אוכל מוצק
דיון מתוך פורום הנקה
שלום, בתי בת כ 7 חודשים ולאחרונה התחלתי לתת לה אוכל מוצק. שאלתי היא איזה אוכל מוצק צריך לתת לילדה ומתי? (מתי מתחילים עם עוף, מוצרי חלב, האם כל דבר מנסים טיפה ונותנים בהדרגה?). תודה.
אושרית שלום להלן דברים מתוך מאמרה של טובה קראוזה דיאטיקנית קלינית המתמחה הנשים הרות ובתינוקות . מתן המזונות החדשים צריך להתבצע בהדרגה: כל ארבעה ימים עד שבוע להוסיף מזון חדש לתפריט, ולא להתחיל עם מתן של שני מזונות חדשים או יותר בבת אחת. זאת משום שאם תהיה לתינוק תגובה אלרגית כמו פריחה, גירודים, נזלת ועוד יהיה קל לאתר את המזון אשר גרם לה. מומלץ להתחיל עם ירקות כמו גזר או קישוא מבושלים ללא תבלינים וטחונים בממחה (בלנדר). אפשר להמשיך עם דלעת ובטטה. לאחר שירקות אלו התקבלו היטב אצל התינוק, כדאי לבשל אותם כמרק עם עוף ולטחון הכל יחד. תוספת של אורז למרק תקנה לו מרקם נעים ותוספת של פחמימות. הכמויות אשר יאכל התינוק תגדלנה בהדרגה, עד אשר יאכל ארוחה שלמה של מרק טחון. אפשר גם להשתמש בבשר הודו אדום ("שווארמה הודו") אשר עשיר יותר בברזל מאשר עוף. באותה תקופה אפשר להתחיל עם מתן פירות כמו רסק תפוחי עץ, אגסים ועוד. מומלץ להימנע ממתן פירות אקזוטיים בשלב הראשון. יש הממליצים על מתן דייסות דגנים לתינוק, ומשרד הבריאות אף ממליץ בהנחיותיו החדשות לתזונת תינוקות להתחיל עם מזונות המכילים גלוטן כמו שיבולת שועל, גריסים, סולת (שזו למעשה חיטה), לחם, פסטה וביסקוויטים כבר מגיל חצי שנה. אך כדאי ליתר ביטחון להתחיל עם הדגנים שאינם מכילים גלוטן, ולתת לתינוק דייסות על בסיס קורנפלור (עמילן תירס) או אורז. יש לציין שאין הכרח במתן דייסות. אפשר כאמור להוסיף את האורז למנת המרק הטחון. בגיל שמונה חודשים התינוק כבר יכול לאכול שתי ארוחות של מזונות מוצקים ביום: מנת פירות ומנת מרק טחון. ירקות נוספים שאפשר להתקדם עמם: תפוח אדמה, דלורית, בצל, עגבניה מבושלת (בהמשך, גם טריה ומרוסקת לשים לב אם לא גורמת לפריחה), שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, לפת, ולנסות ירקות ממשפחת המצליבים כרובית וברוקלי (עם כרוב כדאי לחכות עד גיל שנה) בתנאי שאינם גורמים לאי נוחות אצל התינוק. פירות נוספים מעבר לתפוח ולבננה יכולים להיות אגס, מלון, אבטיח. פירות הדר ופירות כמו אפרסק, קיווי, מנגו ואולי גם שזיפים יכולים לגרום לאלרגיה, ולכן יש לדחות את הצגתם ככל האפשר ולשים לב היטב שאין בעיה לאחר שהתינוק אכל מי מהם. ככל שחולף הזמן אפשר לטחון מעט פחות את המנות כך שהתינוק יתרגל למרקם גס יותר. חשוב מאד לא לתת את המזונות בבקבוק אלא בכפית מתוך קערה. אמנם צפויה לנו עבודת ניקיון רבה יותר, אך למידת השימוש בכפית חשובה מאד להתפתחות התינוק. אין לתת דבש לתינוק לפני גיל שנה מחשש לזיהום של החיידק הקטלני בוטולינום. כמו כן, אין להציג בפני התינוק חלב פרה או ביצה לפני גיל שנה כיוון שהחלבונים של המזונות הללו עלולים לגרום לאלרגיה. יש לציין כי לפי הנחיות משרד הבריאות אפשר להתחיל עם מוצרי חלב כמו גבינות או יוגורט מגיל תשעה חודשים. המתנה עם מזונות אלו תאפשר לתינוק מפגש עם חלבוני המזונות הללו כאשר מערכת העיכול שלו בשלה דיה ומבלי שיגרם, חלילה, נזק. בהצלחה נירית