דמנציה - מה לעשות?

דיון מתוך פורום  תמיכה ויעוץ לגיל הזהב

04/01/2006 | 22:25 | מאת: רומי

נעה ערב טוב, סבתי בת 82 אובחנה כחולת דמנציה. עד היום, היא הייתה חיה יחד איתנו בביתנו אולם לאחרונה, חלה רגרסיה במצבה - מבחינה פיסית בריאותה יחסית תקינה ואין מגבלות אולם אתמול היא עברה ניתוח (הרדמה כללית) ונראה כי היא איבדה את חוש ההתמצאות לחלוטין. היא חוזרת על שאלות, אינה מפנימה שהיא בבי"ח, וכן החלה לדמיין דברים - כאילו איבדה קשר עם המציאות (למשל, בוהה בקיר וחושבת שהיא רואה טלויזיה ומגיבה ל"נראה"). מבחינה תפקודית - כרגע היא נמצאת איתנו בבית ובכל שעות היום יש עמה אדם. עם זאת, היא אינה עושה דבר בעצמה (אינה זוכרת איך וכיצד) ובלילה היא מחותלת. אנו מתלבטים האם זוהי הזדמנות להכניסה לבית אבות או שמא עלינו להחזירה הביתה, אל המקום אליו היא מורגלת. קשה לנו מאד להעבירה למקום זר ואיננו יודעים כיצד לעשות זאת? בהנחה שאנו מכניסים אותה למקום כזה - כיצד עלינו לנהוג? האם עלינו לבקרה יומיום? בתדירות גבוהה? מהיכורתך - כיצד היא עלולה להגיב? האם היא תיכנס לחרדות וללחץ נוכח ההימצאות במקום זר? כיצד אנו יכולים להקל עליה את המעבר? לתשובתך המהירה אודה, רומי

05/01/2006 | 22:52 | מאת:

רומי שלום. אצל אדם הסובל מדמנציה המעבר למחלקה סיעודית נעשה בד"כ בעקבות תשישות, רוויה והצפה בקרב בני המשפחה והגורמים המטפלים. יש חשיבות רבה לתמיכה מצד הצוות בבני המשפחה כי יש שלבים של המחלה שכבר מאוד קשה לטפל והמטפלים זקוקים לתמיכה בעצמם. כמובן שהמעבר צריך להיות הדרגתי וזהיר תוך ערנות רבה לתגובותיה של סבתך .(יש לשים לב האם היא בחרדה , האם היא משתפת פעולה וכו'). אני מצרפת כאן שלושה לינקים. השניים הראשונים הם דיונים שנערכו כאן בעבר על המעבר למחלקה סיעודית.http://www.doctors.co.il/m/Doctors/a/Forums/xFF/Read/xFI/1331/xPG/6/xFT/251/xFP/256 http://www.doctors.co.il/m/Doctors/a/Forums/xFF/Read/xFI/1331/xPG/6/xFT/220/xFP/235 השני הוא של עמותת האלצהימר שם יש הרבה מידע על כל התהליך ומידע על קבוצות תמיכה לבני המשפחה.http://medic.bgu.ac.il/aai/alzinfo.htm בהצלחה נעה

06/01/2006 | 16:08 | מאת: רומי

נעה שלום, תודה על המענה. קראתי את תוכן הלינקים המצורפים עם זאת, הייתי רוצה לשאול שאלה נוספת - אני אכן תשושים ורוויים נוכח הטיפול בסבתא אולם לא במידה בלתי נסבלת, קרי אנחנו מסוגלים להמשיך ולטפל בה. כרגע סבתא אינה סיעודית. היא אומנם לא עצמאית לגמרי אך פעולות שגרתיות כגון: אכילה, לבוש, צרכים וכיו"צ הם דברים שהיא מבצעת לבד ובנקל. כרגע היא נמצאת בבית האבות וחושבת שזהו מלון - מן שיקום זמני שלאחר הניתוח שעברה. היא לא מתלוננת אך בכל ביקור מזכירה את רצונה להיות כבר בבית, כי האנשים במקום "זקנים" והיא לגמרי לא מתאימה לשם. שאלתי היא, האם שהייתה במקום פוגעת בה לרעה? האם ההימצאות עם אנשים סעודיים יכולה להוביל להידרדרות אצלה? אנו לא משוכנעים בכל מאת האחוזים כי מקומה במקום כזה וחוששים שמא אנו מחריפים את הבעיה בכך שהעברנו אותה לשם. במשפט מסכם אחד - האם כדאי לחכות ליום שבו סבתא תיהפך לסיעודית "עפי הספר" ואז להעבירה לבית אבות או שמא נכון לעשות זאת כבר עכשיו? שוב תודה על העזרה רומי