סיום טיפול - מה עכשיו?

דיון מתוך פורום  תמיכה וסיוע לסובלים ממחלות ופציעות קשות

19/08/2007 | 10:12 | מאת: אבא שלו

שלום רב, האם ישנה סטטיסטיקה לגבי הישנות לוקמיה אצל ילדים שסיימו טיפול בהצלחה? אנחנו מסיימים טיפול בקרוב והחרדה גדולה. למה לצפות? הרי אנחנו מומחים בלהיות הורים מטפלים ועכשיו אין לנו מושג איך להתמודד. רציתי לקבל סטטיסטיקות - הן לא משקרות. בתודה מראש

סטטיסטיקה היא דבר בעייתי, המספרים הם מספרים אבל המשמעות שלהם משתנה, וניתוח הנתונים יכול להיות מוטעה או מטעה. המספרים אינם משקרים- אבל בהחלט יכולים להיות רחוקים מהאמת לגבי מקרה ספציפי. למשל במקרה שלכם- תלוי על אילו נתונים מסתכלים, ועד איזו רמת פרוט יורדים: איזו לויקמיה, מה הגיל, אולי יש נתונים גנטיים של תאי הגידול וכו' וכו'. גם כשיש נתונים- אף אחד לא יכול לדעת מה ההשלכה שלהם על מקרה ספציפי: אם 90% מחלימים- מה אם הפציינט נופל לקבוצה של ה-10%? מה זה עוזר לו שתשעה אחרים החלימו? אפשר כמובן לחפש באינטרנט נתונים, לא כל כך מסובך למצוא (אחרי שאוספים קצת נתונים רלבנטיים), אבל צריך לזכור שסטטיסטיקה זה לא האוראקל מדלפי שמנבא את העתיד, זהו רק כלי, שיש לו שימושים להם הוא טוב ושימושים שממש לא מתאימים לו. מציע להתרכז במה שיש לכם עכשיו-ילד שהחלים.

14/10/2016 | 12:24 | מאת: אחד מהם

מנהלי פורום תמיכה וסיוע לסובלים ממחלות ופציעות קשות