דיאטה דיאטה דיאטה

דיון מתוך פורום  טיפולים משלימים בסרטן

אם תשאלו אונקולוגים כיום לגבי תזונה בסרטן תשמעו בעיקר דברי זילזול, זאת למרות עדויות ההולכות ומצטברות על החשיבות של תזונה בסרטן. אם חברת תרופות הייתה מציגה לאונקולוגים תרופה המפחיתה פי 3 את מספר ההישנויות של סרטן המעי הגס לאחר ניתוח, ואפילו אם התרופה הייתה רעילה מאד ויקרה מאד, זה היה מתקבל במחיאות כפים, תרועות חצוצרה וקמפיין ענקי כולל חולים שובתים מול משרדי הממשלה כדי שהתרופה תכנס לסל הבריאות. והנה, מאמר מחוברת רפואית מאד מכובדת, JAMA שהופיע השבוע , JAMA 2007;298:754-64). מראה כי חולים שנותחו ונמצא אצלם סרטן המעי הגס בשלב III וקיבלו טיפול מונע בכימו, אם בהמשך שמרו על דיאטה זהירה (Prudent diet) הפחיתו את ההישנות של המחלה פי 3 מאשר חולים שהמשיכו בדיאטה מערבית רגילה (western diet) . דיאטה זהירה כוללת פירות וירקות, קטניות, עוף, דגים ודגנים מחיטה מלאה. הדיאטה המערבית כוללת ממתקים, צ'יפס, חיטה מעובדת ובשר אדום או מעובד. המחקר יצא ממכון המחקר החשוב "דנה פרבר" בבוסטון. אם תקראו את פרק התזונה בספרי "תעצרו את הסרטן אני רוצה לרדת" ההמלצות שם הן בדיוק אלה שהמחקר ממליץ עליהם. אז אני מציע לחולים ואולי גם לרופאים להתייחס ברצינות לנושא של הרגלי מזון נכונים, הערך של זה הוא לא פחות אם לא יותר מאשר זה של תרופות כימותרפיות או ביולוגיות רעילות ויקרות. ד"ר יוסף ברנר

15/08/2007 | 18:58 | מאת: הבריאות הטבעית

רק תזונה נכונה ופעילות גופנית.

15/08/2007 | 19:03 | מאת: הבריאות הטבעית

http://www.cancer.org.il/template/default.asp?textSearch=&maincat=3&catid=98

15/08/2007 | 19:55 | מאת: מ

Western diet linked to adverse outcomes in colon cancer patients Reuters Health Last Modified: August 14, 2007 NEW YORK (Reuters Health) - In patients treated for stage III colon cancer, consumption of the typical Western diet, which is high in meat, fat, AND refined grain, seems to increase the risk of recurrence AND death, according to a report in the Journal of the American Medical Association for August 15. Numerous reports have linked dietary factors to the risk of developing colon cancer, but their impact on the outcomes of established disease are unclear, note Dr. Jeffrey A. Meyerhardt, from the Dana-Farber Cancer Institute in Boston, AND colleagues. The current observational investigation involved 1009 patients with stage III disease who were enrolled in an adjuvant chemotherapy trial between April 1999 AND May 2001. A semiquantitative food questionnaire was used to assess dietary intake during AND 6 months after chemotherapy. The analysis focused on two major dietary patterns that were identified: the Western dietary pattern AND the prudent pattern. The latter included high intake of fruits AND vegetables, fish, AND poultry. During a median follow-up period of 5.3 years, 324 patients had cancer recurrence, including 223 who died with recurrence, Dr. Meyerhardt's group reports. Twenty-eight patients died without an apparent recurrence. Patients in the highest quintile of adherence to a Western dietary pattern were 3.25-times more likely to have a recurrence of cancer OR to die from any cause compared with those in the lowest quintile. By contrast, the prudent dietary pattern neither increased nor decreased the risk of cancer recurrence OR morality. "This is the first study, to our knowledge, in a potentially cured population of colon cancer survivors to address the effect of diet," the authors state. "The data suggest that a diet characterized by higher intakes of red AND processed meats, sweets AND desserts, french fries, AND refined grains increases the risk of cancer recurrence AND decreases survival." JAMA 2007;298:754-764. תקציר בעברית http://www.nfc.co.il/Archive/001-D-138221-00.html?tag=19-52-27

מנהל פורום טיפולים משלימים בסרטן