בטטות וסכרת 2
דיון מתוך פורום נטורופתיה
שלום שוב מכיוון שציינתם את הבטטות. אבי שיש לא סכרת מסוג 2 (מאוד גבולית) שומר על מה שהוא אוכל...והוא לא אוכל בטטות משום שהם מתוקות ובצבע כתום ולכן כנראה עשירות בסוכר...הנכון הדבר? בתכלס אחות קופ"ח אמרה לו שזה כמו רמזור ירקות ופירות בצבע ירוק זה מותר, בצבע אדום זה אסור...ואין לי מושג מה אם הכתום... אז הוא אוכל עד 2 תפוחי עץ ליום בצבע צהוב (גרני סמית) וירקות ירוקים הוא נמנע מגזר, בטטות, גמבה, תפוזים ושאר פרי הדר. הנכון הדבר? שלכם אורלי
שלום אורלי ישנו מדד מדויק לבדיקת רמות הסוכר בדם לאחר אכילת מזון פחממתי. זה נקרא "אינדקס גליקמי". ככול שהאינדקס הגליקמי גבוה יותר כך רמת הסכר בדם עולה יותר, דבר שמאוד לא מומלץ לחולי סכרת בפרט ולכל האנשים בכלל. האינדקס הגליקמי של כפית סכר הוא 100, גבוה מאוד. פחמימות שנמצאות בסביבות ה-50 הם טובות לחולי סכרת. קטניות למשל נמצאות בסביבות ה-20 ולכן מאוד מומלצות. הדגן הכי מומלץ הוא גריסים הנמצאים בסביבות ה 20, לעמת קמח חיטה (לחם) הנמצא בסביבות ה 90. לפי מדד זה בטטה היא מומלצת, נמצאת בסביבות ה 60, ואילו תפוח אדמה אסור בהחלט, נמצא בסביבות ה 90. הצבעים כאן לא רלוונטים: גזר הינו בעל אפקט גליקמי נמוך מאוד וכן גם דלעת ואילו קיווי, שהוא ירוק, בעל אפקט גליקמי מאוד גבוה כמו כל הפירות הטרופיים. יום טוב
שלום אורלי, שלא כמו ירקות עמילניים אחרים, בטטה ושאר תפוחי האדמה המתוקים, נחשבים למזון "אנטידיאבטי". מחקרים בחיות מצביעים על כך כי ירק זה מצליח לאזן רמת סוכר בדם, ולשפר את התגובה להורמון האינסולין. Kusano S, Abe H. Antidiabetic activity of white skinned sweet potato(Ipomoea batatas L.) in obese Zucker fatty rats. Biol Pharm Bull 2000;23(1):23-6. מבחינה זו בטטה (צבע לבן) בשם: Ipomoea batatas היא הטובה ביותר. במחקר בבני אדם, צריכה של בטטה זו שיפרה באופן עקבי את המטאבוליזם באנשים עם סוכרת 2 ע"י הורדת התנגודת לאינסולין. Ludvik B, Waldhausl W, Prager R, Kautzky-Willer A, Pacini G. Mode of action of ipomoea batatas (Caiapo) in type 2 diabetic patients. Metabolism 2003;52(7):875-80.
אכן ירקות עמילניים קשורים ביעילותם בטיפול בסכרת. דוגמא לכך הוא הארטישוק הירושלמי, שמאוד מזכיר תפו"א בטעמו, והוא בעל תכונות מאזנות סוכר.