האם זה נלמד?

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

09/10/2005 | 22:10 | מאת: רעות

שלום, אני מנסה להבין דרך השאלות והתשובות אך לא מצליחה, האם שפת הסימנים היא נרכשת או שזה משהו מולד?

10/10/2005 | 08:51 | מאת:

רעות שלום ותודה על הפנייה. שפת הסימנים היא שפה נרכשת. זוהי תקשורת (שפה) ככל תקשורת מסוג אחרת שמצריכה תהליך למידה והטמעה. היא קלה יותר משום השילוב של שימוש בחוש הראייה ומוטוריקה. יתרה על כך, שפת הסימנים היא שפה לכל דבר, יש לה מבנים דקדוקיים, הטיות, פעלים, זמנים וכו'. השיטה נועדה לעזור בחשיפה לשפה מדוברת ומכאן: אנחנו נעזרים בה לצורך מאוד מסוים. אנחנו משתמשים למעשה רק בחלקי הבסיס שלה - המילים. איננו מלמדים את מבני השפה. מצד שני, כפי שיונג הציע, יש דברים ארכיטיפיים - דברים ש"מובנים" בנו. אם אסמן לך "אוכל" או "לישון" או "כדור" או "עצור" או "גשם" את תדעי למה כוונתי מבלי שלמדת זאת קודם. כשאנחנו מגיעים לארץ זרה שאיננו דוברים את שפתה הרי שכל מה שנותר לנו הוא להשתמש בשפת הסימנים - שפת הגוף שלנו.... איך יכול להיות שהאנשים שלהם תרבות ושפה שונות לחלוטין מבינים אם כך את מה שאנחנו מסמנים? זה טבוע בנו, כפי שפעוט יודע להרתע מנחש. שפת הגוף היא "שפה" עתיקה הרבה יותר מהשפה המדוברת. אנחנו מתייחסים לשפת הסימנים כאל "הארכה" של שפת הגוף. מקווה שהבהרתי עצמי מספיק. אשמח לענות על שאלות נוספות.