מתי ילדים גדולים מדי לשיטה?

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

13/08/2006 | 08:37 | מאת: ליאת וניר

היינו בסדנה שלך ברמת השרון וזה נראה נחמד מאוד - משהו שבכל מקרה נחמד לעשות עם הילדים אז אין לי בעייה להביא את הקטנצ'יק אבל עד איזה גיל ? ואני רוצה שתסבירי עוד פעם איך בדיוק הם עוברים מסימון למילה מדוברת? יאללה לעבודה.

14/08/2006 | 08:48 | מאת:

תודה על הפנייה ומקווה לראותכם שוב בקרוב. יישום השיטה טוב ומוצלח לשימוש עד השלב שבו הפעוט מדבר היטב. גם ברגע שהם מתחילים לדבר פעוטות לא פוצחים במלל ארוך ומשמעותי אלא במקטעים שחוברים לאט לאט למילים ומשפטים - תהליך הבנייה של שפה. אני רואה בשיטה עזרה משמעותית המאפשרת לילד לבטא את עצמו היטב ולהותיר אותו לעבודה על ההפקה של המילים עצמן כי הוא יכול להתפנות לכך במלואו, משום שתהליך ה"שיום" - מתן השמות לאובייקטים כבר התרחש אצלו בשלב מוקדם יותר ברגע שהוא חיבר וקישר בין סימן לאותו אובייקט. מכאן זה תלוי בילד אבל התיחום מבחינת גיל מתייחס לאפקטיביות של השיטה באופן מלא עד גיל שנתיים לערך. הילדונת שלי הפרטית וכך כל הילדים שאני מלווה עד היום, ברגע שהיתה לה הזדמנות לבטא אחד מהסימנים (במה שמבחינתה היה מילה) כמו מיאו לחתול, היתה מפסיקה להשתמש באותו סימן *אבל* וזה *אבל* גדול, אם מישהו לא היה מבין אותה, היתה בידייה האפשרות ל"סגת" אחרי מספר ניסיונות להשמיע קולות "מיאו" לסימן כך שבכל מקרה היא היתה מובנת. רק טוב

15/08/2006 | 10:23 | מאת: ליאת וניר

שוב אני, תודה אבל גיסתי לא עוזבת אותי מזה שיהיה לו כל כך נוח שהוא לא יעבור למילים. אז מה את אומרת?

16/08/2006 | 15:11 | מאת:

ליאת וניר, השאלה שגיסתכם העלתה היא השאלה שאני נשאלת הכי הרבה לגביה התשובה היא טבעית מאוד. אנחנו כהורים מיישמים עם התינוקות שלנו סימנים שונים בחיי היום-יום מגיל חודשיים לערך וגם מוקדם יותר. אין בנו כל חשש ולהיפך אנחנו מאושרים לראות את התינוקות שלנו כשהם מתחילים לנפנף לנו לשלום, כשהם נדים בראשם להגיד "לא", כשהם מוחאים כפיים. איננו מעלים בדעתנו את האפשרות שהם יתקעו עם הפרחת נשיקות באוויר במקום להגיד נשיקה... להגיד שלום במקום לנפנף בידיים... כך גם עם הסימנים שאנחנו מוסיפים להם שהם ספורים ומתאימים לתהליך ההתחלתי של רכישת השפה - ברגע שהם מסוגלים להגות את המילים זה הרגע בו הם ינטשו את הסימנים. מקווה שעניתי הפעם ואם לא אשמח להשיב עוד. רק טוב