הצבת גבולות לילדים

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

10/10/2006 | 16:09 | מאת: לי

מאיזה גיל מומלץ להציב גבולות לילדים ואיך עושים זאת? האם ניתן לחנך תינוק בן 4 חודשים לא להיות על הידים כל היום וללמוד להתעסק עם עצמו

11/10/2006 | 09:18 | מאת:

לי שלום ותודה על הפנייה, דבר ראשון, יש למעשה שתי שאלות שהעלית. איך ללמד תינוק להעסיק את עצמו מגיל צעיר ושאלה שנייה, מאיזה גיל מומלץ להציב גבולות. לגבי החלק השני, יש הרבה מאוד גישות שונות לחינוך ילדים. אם לא נתקלת הרי שתתקלי במגוון רחב מאוד של תשובות בין אם מאנשי מקצוע או הורים "מנוסים" כשתעלי את שאלת הגבולות. החוכמה היא לבחור מה שנכון לך ולתינוקך, מלבד העובדה שגיל ארבעה חודשים הוא עדיין גיל צעיר מאוד. ולפני שמתחילים בהחלטות לקביעת גבולות צריך לפסול בעיות או כאבים של התינוק, גיל ארבעה חודשים הוא גיל בעיות גזים ידועות ואין להם עדיין מנגנונים להתמודד היטב עם הבעייה הזו מלבד להעזר בגדולים. קצרה היריעה מלמנות את כל הגישות ובעודני מקלידה כאן צצות לי עוד ועוד גישות ועוד התנגדויות לכל אחת מהן.... שביל הזהב נמצא בין פינוק מוגזם לעצמאות אבל החוכמה הכי גדולה היא לתת לילד גם גירויים מאיכות טובה ובאותה נשימה גם מעט מרחב של שקט ושלווה ומיד אפרט: אנחנו חיים בעולם שכמות הגירויים בו היא אדירה וכל יציאה לגינה או לרחוב או חברים מלווה בהרבה מאוד צלילים חדשים וצבעים ומראות. הצעתי היא לנסות ולהקצות פינה אחת קבועה למשחק של הילדון שתפרשי עליה שמיכה ומספר מועט של צעצועים שלא יתחלפו במהירות. מרחב מוגן בכריות למשל, כזה שלא מאפשר נפילה וחשוב מאוד שבו את נראית ונמצאת בסביבתו, מרחב כזה נותן לתינוק אפשרות גם לחוש אותך בסביבה וגם להתנסות במעט זמן עצמאי, שלא על הידיים. לאט לאט לנסות להרחיב את מסגרת הזמן במקום הזה. התינוק צריך להתרגל לפינה הזו כך שתזדקקי למעט סבלנות. דבר נוסף שנכון לי ולתפיסת עולמי הוא שקט מסוג אחר. לרוב, ברגע שתינוק נחשף לגירוי חדש, למשל חיה או צעצוע חדש אנחנו נוטים לתמלל לו את הגירוי באופן מיידי: תראה חמודי, זה חתול, חתול עושה מייאו, איזה זנב, איזה פרווה יש לו וכו'. עם צעצוע חדש זה עוד יותר בולט, אוי תראה, אם לוחצים כאן זה עושה אורות, אתה רואה איך לוחצים, הנה אמא לוחצת ויוצאת מנגינה, כאן יש אדום וצהוב וכתום, וואו, איזה יופי... התיאור שלי נראה מוגזם אבל במהלך שנות ההורות שלי שבהן באופן טבעי את שמה לב הרבה יותר לסביבה ההורית, אני לא חושבת שנתקלתי ביותר משתי אמהות שלא עשו בפניי את הטכס הזה. שלא תביני לא נכון, אני בעד התמלול הזה באופן מלא *אבל* *אבל* אבל אבל אבל אחרי 3 דקות שבהן לתינוק יש את הזמן להתרשם בעצמו. המקום הזה של השקט לתת את הזמן להתרשמות ראשונית חדשה הוא מופלא. מעניק לתינוק לבחון את הדברים בעיניים שלו ולנסות ליישם התנסויות חדשות שלאו דווקא תכננו אותן. אלו הן מחשבותיי ותקווה שעזרתי במעט. רק טוב