נעים מאוד להכיר את הנושא - שפת הסימנים

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

24/10/2005 | 23:48 | מאת: נירית

שלום רב לליבי כץ משיח, היום התוודעתי לראשונה לנושא "שפת אם" האם תינוקות מדברים בסימנים ואם נכיר סימנים אלה ונפענח אותם נוכל לדעת מה הם אומרים או למה הם זקוקים? כרגע אני שמה לב לעובדה שאת הסיפורים שאנו מספרים להם או שירים שאנו שרים לילדינו, אינסטינקטיבית אנו מלווים בתנועה תואמת למילים. למה הדבר תורם ? תודה לתשובתך וחג שמח ! נירית

26/10/2005 | 00:03 | מאת:

נירית שלום רב ותודה על הפנייה. טענה מחקרית ידועה גורסת שתינוקות מבינים ומחווים סימנים מגיל ינקות ממש. שיטת שפת אם לא "מפענחת" סימנים של תינוקות אלא מלמדת אותם לסמן סימנים הלקוחים משפת הסימנים הישראלית. לדוגמא: אם יהיו לך שלושה תינוקות במשפחה מדובר יהיה בלימוד אותם סימנים לשלושת התינוקות. הסימנים של שפת הסימנים מאוד איקוניים (מאוד מסמלים את מה שהנושא עוסק בו למשל חתול שמסומן עם שפם וקול מיאו) וההתפתחות המוטורית של התינוקות בשנת החיים הראשונה היא מדהימה ומאפשרת להם לתקשר וליצור תקשורת עד הבשלת התיבה הקולית. "בואו עננים, הבו גשם לגנים" גם אם אשיר לך בטלפון עדיין תוכלי לדמיין אותי מסמנת "בואי" כמו גם "גשם" - סימנים ברורים מאוד שאם תקבלי אותם מתינוק יהיה מאוד ברור מה הוא רוצה או מה מעניין אותו באותו רגע. אם תשתמשי בסימנים אלה בצורה הרחבה ביותר, מעבר לסימון כמשחק נלווה לשיר, כלומר כמעט כל פעם שתגידי "גשם" תלווי את האמירה בסימון המתאים, הרי שאת צפויה לקבל את הסימן מתינוקך. "שפת אם" מבוססת על השפת הסימנים אבל הייחודיות שלנו היא בשימוש בטכניקות לימוד שמאפשרות רכישה מהירה יותר של הסימנים והגעה לתוצאות מהירות. רק טוב, ליבי.