליל הזה הופך להיות בכי מר שבדרך כלל מלווה בהרבה יותר "ננננננננננננהההההההההההה". בקישור שיש לתכנית של אופרה ווינפרי תוכלי לראות דוגמאות ברורות מאוד של הצליל. הצליל השני שהיא מתייחסת אליו הוא "אאו" שמאוד דומה לפיהוק למעשה... והבכי הספציפי הזה מחכה תנועת פיהוק. פה פתוח מלא ועגול. שלושת הצלילים הבאים קשים מעט יותר להפרדה אבל בעיניי אם הצלחת לזהות את השניים הראשונים הרי שעברת 80% מסך המשוכות שבדרך... השלישי הוא צליל ה"Heh" כאשר הדגש הוא על ההגייה של הה' ולא של הנ' כמו בצליל הרעב. צליל זה מעיד על חוסר נוחות על פי אותה גברת דנסטן. הצליל הרביעי הוא צליל ה"EAIR" ואם תנסי לחקות קולות של התאמצות בבית השימוש תוכלי לדעת בדיוק לאיזה צלילים אנחנו מכוונים. צליל זה מעיד על כאב בטן או גזים ובדרך כלל הוא צליל מתמשך יחסית. הצליל האחרון הוא צליל "Eh" שהוא צליל קצר מאוד ונובע מבעיית גזים "עליונים" או גרפסים. נסי לחקות קולות כאילו דבר מה נתקע בגרון ואת מנסה להשתעל קצרות בכדי להוציא אותו החוצה. זה בדיוק הצליל. זוהי כל התורה. כפי שציינתי מכיוון שאלו רפלקסים והתינוק מתחיל להתנהל באופן יותר עצמאי ככל שחולפים השבועות, הרי שהם הולכים ונעלמים. שלושה חודשים עד שלושה וחצי חודשים כתקופה שגברת דנטסן הכריזה עליה כיעילה ביותר. היא גם מציינת שיש תינוקות עם מגוון רחב יותר של קולות/צלילים. אני רואה את השיטה כמבורכת גם משום שאין בה כל נזק (במקרה הגרוע ביותר לא הצלחת לזהות את הצלילים) וגם משום שהיא מביאה אותנו באופן מודע יותר להקשיב לתינוק ולפנות אליו באופן יותר ישיר ויותר מכבד ומבין. אשמח לענות על כל שאלה נוספת, רק טוב.

07/12/2006 | 13:35 | מאת: ליאן

רציתי להגיד תודה גם בטלוויזיה אתמקסימה