סימן ל'חלב'

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

09/10/2005 | 00:35 | מאת: נירה

ליבי שלום, בני בן 6.5 חודשים והחל לסמן 'חלב' וזה כיף גדול. ה'בעייה' היא שהוא מסמן חלב רק כשהוא רוצה לינוק ועדיין לא מקשר בין הסימן חלב לחלב בבקבוק. כמו-כן, הוא מסמן 'חלב' כשהוא עייף ורוצה להרדם על הציצי...(בלי כל קשר לאוכל) כיצד להבהיר לו שהסימן 'חלב' הוא גם לבקבוק והאם יש דרך ללמד אותו שכשרוצים לישון לא מסמים 'חלב' אלא משהו אחר? תודה

09/10/2005 | 06:47 | מאת:

נירה, שנה טובה שתהיה. תודה על הפנייה. קודם כל, נפלא לשמוע על בנך. בנך עושה כעת "הכללה" המתרחשת ברוב המקרים גם עם מילים ראשונות. מי מהאמהות הוותיקות מביננו (כולל הסבתות כמובן) לא שמעה "אבא" כמילה ראשונה על ארון, שולחן, שיח, אמא אבא ועציץ. רק אחר-כך הגיע שלב שבו היתה הפרדה בין המונחים כשעוד מילים נוספו לאוצר המילים של התינוק. אני רוצה להדגיש שוב כי שיטת התקשורת הדואלית עוזרת להם לעבור את כל התהליך הקוגניטבי של רכישת שפה מוקדם יותר. כשהתינוק שלך ירכוש "בלעדיות" על חלב בהקשר לסימן מסוים זה יהיה בדיוק תהליך של רכישת מילה ככל מילה אחרת. באופן עקרוני, אנחנו ממליצים במקרה "חלב" שאת מתארת להוסיף מילה ל"שינה" - "לישון" (סימן מוכר - כפות הידיים אחת על השניה והראש שעון עליהם - יש פה תמונה מצד שמאל המדגימה אותו). מכיוון שזה סימן שקשה לסמן כשאת מחזיקה אותו בחיקך יש פה אישזהו אלמנט שאשמח לפרט לך עליו אם תפני אליי ישירות למייל. אני מזכירה - תמיד לשלב סימן עם מילה מדוברת וכמובן, שיהיה רק טוב.