תקשורת בתינוקות רכים

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

28/12/2005 | 14:29 | מאת: מירב

שאלתי עוסקת ברפלקסים אצל תינוקות. אצל תינוקות רכים (בני שבועיים - שלושה) ניתן לראות שכאשר הדמות העומדת מולם מוציאה לשון הם גם מוציאים בחזרה. האם זהו ריפלקס שקיים אצל תינוקות או שזו פעולת חיקוי?

29/12/2005 | 09:15 | מאת:

מירב את שואלת שאלת מיליון דולר. היום סוברים שתינוקות מבינים מגיל לידה ממש. למשל משמיעים סיפור ומוסיקה עוד ברחם ורואים שבגיל שבוע הם מראים זיהוי של המנגינה המוכרת לעומת מנגינה חדשה... יש מחקר אחר שמראה הבנה שלהם בגיל שלושה שבועות - מראים להם תמונה של אבא אחר ואומרים אבא והם נפנים מהתמונה. מראים להם תמונה של האבא האמיתי והם מראים הכרות. חלק מהשימוש בשיטת התקשורת הדואלית מהווה פתח "הצצה" אל העולם שלהם אבל ספציפית למה שאת מתארת אין סימוכין שאני מכירה. הספרות המחקרית מתארת סימון ראשון מגיל ארבעה חודשים. אני רוצה לעשות פה הבחנה בין שני תחומים. יש את עניין ההבנה או התפתחות הבנה שפתית שכפי שציינתי אנחנו כל הזמן הולכים אחורה יותר ויותר. לעומת זאת יש את הביצוע המוטורי ואת כל תהליך ההבשלה של המערכת המוטורית המתועד ומתוארך באופן ברור באוכלוסייה וכמובן שיש חריגים לכאן ולכאן. בגיל שבועיים שלושה מייחסים את רוב הפעולות של התינוק לפעולות רפלקסיביות ולא-רצוניות. כמו פעולת חיוך. מקווה שעניתי. רק טוב.