שיטה למדידת עקמת

דיון מתוך פורום  אורתופדיית ילדים

02/05/2001 | 23:32 | מאת: רונית

השבוע התפרסמה במוסף הבריאות של עיתון הארץ, כתבה על מחקר לפיתוח שיטה למדידת עקמת ללא צילום רנטגן, ע"י חברת אורתוסקאן. האם ידוע לך על שיטה זו?

03/05/2001 | 22:57 | מאת: ד"ר רון למדן

שלום רונית, מצטער, לא קראתי את הכתבה ואינני יודע פרטים על שיטה זו. בעת התמחותי בארה"ב, עבדנו ופרסמנו מחקר בנושא דומה. מערכת בשם "קוואנטק" (המיוצרת באנגליה למיטב ידיעתי) המבוססת על הטלת קרני אור על גב החולה הנקלטות על ידי מערכת ממוחשבת אשר מתרגמת את ההיטל למידת העקמת. במחקר שלנו, המסקנה היתה שהמערכת יעילה מאוד במעקב אחרי עקמת, אולם עדיין היה צורך בצילום רנטגן בתחילת הטיפול להערכת חומרת העקמת. בבית החולים בו עבדתי משמשת מערכת זו למעקב אחרי ילדים עם עקמת מסוגים וטווחים מסויימים וחוסכת חלק ניכר מצילומי המעקב. בברכה, ד"ר רון למדן.

22/05/2001 | 15:09 | מאת: דפנה

רונית שלום. המערכת שהוצגה בכתבה בעיתון הארץ פותחה בחברת אורתוסקאן היושבת ביוקנעם. כרגע המערכת בשלבי פיתוח סופיים ועדיין לא משווקת. עקרון השיטה עליו מבוססת המערכת הוא מיפוי עמוד השדרה ע"י מישוש החוליות וקריאת מיקומן לאורך עמוד השדרה. מתוך נתונים אלו המערכת בונה עמוד שדרה וירטואלי ומחשבת זויות ונתונים אחרים החשובים לאורטופד לאבחון העקמת ולמעקב אחר התפתחותה. יתרונה הגדול של המערכת על הקיים היום הוא בכך שניתן לאבחן בעזרתה עקמת ללא הצורך להקרין ברנטגן ילדים (בעיקר בנות) בגיל ההתבגרות. ילדים/ילדות עם עקמת נאלצים לעבור הקרנות רנטגן מס' פעמים בשנה ועקב כך נחשפים לרמת קרינה גבוהה ומיותרת. הבדיקה מהירה, לא כואבת והמגע היחיד בין הנבדק לבודק ולמערכת הוא בנגיעת קצה אצבע הבודק בגב הנבדק. אשמח להביא פרטים נוספים כשהמערכת תשווק. לפרטים נוספים ניתן לכתוב לדוא"ל המצ"ב.

מנהל פורום אורתופדיית ילדים