תינוקות מסמנים

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

14/10/2006 | 07:28 | מאת: איילת

שלום ליבי. ראיתי את האירוח שלך ב"תפוז" ועיינתי קצת באתר "שפת אם". אני עכשיו בהריון (ראשון), חודש ששי, ומוצא חן בעיניי הרעיון לתקשר עם התינוק. 1. באירוחים שלך בתפוז ראיתי אותך מסמנת. אבל אני מעוניינת לראות תינוקות שמסמנים בחזרה. האם יש באיזשהו מקום (גם באנגלית יהיה לי בסדר) תמונות של תינוקות מסמנים? 2. אני מבינה שהשפה מיועדת לתת לתינוק אמצעי תקשורת בשלב הטרום-מילולי. רציתי להבין, איזה גיל זה? מגיל ארבע חודשים(בגיל זה התינוק כבר מסמן או רק מתחיל ללמוד?) ועד מתי אין מלים? (בעוונותיי שכחתי באיזה גיל לומדים לדבר). תודה!

14/10/2006 | 23:06 | מאת:

איילת שלום ותודה על הפנייה, קודם כל מזל טוב. לגבי תינוקות, מאוד קשה לתפוס אותם מסמנים. מצאנו תינוקות שמשתפים מאוד פעולה בצילומים ותוכלי למצוא חלק מהם בספרים שלנו "סימנים של אהבה" שמראים לא מעט תינוקות ופעוטות מסמנים את הסימנים הבסיסיים הראשוניים. מי שמכיר אותי יודע שאני מאוד נגד פוזות למצלמה ועוד יותר נגד העמדות של תינוק מול מצלמה. סיטואציה כפויה זה בדיוק ההיפך ממה שאני גורסת לו בכל אספקט, משום שזה מביא את התינוק למקום שאולי הוא לא רוצה להיות בו והופך את החוויה הזו של הסימנים ובכלל למשהו מחייב... מקווה שהבהרתי את עצמי. אף פעם לא אמליץ לבקש מתינוק : תעשה חלבחלב חלבחלבחבחלב..... וזה נכון גם לגבייך - אף פעם לא לעמוד מולם ולעשות שעות "חלב" חלב חלבחלבחלבחלחבלחב... זה מוציא את כל החשק והיופי ומביא את הדברים למקום של חובה, דידקטיציה, מסגרת, רשימת מטלות. ראשית, הם הרי עושים הפוך ממה שמבקשים מהם (חוקי מרפי), אז בדיוק כשאת רוצה להראות את הסימנים החדשים, הם מתעניינים בכפתור על החולצה של השכנה... או לא קשובים לך או לא רוצים לשתף פעולה.. וזה בסדר גמור בכל מה שקשור לשיטה. לא ראיתי תינוק לא מסמן אחרי מספר מפגשים שלנו יחד ותוכלי לשאול אמהות מרחבי הארץ, בין אם מקיבוץ גבעת חיים איחוד, טירת הכרמל, חיפה, רעננה, הרצליה, עומר, ואשדוד וכו'. אם עושים את זה נכון *כולם* נהנים והלמידה מתבצעת כבדרך אגב, "בדלת האחורית". אם תרצי, יש לנו מספר קטעי וידאו שלנו, אבל תצטרכי לראות זאת אצלי משום שחל חסיון על התינוקות שצולמו ויש גם חברה אמריקאית שהחלה את כל התהליך לקידום השיטה ובאתר שלה תוכלי למצוא 5 דקות של תינוקות מסמנים. www.sign2me.com ומשם לבחור בחלק המולטימדיה. לקח מעל חצי שנה לצלם את הסרט הזה, כי שוב, קשה מאוד לתפוס תינוק בסיטואציה נוחה. הם מאוד אוהבים להתמקד במצלמה ברגע שהיא באזור... גם לי יש כמה תמונות של הילדונת שלי וכמה סרטי וידאו מועטים מאוד בכל הנוגע לשיטה, משום אותה סיבה בדיוק. לעומת זאת, יש לי מספר גדול מאוד של עדים :):):) שיוכלו להעיד על הזדמנויות מרובות שיצא להם לראות אותה מסמנת. בכלל, אני חושבת שזו ההצהרה החזקה ביותר שיש לי - עשיתי את זה עם הילדונת שלי. אני לא מוכרת לך תיאוריה שקראתי במקום כזה או אחר. מתחילים בגיל 4 חודשים - זו ההמלצה שלנו, בכדי שיוכלו להחזיר סימנים מגיל חמישה וחצי חודשים עד חצי שנה לערך. והם מתחילים במילים "שלמות" ב*ממוצע* והדגש הוא על ממוצע סטטיסטי בסביבות גיל שנה. כמו תמיד, ישנם תינוקות עם 10 מילים מדוברות בגיל שנה ויש המתחילים לפתח מילים שלמות בגיל שנה וחצי וגם כמובן, כאלה המקדימים לדבר. לעניין השיטה, אנחנו עוזרים להם להבין טוב יותר את העולם מסביב. אם אתייחס לשאלתך ברובד העמוק כפי שהבנתי אותה ואת תמיד מוזמנת לתקן אם לא כך הוא הדבר, הרי שגם אם לא יסמנו (ואין סיבה שלא יסמנו) הם מגיעים למקום טוב יותר - משום שאנחנו מקריאים להם יותר סיפורים בצורה חיה ונעימה, שרים להם שירים ומקשרים באורח חוויתי משמעויות למילים. נותנים להם מכלול שלם של הבנה. הדבר משליך על הרבה אספקטים ומוריד מהתסכול הנלווה לצורך שלהם ושלנו בהבנת הצרכים והרצונות שלהם. בכל מקרה רק טוב

15/10/2006 | 10:04 | מאת: איילת

תודה על התשובה המפורטת.